Zomerweek: Becoming Michelangelo, de basis

Meer informatie over de optie: 5 lessen vanaf MA T/M VR  01-08-2022

Cursuscode: Z1021V
Docent: Mattis Nicklas
Aantal lessen: 5
Lesdag: ma t/m vr
Tijd:10:00 - 16:00
Prijs: € 330,00 incl. BTW
Periode: 01-08-2022 t/m 05-08-2022

Meer informatie over de optie: 5 lessen vanaf MA T/M VR  08-08-2022

Cursuscode: Z1321V
Docent: Mattis Nicklas
Aantal lessen: 5
Lesdag: ma t/m vr
Tijd:10:00 - 16:00
Prijs: € 330,00 incl. BTW
Periode: 08-08-2022 t/m 12-08-2022

Steenhouwen is een van de oudste, meest veelzijdige en traditionele ambachten en de fascinatie voor het vormen van een steen is zo oud als de mensheid zelf. Als je eenmaal een gevoel hebt gekregen voor de eigenschappen van de steen en de verwerkingstechnieken, heb je alle mogelijkheden om de eigen creativiteit te gebruiken. De meest adembenemende steen-sculpturen komen vooral tot stand door een combinatie van basiskennis en de volgorde van bepaalde werkstappen. In deze cursus leer ik je deze basiskennis en het systematisch bewerken van een steen. Je zult merken dat je tot meer in staat bent dan je zou verwachten.

Wat leer je in deze cursus?

Natuursteen is ons materiaal. Eerst en vooral leer je hoe je de juiste werktuigen gebruikt om je doelen te bereiken. Jou driedimensionale verbeelding evolueert met de vorm die je creëert. De verschillende methoden van oppervlaktebehandeling maken jouw werk compleet. Uiteraard krijgt elke deelnemer individuele begeleiding. Iedereen werkt in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau. Kijk uit naar de trots die je zult voelen als je letterlijk “creatief” bent en iets creëert dat voor altijd zal bestaan.

Is deze cursus iets voor jou?

Het werken in steen vereist geduld, wilskracht en doorzettingsvermogen. Maar als je de basisvaardigheden beheerst, ontwikkelt het zich tot iets meditatiefs. Het veeleisende fysieke werk ontspant de geest en vervult je met voldoening terwijl je snel significante resultaten kunt behalen. Ongeacht hoe oud je bent, of je nu beginner of gevorderd bent, je verlaat deze cursus met meer zelfvertrouwen en met veel kennis en vaardigheden.

Wat heb je nodig voor deze cursus?

Het Beeldhouwlokaal is een prettige lichte en hoge ruimte waar je goed kunt werken. We vragen voor deze cursus een bijdrage voor de stenen en het gebruik van de materialen en gereedschappen. Al het materiaal, de stenen en het gereedschap zijn aanwezig bij MK24. Je kunt je werkstuk bij MK24 laten staan zodat je elke week gemakkelijk verder kunt gaan waar je gebleven bent.

Cursusopbouw

We beginnen met een inleiding tot het begrijpen van driedimensionaal werken en hoe je jouw werktuigen op de juiste manier vasthoudt, zodat ze niet bot worden en zodat je kunt bepalen hoeveel materiaal je met één slag weg beitelt. De eerste twee dagen werken we als oefening aan een kalksteen, waaruit we een compacte, ronde diervorm gaan hakken (zoals een slak, een uil, een egel of je eigen idee van deze soort). Op deze manier wordt basiskennis opgedaan en wordt de volgorde van werkstappen geleerd. Deze ronde motieven bieden eenvoudige correctie-opties voor het geval er onbedoeld iets afbreekt. Voor het werk vanaf de derde dag kun je aan jouw hoofd-werkstuk beginnen. Dit kan een moeilijker sculptuur zijn, een reliëf in combinatie met schrift, een ornament of een profielstuk of maaswerk. Ik zal je persoonlijk begeleiden, je tips en trucs geven en je praktisch ondersteunen voor zover je het zelf wilt.

Inclusief: lunch en materialen.
Exclusief: koffie, thee.