Cursus zeefdrukken

De cursus zeefdrukken is bedoeld voor kunstenaars en vormgevers die kennis willen maken met deze techniek. Voor zeefdrukken hoef je niet per se goed te kunnen tekenen, schilderen of ontwerpen: met wat gevoel voor kleur en compositie kan je al verrassend mooie afdrukken maken.


Je leert in de les ook veel van wat anderen doen en hoe ze zeefdrukken toepassen. Tijdens de cursus krijg je per mail regelmatig informatie, links naar de online uitleg documenten en voorbeelden van werk van kunstenaars en ontwerpers. Als je wilt kun je je op de lessen voorbereiden, maar dat is niet verplicht of noodzakelijk.

Meer… »


Tekenen en schilderen basis

Heb je nog geen of weinig ervaring met tekenen en schilderen, maar wel zin om hiermee aan de slag te gaan?
In de cursus Tekenen en schilderen basis maak je kennis met verschillende teken- en schildertechnieken en de bijbehorende materialen.
Er komt van alles aan bod, zoals bijvoorbeeld houtskool, krijt, potlood, inkt, acrylverf en aquarelverf (watercolor).

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Het tekenatelier

Op zoek naar je eigen thema

Deze cursus is bedoeld voor de mensen die verder willen met tekenen. Voor diegene die een cursus Schetsen en Tekenen of Basiscursus tekenen en schilderen hebben gedaan en begrip hebben van de diverse tekenmaterialen, verhoudingen, specifieke tekentechnieken en beeldelementen. Er is ruimte voor opfrissen en herhalen tijdens de eerste vier lessen.
Om vervolgens in de laatste vier lessen uit te zoeken wat jouw thema zal zijn. Wil je eens langer doorwerken aan een tekening, dan kun je bijvoorbeeld een grote tekening maken of vier middagen met hetzelfde materiaal werken.

Meer… »


Jaarcursus Illustratie

Wil je graag als illustrator aan de slag of ben je hier al enige tijd mee bezig en wil je je verder bekwamen? Tijdens deze opleiding worden alle verschillende facetten van het vak belicht en word je begeleid bij vinden van een eigen stijl van illustreren en met het verder ontwikkelen hiervan.

Heb je interesse in deze jaaropleiding en heb je vragen? 
Stuur een mailtje naar grafischevormgeving@mk24.nl

Meer… »


Portret en model, tekenen en schilderen

Portret: het verlangen een gelijkend portret te maken is bij veel cursisten groot. Er zijn echter meer zaken van belang, zoals compositie, kleurgebruik en keuze van materiaal. We gaan ook uitgebreid in op de verschillende manieren die je hebt om naar de waarneming te schilderen of tekenen. Wil je een dynamisch portret of een statisch portret dan zal de aanpak verschillen; losse lijnen en vlotte penseelstreken of juist niet.

Model: Materialen en technieken worden afwisselend gebruikt. Er wordt op anatomie gelet maar ook op het speciale van ieder model waardoor je richting “portret” gaat. En natuurlijk is het uitgangspunt altijd “kijken”. In vrijwel alle lessen zal een model aanwezig zijn. Korte en lange standen zullen worden afgewisseld.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Cursus: Steal like an artist

Zoals Pablo Picasso ooit al zei ‘de goede kunstenaars kopiëren, de grote stelen’.

Ontdek de wondere wereld van de schilderkunst!

Aan de basis van deze cursus staat het geïnspireerd raken door het werk van andere schilders. Wij moedigen je aan om in plaats van simpelweg technieken te kopiëren, ze te absorberen en om te zetten in een weergave van je eigen creativiteit. Dit met het doel jouw artistieke ontwikkeling te stimuleren.

Door kunstenaars van alle tijden te bestuderen leer je heel veel. Welke keuzes zijn er gemaakt? Hoe bouw je een spannende compositie op? Hoe kies je de juiste kleuren? Wat voor penseelvoering is er gebruikt? Dit zijn een paar van de vele vragen die zullen worden besproken terwijl we naar het werk van andere schilders kijken en zelf aan de slag gaan.

Meer… »


Schilderen: acrylverf

Acrylverf heeft een korte droogtijd en leent zich goed om gelaagd mee te werken, zowel ‘mager’ als ‘vet’. Acrylverf heeft dekkende en transparante kwaliteiten die beiden benut kunnen worden om het beoogde resultaat te behalen, op een ambachtelijke of juist meer experimentele manier.

Per les wordt er een onderwerp en thema aangeboden dat we gaan uitwerken met behulp van materiaal & techniek. Je wordt uitgedaagd om je eigen weg te vinden in aanpak. Aan het eind van de les is er een plenaire werkbespreking.
In principe wordt er met acrylverf gewerkt maar er zullen ook lessen zijn waar bijvoorbeeld collagetechnieken, sjabloneren of houtskool aan bod kunnen komen.

Meer… »


Beeldhouwen in steen (ma, di, vrij)

Het blijft iets wonderlijks: hoe meer steen je weghakt, hoe meer vorm er tevoorschijn komt. Maar steen geeft zich niet zomaar gewonnen en ook de vormen die je zoekt geven zich niet zonder slag of stoot prijs. Misschien maakt dat het zo aantrekkelijk om in natuursteen te werken.

