Zomercursus: Werken met eigengemaakte materialen

Oorspronkelijk werd in elk kunstenaarsatelier het materiaal waar mee gewerkt werd zelf gemaakt. Ambacht en kunst liepen naadloos in elkaar over. Tegenwoordig zijn we gewend alles te kopen en weten vaak niet meer wat de basis is van het materiaal waar we mee werken. In deze week gaan we daar weer naar op zoek. Om vervolgens met dat zelfgemaakte materiaal aan het werk te gaan.

Historische bronnen leren ons bijvoorbeeld dat er wat houtskool betreft veel meer soorten hout gebruikt werden dan we kunnen kopen, elk met een eigen kwaliteit.  Het zelf stoken en ervaren wat er gebeurt geeft een andere dimensie aan het werken met dit materiaal. Houtskoolpigment, maar ook andere gekleurde pigmenten zijn de kleurstoffen voor verschillende verfsoorten. Door middel van de binder ontstaan aquarel-, olie-, of ei-tempera verf.

In eerste instantie beperken we ons tot aquarel en gouache om in combinatie met houtskool tot een (serie) werken te komen. Na een aantal oefeningen werken we toe naar een resultaat waarin beide materialen gebruikt worden. Wil je mee doen aan deze week, verzamel dan vooraf aan de week een aantal vingerdikte takken van dezelfde soort (boom), die je ontbast en gedroogd meeneemt. Dat is de basis voor je houtskool.

Omdat het stoken buiten MK24 gebeurt is het fijn wanneer je mobiel bent, fiets of auto, zo dat we daar 1 dag(deel) kunnen afspreken. De rest van het proces speelt zich op de Mauritskade af.

Cursusprijs is inclusief koffie / thee / lunch / materialen.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email