Zomercursus: Ontdek de mogelijkheden van boekbinden

Een week lang ga je je verdiepen in de mogelijkheden van boekbinden. Het is een creatief, maar ook nauwkeurig werk waar vorm, inhoud en gebruiksfunctie op elkaar worden afgestemd.

Docent Anna Cairoli is boekbinder en werkt vooral in samenwerking met kunstenaars.

Vaak ziet zij kunstboeken en portfolio’s die ‘verpakt’ lijken te zijn: de inhoud van het boek lijkt geen verband te hebben met het omslag.

Jammer vindt zij, gezien de ontelbare mogelijkheden die boekbinding biedt.

In deze week ga je je eigen werk inbinden en verwerken tot een waar kunstwerk die inhoud en buitenkant naadloos met elkaar verbindt. Je bedenkt welke volgorde je werk moet komen, waarom in deze volgorde en niet een andere? Heeft dat consequenties voor je omslag? Hoe kan je omslag het werk binnenin versterken?

Heb je geen werk? Dan kan je ook met blanco pagina’s aan de slag. Ook nu bedenk je een concept. De omslag kan bijvoorbeeld als katalysator werken voor de inhoud die je later op de blanco pagina’s zet.

Het idee voor je boek is dus het uitgangspunt van waaruit je gaat werken. Je gaat ontdekken hoe je je eigen boek kunt binden op een wijze die past bij wat jij wilt vertellen of laten zien.

Tijdens deze week leer je verschillende technieken waarbij je gebruik maakt van ‘gewoon’ huis-tuin- en keukengereedschap. Je krijgt praktisch informatie over verschillende materialen, handgereedschap en je leert snijden, meten, vouwen, lijmen en naaien.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email