Zomerweek: Ontdek de kunst van het reliëf hakken

Meer informatie over de optie: 5 lessen vanaf MA T/M VR  07-08-2023

Cursuscode: Z0222V
Docent: Mattis Nicklas
Aantal lessen: 5
Lesdag: ma t/m vr
Tijd:10:00 - 16:00
Prijs: € 330,00 incl. BTW
Periode: 07-08-2023 t/m 11-08-2023
Inschrijven kan niet meer.

Als je in Amsterdam door de straten loopt zie je overal prachtige gevelstenen. Reliëf stenen met zorg uitgehouwen die iets te vertellen over het pand of hun inwoners. Reliëfs kunnen worden gebruikt als decoratieve kunstwerken, gedenktekens, architectonische details voor gebouwen of als huisnummerplaat. In deze zomerweek leer je van een echte ‘Reliëf meester’ je eigen ontwerp maken en uithakken met speciale gereedschappen.

Reliëfs werden voor het eerst gemaakt door de oude beschavingen van Egypte, Mesopotamië en China. In de klassieke oudheid werden reliëfs veel gebruikt in de Griekse en Romeinse beeldhouwkunst, waarbij afbeeldingen van mythologische en historische gebeurtenissen werden gecreëerd. Daarnaar zijn ze nog op gevels, altaren en kathedralen te vinden. In de Renaissance bereikte de techniek van het reliëf zijn hoogtepunt met beroemde kunstenaars als Michelangelo en Donatello die uitmuntende voorbeelden van reliëfs maakten. Reliëfs worden vandaag nog steeds gemaakt en kunnen zowel traditioneel als modern zijn.

In deze cursus leer je een stenen reliëf maken met behulp van het traditionele gereedschap van de Duitse Bauhütten (vuisthamer, klopper en diverse beitels). Het is een unieke kans om kennis te maken met deze traditionele techniek en je eigen creativiteit te uiten door middel van steen.

Tijdens de cursus worden alle technieken stap voor stap uitgelegd. Ik heb zelf een traditionele steenhouwopleiding in Duitsland gevolgd waardoor ik in staat ben om je te leren hoe je alle gereedschappen op de juiste manier moet gebruiken om verschillende texturen en effecten te creëren. Bovendien heb ik ervaring met het maken van complexe en gedetailleerde ontwerpen in steen.

We zullen beginnen met het selecteren van de juiste steen en het bepalen van het ontwerp. Vervolgens leer je hoe je de steen kunt bewerken en vormen om je ontwerp tot leven te brengen.

Tijdens de pauzes zullen we genieten van thee en koekjes terwijl we een beeldhouwer (zowel modern als klassiek) bespreken ter inspiratie. Dit is een geweldige manier om meer te leren over de kunst van beeldhouwen en om geïnspireerd te raken voor je eigen werk.

Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met beeldhouwen, deze cursus is geschikt voor iedereen. Je zult niet alleen nieuwe vaardigheden leren (hoger niveau van precisie, het maken van ontwerpen, detailwerk, steenhouwtechnieken), maar ook een gevoel van voldoening ervaren wanneer je je eigen stenen reliëf voltooit. Over het algemeen zul je een diepgaand begrip ontwikkelen van het werken met steen en zul je vaardigheden ontwikkelen om je eigen unieke reliëf te creëren.

Schrijf je vandaag nog in voor deze cursus en ontdek de magie van beeldhouwen in steen met het traditionele gereedschap van de Duitse Bauhütten. Ik kijk ernaar uit om samen met jou te werken aan jouw kunstwerk!

Prijs is inclusief vegetarische lunch, materialen en modellen