Zomerweekend: Hol-bol: Tekenen naar waarneming

Meer informatie over de optie: 4 lessen vanaf ZA & ZO  24-07-2021

Cursuscode:Z3220V
Docent:April Bergvik
Aantal lessen:4
Lesdag:za & zo
Tijd:10:00 - 16:00
Prijs: € 150,00 incl. BTW
Periode:24-07-2021 t/m 25-07-2021
Inschrijven kan niet meer.

Leren tekenen is leren zien. En zien kun je leren! Het is een kwestie van aandachtig naar iets kijken en je niet laten afleiden door gedachten als: wat is dit, ik kan het toch niet, ik heb hier geen geduld voor, wat voor boodschappen moet ik straks doen en misschien vooral; ik weet al hoe dit eruitziet. Het zijn je hersenen die je een hoop proberen te vertellen waar je in dit geval niets aan hebt, en die het zien juist belemmeren.  

In deze mini cursus gaan we ons verdiepen in holle en bolle vormen middels licht en donker tinten, want alles om ons heen is opgebouwd uit licht en donker en niets bestaat uit alleen contour. Er zijn oefeningen om dit te leren, zoals tekenen zonder te kijken naar je tekening, tekenen zonder een lijn te gebruiken, ‘beeldhouwen’ met houtskool en gum,  werken met mezzotint (grijstinten) en clair-obscur (licht en donker -contrast). Er word gewerkt met verschillende tekenmaterialen, zoals potlood, houtskool, inkt, bister, conté, kneedgum en doezelaar.

Na de cursus ga je overal het spel van licht en donker zien, valt het je op hoe veel grijstinten er zijn en hoe ontzettend rond en zwaar iets is, of juist heel licht en iel. Op deze manier leggen we een goede basis voor het tekenen en schilderen naar de waarneming, zoals een stilleven.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email