Zomerweekend: De natuur als schilderij

Meer informatie over de optie: 2 lessen vanaf ZA & ZO  19-08-2023

Cursuscode: Z2322V
Docent: Julius Stibbe, Carolien Barkman
Aantal lessen: 2
Lesdag: za & zo
Tijd:10:00 - 16:00
Prijs: € 180,00 incl. BTW
Periode: 19-08-2023 t/m 20-08-2023

In deze cursus gaan we de schoonheid van de natuur ontdekken en deze gebruiken als inspiratie voor onze schilderijen.  De  cursus zal worden gegeven door Julius Stibbe, kunstschilder, en Carolien Barkman, tuinontwerper. We verkennen de link tussen beeldende kunst en de natuur, waarbij bekende kunstenaars zoals Monet en Marc Mulders als voorbeeld dienen. Daarnaast komt de wisselwerking tussen kunst en tuin aan bod, zoals onder meer te zien bij de ontwerpen van Burle Marx.

We bieden verschillende manieren aan om de deelnemers te helpen hun schildervaardigheden te ontwikkelen en hun creativiteit te stimuleren. We beginnen met het verkennen van de natuurlijke vormen en kleuren van verschillende planten. We nemen speciaal hiervoor uitgezochte planten mee. We onderzoeken hoe we van een herkenbare vorm naar abstractie kunnen gaan, zoals Elsworth Kelly dat doet. Op deze manier trainen we ons oog om de schoonheid van de natuur te herkennen en te gebruiken in onze schilderijen. Naast het schilderen maken we aan de hand van tuintijdschriften een collage als basis voor ons tuinbeeld en werken we dit verder uit in een schilderij. We bespreken hoe we een compositie kunnen maken en op welke manieren we een beeldbanden tuin kunnen overbrengen op ons schilderij.

De tweede dag gaan we naar het Oosterpark om te leren hoe we de natuur in onze schilderijen kunnen integreren. We focussen op het uitwerken van een compositie en hoe we de sfeer van een specifiek deel van het park kunnen vastleggen. We willen dat de deelnemers leren hoe ze hun waarneming kunnen gebruiken om de natuur op een creatieve manier vast te leggen.

Vervolgens gaan we binnen werken aan een eigen fantasie van een tuin. Dit kan realistisch zijn, maar ook abstract en alles daartussenin. We zorgen ervoor dat alles wat we tot nu toe hebben geleerd terugkomt in ons werk. De deelnemers krijgen de vrijheid om hun eigen creativiteit te laten spreken en een eigen interpretatie te geven aan de natuurlijke elementen.

Aan het einde van elke dag bespreken we het werk en aan het einde van de workshop geven we een presentatie over hoe alles bij elkaar is gekomen. Deze cursus is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur en de link tussen de natuur en kunst. Er is geen schilderervaring nodig om deel te nemen, want we willen juist de creativiteit van de deelnemers stimuleren en hun waarneming en inspiratiebronnen verruimen.