Schilderen: acryl- en olieverf

Meer informatie over de optie: DINSDAG: 19:30 - 22:30

Cursuscode:S1020
Docent:Jan van Boeckel
Aantal lessen:8 / blok
Prijs vanaf: € 217,00 incl. BTW
Materiaalkosten:€ 20 / blok
Startdata:25-08-2020, 27-10-2020, 05-01-2021, 02-03-2021, 11-05-2021,

In deze schildercursus werk je met acryl- en olieverf, en vooral ook in combinatie. Als je werkt met acrylverf kun je vaak nog alle kanten op; zodra de verf gedroogd is kun je er weer snel andere kleuren overheen schilderen. Olieverf vraagt om een meer doordachte benadering: eenmaal de verf aangebracht is het veel moeilijker om op je schreden terug te keren. Het zijn als het ware twee eigen werelden.

Maar hoe wordt bijvoorbeeld een landschap met dreigende lucht boven een koolzaadveld, als je het eerst opzet in acrylverf en je daarbij niet de “echte” maar juist de complementaire kleuren gebruikt: paars voor de gele bloemen en oranje voor de zware donderblauwe onweerswolken? En wat gebeurt er met die kleuren als je vervolgens met olieverf de bloemen op het violette veld in geel schildert en toetsen blauw op de oranje plukken lucht aanbrengt? Hoe gaan de verschillende kleuren en mediums een relatie met elkaar aan?

Wat leer je in de cursus?

Je leert hoe je als schilder uit de voeten kunt met zowel acryl- als olieverf. Je daarbij raakt niet alleen vertrouwd met de grondbeginselen van het werken met deze twee mediums afzonderlijk, we kijken in het bijzonder ook naar het verassende effect van het gebruik van de twee typen verf in één en hetzelfde schilderij. Aan de hand van werken van schilders als Claude Monet, Paul Cézanne, Henri le Sidaner en Tom Tompson, en Nederlandse schilders als Vincent van Gogh, Leo Gestel en Frank Dekkers gaan we dieper in op de werking van kleurcontrasten, van licht, textuur en compositie – juist wanneer je schildert in het vrije veld.

Is de cursus iets voor mij?

Deze cursus is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde cursisten. Veel aandacht zal uitgaan naar het schilderen van het natuurlijke landschap.

Wat heb je nodig voor de cursus?

In deze cursus werk je aan de tafels of schildersezels die aanwezig zijn in het lokaal van MK24.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email