Een hele week lang werken we naar model met aandacht voor huid, spier, volume, verhoudingen, expressie, materiaal en techniek.
We kijken naar kunstenaars die meesters zijn in het weergeven van een model van ‘vlees en bloed’, zoals Lucian Freud, Rembrandt, Rubens, Israëls, Jenny Saville en Egon Schiele.
We gaan in op hun materiaal en techniek. Wat gebruiken ze voor kleur, hoe is hun toets? Hoe gebruiken ze licht en donker om volume weer te geven en hoe maken ze een huid zacht of doorleefd? Welke poses geven de meeste dramatiek of intimiteit, in welke ruimtes wordt het model geplaatst om wat voor verhaal te kunnen vertellen?
We beginnen de week met het tekenen naar de waarneming. Deze tekeningen gebruik je als inspiratie voor een groot schilderij met ruimte om de waarneming aan te passen, bijvoorbeeld door ritme van herhaling zoals bij Saville.
We werken op groot formaat, met houtskool, krijt en verf en – voor meer dynamiek- met twee modellen!
Programma van de zomerweek Met huid en haar
Dag 1
Huid en volume (houtskool, acrylverf)
We kijken naar kunstenaars die meester zijn in het weergeven van huid, zoals Lucian Freud, Rembrandt, Rubens, Israëls, Jenny Saville, Egon Schiele en Joan Semmel.
We kijken naar hun materiaal en techniek; wat gebruiken ze voor kleur, hoe is hun toets? Hoe gebruiken ze licht en donker om volume weer te geven en hoe maken ze een huid zacht of doorleeft?
We zoomen in op details.
Dag 2
Perfectie, verhoudingen, klassieke (expressieve) poses uit de renaissance
We hebben het over esthetiek, begrippen als mooi en lelijk. De gulden snijden, de Vesuvius man van da Vinci, het schema van een gezicht, de perfecte huid: bestaat er zoiets als een mooi en lelijk schilderij, portret of model?
We kijken naar beelden en schilderijen van kunstenaars uit de renaissance zoals Michelangelo en da Vinci, met poses als van de Pieta, de kruisvestiging, de verdrijving uit het Paradijs, Davide.
Kunstenaars die meesters waren in spanning opbouwen, menselijke emoties, passie, drama, veelal uit de tijd van renaissance, met thema’s uit de bijbel, over het menselijke lijden maar ook het plezier.
Dag 3
Deze dag werken we met twee modellen in expressieve standen. Denk bv aan de Embrace van Egon Schiele of familieportretten van Jenny Saville.
We gaan van de realiteit uit maar door veel armen en benen kan en mag het abstract worden.
Deze dag werken we met langere standen met meer tijd om er in te duiken.
Dag 4
De langere poses uitwerken en in een omgeving plaatsen. In een schilderij bestaat geen voorgrond- achtergrond maar is alles een geheel. Ook deze dag beginnen we met het bekijken van voorbeelden uit de kunstgeschiedenis.
Schetsjes kunnen gebruikt worden voor nieuwe composities. Standen kunnen samengevoegd worden. Een model kan in een andere een omgeving geplaats worden. Voorbeeld is onder andere Jenny Saville, die dit als geen andere doet.
Dag 5
Op de laatste dag van deze week komt alles samen. We maken een groot schilderij van een of twee modellen op de voorgrond, geplaatst in een omgeving, aangevuld met andere modellen. Speels maar met oog voor detail. We kijken naar ritme van kleur en vorm. En we kijken naar het grote verhaal. Heel realistisch of richting abstract met de ritme van herhaling, met veel plezier!