Cursus schilderen: Het landschap denkt zich in mij

Meer informatie over de optie: MAANDAG: 19:30 - 22:30

Cursuscode:S3821
Docent:Jan van Boeckel
Aantal lessen:8 / blok
Prijs vanaf: € 217,00 incl. BTW
Materiaalkosten:€ 20 / blok
Startdata:30-08-2021, 01-11-2021, 10-01-2022, 14-03-2022, 23-05-2022,

“Wanneer ik schilder,” zei Paul Cézanne, “dan denkt het landschap zich in mij. Ik word zijn bewustzijn.” In deze schildercursus werken we met acrylverf. Hierbij droogt je schildering snel: binnen de kortste keren kun je er met andere kleuren overheen schilderen.

Hoe wordt bijvoorbeeld een landschap met dreigende lucht boven een koolzaadveld, als je het eerst opzet in de complementaire kleuren, in plaats van de ‘echte’? Paars voor de gele bloemen en oranje voor de zware donderblauwe onweerswolken? En wat gebeurt er met die kleuren als je vervolgens de bloemen op het violette veld in geel schildert en toetsen blauw aanbrengt op de eerst in oranje geschilderde plukken lucht? Hoe gaan de verschillende kleuren een relatie met elkaar aan?

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Wat leer je in de cursus?

Je leert hoe je als schilder uit de voeten kunt met acrylverf – in het bijzonder bij het schilderen van landschap. Hoe breng je diepte aan, hoe creëer je een atmosferisch effect? Wat kun je doen met vlakken, lijnen en een impressionistische dans van kleurenpuntjes? Hoe bouw je een overtuigende compositie op? We kijken in het bijzonder naar het verassende effect van het werken met verschillende contrasterende kleuren, laag over laag, in één schilderij. Aan de hand van werken van schilders als Claude Monet, Henri le Sidaner en Tom Thomson, en Nederlandse schilders als Vincent van Gogh, Leo Gestel en Frank Dekkers, gaan we dieper in op de werking van kleurcontrasten, van licht, textuur en compositie – juist wanneer je schildert in het vrije veld.

Is de cursus iets voor mij?

Deze cursus is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde cursisten. Veel aandacht zal uitgaan naar het schilderen van het natuurlijke landschap. Voor niet-Nederlandssprekenden wordt de opdracht ook vertaald in het Engels (kort en bondig).

Wat heb je nodig voor de cursus?

In deze cursus werk je aan de tafels of schildersezels die aanwezig zijn in het lokaal van MK24.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email