Zomercursus: Grenzeloos verkennen

Deze zomerweek ga je op reis in het schilderkunstig proces. En zoals de titel het al zegt, je gaat op avontuur zonder grenzen!  

Je krijgt deze week de opdracht om beelden te vermengen. Bijvoorbeeld een internetafbeelding, afbeelding uit een tijdschrift, krantenfoto en vooral in combinatie met eigen foto materiaal krijg je een verrassend resultaat. Door verschillende elementen samen te voegen creëer je een geheel nieuwe, eigen compositie. Misschien ontstaat er wel een conceptuele laag in je werk en communiceer je op je eigen unieke manier een boodschap.

Door beelden te vermengen kun je de vrijheid ervaren die je als schilder hebt, je kunt elementen toevoegen en weglaten, compositie veranderen, ander kleurpalet kiezen, maar ook tijden door elkaar laten lopen. In een klassieke afbeelding  moderne dingen toe te voegen, of je eigen familie met historische helden, interieurs met teksten, patronen en natuur alles kan. Samengevat, je maakt je eigen nieuwe werkelijkheid.

Schilders als Matthias Weischer (1973, Leibzig, Duitsland) en Njideka Aknyili Crosby (1983, L.A., USA) zijn goede voorbeelden van hedendaagse kunstenaars met deze werkwijze.

De docent begeleid je stap voor stap om je comfortzone te verlaten. Zo word je uitgedaagd om met verschillende materialen te werken, als olieverf, acrylverf, spuitbus, zand, papier en verschillende mediums. En door snelle verkennende schetsen te maken kom je los van wat je gewoon bent en krijg je lef om het anders aan te pakken. Groter te werken of juist piepklein, of misschien wel in series.

Er is in deze cursusweek veel aandacht voor schildertechnieken, bijvoorbeeld hoe je beelden schilderkunstig kunt vermengen zonder dat het ‘geknipte en geplakte’ vlakken worden.

In de lessen worden kunstenaars en kunststromingen besproken om context te geven en ter inspiratie. De docent begeleid individueel, naast klassikale momenten waarin we elkaars werk en ontdekkingen bespreken.

We sluiten de cursus gezellig af met een kleine expositie* onder het genot van een drankje.

* voorzover het op veilige wijze georganiseerd kan worden

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email