In de cursus Diepdruk en etsen krijg je stapsgewijs instructies hoe de etsplaat bewerkt wordt en maak je kennis met het procedé van “afslaan en drukken’’.
maandag
Cursus zeefdrukken
De cursus zeefdrukken is bedoeld voor kunstenaars en vormgevers die kennis willen maken met deze techniek. Voor zeefdrukken hoef je niet per se goed te kunnen tekenen, schilderen of ontwerpen: met wat gevoel voor kleur en compositie kan je al verrassend mooie afdrukken maken.
Je leert in de les ook veel van wat anderen doen en hoe ze zeefdrukken toepassen. Tijdens de cursus krijg je per mail regelmatig informatie, links naar de online uitleg documenten en voorbeelden van werk van kunstenaars en ontwerpers. Als je wilt kun je je op de lessen voorbereiden, maar dat is niet verplicht of noodzakelijk.
Schilderen met acrylverf: Een eigentijdse benadering
In deze cursus leer je hoe je acrylverf kunt gebruiken als medium om mee te schilderen met een onderzoekende aanpak. In de les ligt de nadruk op creativiteit en het plezier van het creatieve proces zonder dat je uitgebreide technische kennis nodig hebt. Fundamentele technieken worden intuïtief verkend. In deze cursus gaan we onder andere snelle schetsen maken om te experimenteren met streken en texturen, abstracte werken verkennen met de nadruk op vrijheid van expressie, licht en schaduw in landschappen bestuderen en lagen en mengvormen aanbrengen in stillevens.
Please note: this class will be taught in English
Cursus: Buiten de lijntjes – tekenen en schilderen
Wat gebeurt er als je verschillende materialen met elkaar combineert die niet per definitie goed samen werken? We gaan in deze cursus op zoek naar rafelrandjes. Laten ons verrassen door de eigenschappen van het materiaal.
Net als in de cursus ‘Vul je schetsboek’ kijken we naar verschillende technieken en vormen om een papier te vullen, nu op groter formaat en buiten het schetsboek! Los en vrij, zonder dat het mooi hoeft te zijn. We werken met allerlei materialen. We kijken naar verschillende onderwerpen. We tekenen naar realiteit en vanuit fantasie. Natuurlijk kijken we naar de verschillende beeldelementen lijn, toon, vorm/vlak, diepte, kleur, contrast, compositie en hoe die in te zetten in jou werk.
Cursus: Aquarel en olieverf
Van veel grote kunstenaars zijn naast de olieverfschilderijen ook de aquarellen een feest voor het oog. Ander materiaal vraagt een andere aanpak met verrassende en inspirerende resultaten.
Van sfeervolle tonen tot krachtige directheid.
De cursus ‘aquarel en olieverf’ biedt de kans om in aparte blokken deze technieken te verkennen. De cursus is bij uitstek geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige technieken, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.
Online les: Tekenen en schetsen
De onlinecursus Tekenen en schetsen geeft je (weer) plezier om te gaan tekenen. Voor alle niveaus zijn er schetsoefeningen en kijkoefeningen zodat je met een potlood in de hand leert volgen wat je ogen zien. Leren kijken en kiezen staan centraal. Van heel precies tot snelle impressies.
Door de positieve ervaring met het geven van digitale tekenlessen bied ik een Teken- en schetscursus digitaal aan. We zullen in deze lessen werken via WhatsApp en Skype, lees verder voor meer informatie over de werkwijze.
Tekenen en schilderen basis
Heb je nog geen of weinig ervaring met tekenen en schilderen, maar wel zin om hiermee aan de slag te gaan?
In de cursus Tekenen en schilderen basis maak je kennis met verschillende teken- en schildertechnieken en de bijbehorende materialen.
Er komt van alles aan bod, zoals bijvoorbeeld houtskool, krijt, potlood, inkt, acrylverf en aquarelverf (watercolor).
Schilderen: van figuratief naar abstract
Wat is figuratief schilderen eigenlijk en wat wordt er bedoeld met abstraheren? Wanneer is een vorm figuratief en kan zo’n vorm ook abstract zijn? Waar ligt het snijvlak of de overlap? Wanneer is iets 100% abstract? Zit er in figuratief werk ook abstractie? En zit er in abstract werk figuratie? Kan je kleine zusje het ook*?
Veel kunstenaars doen er een heel leven over om de figuratie steeds verder los te kunnen laten in hun werk. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Willem de Kooning. Maar ook Picasso heeft meerdere fases doorlopen en wordt gezien als een sleutelfiguur tussen het ‘oude’ figuratieve en het ‘nieuwe’ van de moderne kunst. Zelfs Mark Rothko begon figuratief.
Schilderen met licht / kleurrijk schilderen
Licht maakt kleuren zichtbaar. Centraal in de cursus Schilderen met licht en kleur staat hoe verschillende lichtbronnen, lichtval en lichtinval de uitdrukking van een onderwerp kunnen veranderen.
Inspiratiecursus
Zin in nieuwe inspiratie? Zit je er even doorheen, komen de muren een beetje op je af of heb je misschien een burn-out? Blijf niet langer thuiszitten, tijd om uit je ‘patroon’ te stappen en je te voeden met nieuwe inspiratie!