Of je nu een beginner bent of een al wat meer ervaren beeldhouwer, het oppakken van beitel en klopper zijn het begin van een spannende en interessante uitdaging om in natuursteen te werken.

Meer… »


Keramiek, Keramisch boetseren

Wat wil ik maken? en hoe maak ik het?
Keramiek is een te gek materiaal wat zich op eindeloze manieren laat bewerken.  
Aan jou om erop los te gaan en interessante objecten te creëren.
Dat kunnen zowel gebruiksvoorwerpen zijn, als Kunst met de grote K. Aan de slag!

Je gaat brainstormen – schetsen – ontwerpen – testen – uitvoeren. 

De cursus behelst daarom naast het maken zelf, ook de techniek en het creatief proces. 
Iedere cursist krijgt de ruimte voor haar of zijn eigen manier van werken.
Samen gaan we ook handvatten creëren om het soort werk wat we maken beter te begrijpen.
Zo kun je in de cursus ook je eigen stijl als maker ontdekken.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Keramiekcursus: De gang van zaken

We beginnen met bijna niets doen! Het moment van “niets doen” wordt de basis van jouw creativiteit. In de groep zullen wij een aantal spelletjes doen. De observatie ter plekke zal je uiteindelijk leiden tot het maken van het beeld. Jouw observatievermogen is het krachtigste gereedschap dat je in deze cursus zal leren gebruiken. Je laat je eerst verrassen door wat er mogelijk is voordat jij komt met een plan, en daarmee maak je jouw beeld van keramiek.

Please note: This class is taught in Dutch but the instructor will translate into English or German if it’s requested.

Meer… »


Cursus pottenbakken basis

In de wekelijkse lessen van de cursus Pottenbakken basis verken je de basisvaardigheden van het draaien en afdraaien op de pottenbakkersschijf. In deze pottenbak cursus zul je de mogelijkheid krijgen om simpele vormen zoals kommen, bekers en vaasjes te creëren. Als je eerder een beginnerscursus pottenbakken hebt gevolgd, zal deze cursus je uitdagen om je vaardigheden verder te ontwikkelen door te werken aan grotere stukken, het experimenteren met verschillende vormen, of het verfijnen van je techniek. 

We werken in kleine groepen met ongeveer 8 cursisten in een prettig en goed ingericht keramiek atelier. Je leert naast alle technieken ook hoe je op een duurzame manier kunt omgaan met het materiaal en de werkomgeving.

Meer… »


Painting with oil paints

Oil painting is an ancient technique, but still full of life and rich in possibilities. Step by step, you will be guided in making this technique your own.  Lots of attention will be given to the various possibilities, such as glazing, wet in wet, thick over thin, alla prima, impasto and working with a palette knife. Dependent on the assignment, you will work on a painting once or multiple times.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »


Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Ceramics course: In the Course of Things

We start with doing almost nothing! The moment of “doing nothing” becomes the foundation of your creativity. In the group we will play some games. Observation on the spot will eventually lead you to create the image. Your power of observation is the most effective tool you will learn to use in this course. You will first be surprised by what is possible before you come up with a plan, which you’ll use to create your sculpture of ceramics.

Please note: This class is taught in Dutch but the instructor will translate into English or German if it’s requested.

Meer… »


Grafische vormgeving Basis: Creativiteit en techniek

Ben je creatief en hou je van ontwerpen? Overweeg je een carrière als grafisch vormgever? Dan is de opleiding Grafische vormgeving van MK24 zeker wat voor jou. In het eerste jaar Grafische vormgeving basis ontdek je de kracht van communicatie in woord en beeld. Je leert werken met Adobe Photoshop, Illustrator en Indesign en krijgt les in grafische vormgeving, typografie en prepress. Tijdens de cursus Grafische vormgeving basis maak je onder begeleiding van professionele ontwerpers eigen werk en bouw je aan een goede portfolio. Het jaar wordt afgesloten met een gezamenlijke eindpresentatie.

Heb je interesse in deze jaaropleiding en heb je vragen?
Stuur een mailtje naar grafischevormgeving@mk24.nl

Meer… »


Vormgeving en Productie

De basis van Adobe heb je in de vingers, je weet (een beetje) hoe je een concept ontwikkelt en nu kun je gaan werken aan productie!
Deze cursus is zowel theoretisch als experimenteel en daagt je uit om alle verschillende aspecten van je eigen ontwerp te onderzoeken. Concept, content, kleur, papier, typografie, layout, werken in serie, drukken, binden, productie en uitgeven, contact met je opdrachtgever: allemaal aspecten die aan de orde kunnen komen.

Wil je meer informatie over deze cursus, neem dan contact op met de coördinator via:
grafischevormgeving@mk24.nl

Meer… »


KinderKunst! Hét naschoolse kunstprogramma

Op maandagen, dinsdagen en donderdagen is er KinderKunst van MKkinderen, het naschoolse kunstprogramma voor kinderen. Kinderen gaan onder begeleiding van onze kunstdocenten aan de slag met verschillende materialen en technieken. We werken met blokken van 8 lessen. Elk blok wordt afgesloten met een feestelijke presentatie van het werk.

Het plezier dat kinderen hebben tijdens de lessen zie je terug in het werk. Er wordt onderzocht, geëxperimenteerd, uitgevonden en toegepast. Wij beogen met MKkinderen een veilige ongedwongen sfeer te creëren waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Meer… »