Cursus schilderen: Het landschap denkt zich in mij

In deze lessen zoomen we in op het landschap. Een landschap bestaat o.a. uit weilanden, bomen, water, slootjes, dreigende wolken, zonovergoten luchten, horizonten, de avondzon, het ochtendgloren, de verschillende seizoenen… Hierbij kijk je naar vlakken, lijnen, licht en schaduw, schakeringen van kleur, voor- en achtergrond, perspectief en nog veel meer. Acrylverf is daarbij een heel geschikt medium omdat het een korte droogtijd heeft waardoor je er gelaagd mee kan werken, zowel ‘mager’ als ‘vet’. ­Acrylverf heeft een dekkende en transparante kwaliteit die beiden ingezet kan worden op een ambachtelijke of juist meer experimentele manier. 

Je kunt een landschap zo echt mogelijk verbeelden waarbij techniek een belangrijke rol speelt of juist een impressie ervan maken waarbij je o.a. kleur inzet en de toets van je kwast of bijvoorbeeld vervreemding door met vorm en restvorm een nieuwe compositie te maken. Ook kun je met behulp van de materialisering van verf meer de abstractie zoeken.
Per les wordt er een onderwerp en thema aangeboden dat we gaan uitwerken met behulp van materiaal & techniek. Je wordt persoonlijk begeleid om je eigen weg te vinden in aanpak. Aan het eind van de les is er een plenaire werkbespreking. 

Wat leer je in de cursus Het landschap denkt zich in mij?

Alle belangrijke onderdelen van het schilderen van een landschap komen aan bod zoals compositie, (atmosferisch-) perspectief, verhoudingen, de picturale ruimte, kleurgebruik, vorm- en restvorm, contrasten, detaillering, schildermaterialen en -technieken, figuratief- en abstract schilderen, het gebruik van bronmateriaal, voorbeelden van andere kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Peter Doig, Wim Oepst, David Hockney en Alice Brasser.

Is de cursus Het landschap denkt zich in mij iets voor mij?

Voor startende schilders zullen de belangrijke basisonderdelen aan de orde komen om van daaruit de mogelijkheden te ontdekken.
Voor gevorderde schilders is het mogelijk meer specifieke begeleiding te krijgen in het onderzoeken en verdiepen van jouw eigen thema & richting.
De nadruk ligt op persoonlijke ontwikkeling.

Wat heb je nodig voor de cursus Het landschap denkt zich in mij?

In deze cursus werk je aan de tafels of schildersezels die aanwezig zijn in het lokaal van MK24. Materialen zijn bij de cursusprijs inbegrepen. Er zijn kwasten en penselen beschikbaar maar als je eigen kwasten hebt is het aan te raden om die mee te nemen.