Schilderen: Orde in de chaos

Een compositie, om maar gelijk met de deur in huis te vallen, is sterk bepalend hoe je een schilderij ervaart. Je ogen worden door het beeld geleid op een manier zoals de kunstenaar het graag wil. Hij of zij probeert met de compositie de kijker te verleiden om op dezelfde manier te kijken.
Een goede compositie geeft een besloten rust.

Maar alleen met de ordening van je onderwerpen ben je er nog niet. Het perspectief en de compositie bepaald hoe de beschouwer de afbeelding beleefd.
Zo betrekt Caravaggio de kijker bij de gebeurtenis door zijn compositie zo te maken dat je het gevoel hebt aanwezig te zijn bij de gebeurtenis. En, over welke compositie kun je eigenlijk spreken bij het werk van Jackson Pollock? Of de zakdoekpatronen van Daan van Golden?

Wat leer je in de cursus Schilderen: Orde in de chaos?

Door verdieping in de compositieleer kun je bewuste keuzes te maken, waardoor je werk meer zeggingskracht krijgt. Je werkt aan een opdracht met veel ruimte om je persoonlijke stijl te ontwikkelen.

De eerste helft van het blok wordt er met acrylverf gewerkt en de tweede helft met olieverf.
Het verschil tussen beide materialen, droogtijd, kleur, vloeiende eigenschappen kun je zo goed ervaren. De gelegenheid om het eens uit te proberen!

Wat heb je nodig voor de cursus Schilderen: Orde in de chaos?

In deze cursus werk je aan een tafel of aan een schildersezel afhankelijk van de techniek die in een les behandeld wordt. De tafels en ezels zijn aanwezig in het tekenlokaal van MK24. Voor deze cursus vragen we een bijdrage voor het gebruik van materiaal.