Van het platte vlak naar drie dimensies
Als je door de stad loopt en de tijd neemt om goed om je heen te kijken dan zie je geweldige dingen. Veel gevels zijn versierd met prachtige reliëfs, weelderige bloemslingers (festoenen) en statige pilasters. Namen van bruggen zijn vakkundig uitgehakt en er zijn veel stenen figuren, dieren en fantasiewezens aangebracht op gevels daken en bruggen. Deze vaak platte versiering gebruiken we als uitgangspunt en inspiratie in de cursus ‘van het platte vlak naar drie dimensies’ waarin we je uitdagen los te komen van het platte vlak. Dat doen we doormiddel van oefeningen die je helpen met kijken en we je leren daarvoor technieken uit traditionele ambachten die nog steeds gebruikt worden.
Beeldhouwen in steen (ma, di, vrij)
Het blijft iets wonderlijks: hoe meer steen je weghakt, hoe meer vorm er tevoorschijn komt. Maar steen geeft zich niet zomaar gewonnen en ook de vormen die je zoekt geven zich niet zonder slag of stoot prijs. Misschien maakt dat het zo aantrekkelijk om in natuursteen te werken.
Of je nu een beginner bent of een al wat meer ervaren beeldhouwer, het oppakken van beitel en klopper zijn het begin van een spannende en interessante uitdaging om in natuursteen te werken.
Keramiek/boetseren: handen in de klei
In deze cursus staan twee dingen voorop: een verdieping van je kennis van het materiaal klei, dan wel een grondig kennismaking ermee, als je een beginner bent. Het tweede is: je creativiteit te stimuleren en uit te bouwen zodat wij met de in de cursus opgedane kennis, datgene wat wij ons voorstellen te maken ook daadwerkelijk leren te realiseren.
Keramiek, Keramisch boetseren
Wat wil ik maken? en hoe maak ik het?
Keramiek is een te gek materiaal wat zich op eindeloze manieren laat bewerken.
Aan jou om erop los te gaan en interessante objecten te creëren.
Dat kunnen zowel gebruiksvoorwerpen zijn, als Kunst met de grote K. Aan de slag!
Je gaat brainstormen – schetsen – ontwerpen – testen – uitvoeren.
De cursus behelst daarom naast het maken zelf, ook de techniek en het creatief proces.
Iedere cursist krijgt de ruimte voor haar of zijn eigen manier van werken.
Samen gaan we ook handvatten creëren om het soort werk wat we maken beter te begrijpen.
Zo kun je in de cursus ook je eigen stijl als maker ontdekken.
Painting with Acrylics: A Contemporary Approach
In this course you will learn how to navigate acrylics as a medium for painting using an exploration-based approach. In class we will focus on creativity and the joy of the creative process without a need for extensive technical knowledge. Fundamental techniques will be explored intuitively. Some of what you can expect in this course will be making quick sketches to experiment with strokes and textures, exploring abstract works with a focus on freedom of expression, studying light and shadow in landscapes, and layering and blending through still-life painting.
Fotografie digitaal basis
Voor wie nog geen ervaring heeft en beter bekend wilt raken met de wereld van de digitale fotografie is de cursus Fotografie digitaal basis een goed startpunt. Door het leren van de techniek, het bekijken van inspirerende voorbeelden en opdrachten en door foto’s te bespreken, krijg je grip op de techniek en een beter idee van wat je wilt laten zien in een beeld.
Cursus Fotografie vervolg
Nu je de beginselen van de techniek hebt geleerd, richten we ons meer op de inhoud. Hoe krijg je in beeld wat je wilt vertellen / laten zien? Hoe kies je een onderwerp? Hoe maak je een serie? Hoe krijg je inspiratie? Wat is jouw stijl?
Kinderboek maken- jaarcursus
Wil je je eigen kinderboek maken? In deze jaarcursus leer je hoe!
Alle verschillende stappen die nodig zijn om een kinderboek te maken en te produceren komen aan bod. Je gaat op zoek naar jouw stijl van illustreren en vervolgens werk je jouw opzet uit tot een drukklaar vormgegeven boek. Je krijgt tips hoe je je boek het beste onder de aandacht van een uitgever brengt en waar en hoe je je boek het beste kunt laten drukken. De nadruk van deze jaarcursus ligt op illustreren en op hele proces van het maken van een kinderboek.
Heb je interesse in deze jaaropleiding en heb je vragen?
Stuur een mailtje naar grafischevormgeving@mk24.nl
KinderKunst! Hét naschoolse kunstprogramma
Op maandagen, dinsdagen en donderdagen is er KinderKunst van MKkinderen, het naschoolse kunstprogramma voor kinderen. Kinderen gaan onder begeleiding van onze kunstdocenten aan de slag met verschillende materialen en technieken. We werken met blokken van 8 lessen. Elk blok wordt afgesloten met een feestelijke presentatie van het werk.
Het plezier dat kinderen hebben tijdens de lessen zie je terug in het werk. Er wordt onderzocht, geëxperimenteerd, uitgevonden en toegepast. Wij beogen met MKkinderen een veilige ongedwongen sfeer te creëren waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.