van Beeld naar Geluid

Meer informatie over de optie: 8 lessen vanaf DINSDAG  27-08-2019

Cursuscode:M0819A
Docent:Marlon van der Pas
Aantal lessen:8
Lesdag:dinsdag
Tijd:17:30 - 19:30
Prijs: € 365,00 excl. BTW
Periode:27-08-2019 t/m 15-10-2019

Meer informatie over de optie: 8 lessen vanaf DINSDAG  07-01-2020

Cursuscode:M0819C
Docent:Marlon van der Pas
Aantal lessen:8
Lesdag:dinsdag
Tijd:17:30 - 19:30
Prijs: € 365,00 excl. BTW
Periode:07-01-2020 t/m 03-03-2020

Beeld & Compositie

Heb je interesse in muziek & soundtracks en wil je op een creatieve en leuke manier leren hoe jij een compositie kan maken die jouw beeldverhaal verteld? In deze cursus beginnen we met een persoonlijk gekozen beeld en gaan we dit beeld omzetten naar een soundtrack vol klanken en sferen. Ik leer jullie ieder het creatief proces hoe je met je eigen opnames, samples, een beetje muziektheorie en ingespeelde stukken een compositie kan creëren. We werken met Ableton, maar we gaan niet te diep in de theorie duiken. Het doel is een creatief muziek proces waarbij je snel interessante resultaten leert behalen.


Om een indruk te krijgen wat je gaat maken zie deze voorbeelden: https://www.nothingblank.com/sounddesign/

Is de cursus van Beeld naar Geluid wat voor jou?

Heb je altijd al je eigen muziekcompositie willen maken onder begeleiding van een audio designer in deze praktische hands-on cursus? In deze cursus werk je als eerst met inspiratie en dat is een beeld dat je persoonlijk raakt of je op een bijzonder wijze iets zegt. Het beeld gaan je onder begeleiding vertalen naar een bijzondere soundtrack waarbij het beeld opnieuw ervaren wordt. Juist omdat dit proces persoonlijk is kun JIJ er muziek bij maken die uniek is.

Wat heb je nodig voor de cursus van Beeld naar Geluid?

Tijdens de les kun je werken met een Macbook van het Multimedialab. Tijdens de les wordt er gewerkt met het programma Ableton waarin je je eigen compositie maakt. Je krijgt huiswerk mee dus het is goed om thuis ook de beschikking te hebben over een computer (Mac of PC) met de juiste software.

Cursusopbouw

Tijdens de lessen krijg je uitleg en werk je zelfstandig achter de computer met een midi keyboard en koptelefoon. Je krijgt huiswerkopdrachten om te oefenen. Bespreken van werk is een belangrijk onderdeel van de lessen.

Cursus indeling:

– Presentatie: Wat is geluid en wat is stilte.
– Beeld naar audio inspiratie & samples
– Uitleg Ableton
– Ritme, simpele akkoorden, toonhoogtes en audio design
– Zelf audio opnemen
– Audio arrangeren en componeren
– Audio effecten en technieken

Gedachte achter de workshop

Als we naar een film kijken is het geluid oftewel de soundtrack van de film een heel belangrijk element om de film tot leven te laten komen. Je wordt als het ware de film in gezogen. Maar wat als we het geluid van de film uitzetten? Wat blijft er over? Het overgebleven beeld geeft ons te weinig informatie om de film echt te beleven. Maar zouden we het beeld uitzetten en alleen de soundtrack horen dan merken we snel wat voor bijzondere eigenschap muziek heeft. Muziek creëert een beleving.

Klanken en geluiden vormen beelden en we beleven de soundtrack snel als een beeldverhaal in ons hoofd. Het is dus de bewustwording hoe een compositie een beeld beïnvloed. De rede dat deze cursus is opgezet en de cursisten op een muzikale manier leert hoe een persoonlijk beeld een unieke luister ervaring geeft.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email