Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Parkscenes

In deze vijfdaagse zomerweek gaan we met onze potloden en ander tekenmateriaal in de aanslag op ontdekking in het Oosterpark.
Wij zullen daar de eerste dag zoveel mogelijk schetsen maken van wat we in het park aantreffen: Mensen die een drankje drinken, met hun ogen dicht in de zon liggen, kinderen die een balletje aan het trappen zijn of een boom met prachtige schaduwen. Tussendoor picknicken we, als het weer het toelaat, met een heerlijke lunch. 


Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Handbouwen – Groot werken in klei

Deze zomerweek biedt boetseerders en keramisten met ervaring de kans om zich technisch verder te ontwikkelen in het groot handbouwen. Beginners zijn ook welkom. Er is de ruimte om lekker van start te gaan en het handbouwen te ontwikkelen, of dit nou groot of klein werk is. Er is altijd ruimte voor een cursist om te doen wat op dat moment roept.

Klei in vorm brengen en spelenderwijs een techniek in de vingers krijgen staat deze week centraal.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Draai je eigen theeservies

Ben jij als (ietwat) ervaren draaier wel klaar met cilinders en kommetjes? Kom dan je eigen theeservies draaien!

In deze zomerweek werken we samen aan je eigen thee-/koffiepot, vier soortgelijke grote en kleine kopjes, suikerpotje met deksel en een melkkannetje.

Alle aparte draaitechnieken voor het maken van een cilindervorm, schenktuit en deksel komen aan bod, evenals het monteren van de verschillende onderdelen. Deelnemers aan de cursus hebben al wat draai-ervaring en zijn zelfstandig in staat om klei te centreren en een cilindervorm te draaien.

Let op: Op vrijdag 23 augustus is er een terugkomdag om het werk af te maken.

Locatie:

MK Sluisbuurt, broedplaats Baggerbeest, Rudi van Dantzigstraat 9.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Post graffiti

Street art op papier en paneel

In dit zomerweekend laten we ons inspireren door hedendaagse straat-kunstenaars en een bezoek aan het STRAAT museum in Amsterdam Noord. Ons uitgangspunt is: Post Graffiti. Veelal abstracte kunst geïnspireerd op street art.
Sreetart, ontstaan in de jaren ’70, is een kunstvorm gerelateerd aan graffiti, maar daar waar het bij graffiti meestal gaat om naamtags is bij streetart de afbeelding en de (politieke) boodschap het uitgangspunt. De straat als tentoonstellingsruimte.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Intensief draaien

Heb jij behoefte om je draaitechnieken verder te ontwikkelen? Of heb je zin om na wat cursussen zelfstandig wat vlieguren te maken? Kom dan twee dagen volop draaien tijdens het “intensief draaiweekend”. Samen met een groepje enthousiastelingen gaan we onszelf helemaal onderdompelen in verschillende draaitechnieken, kunnen we samen op zoek naar nieuwe vormen óf kun je gewoon zelf aan de slag om wat productie te draaien.

Locatie:

MK Sluisbuurt, broedplaats Baggerbeest, Rudi van Dantzigstraat 9.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Monoprint

In deze tweedaagse cursus maak je kennis met de verschillende mogelijkheden die de monoprint techniek te bieden heeft.

Een monoprint, de naam zegt het al, is een druktechniek waarbij je niet een oplage drukt maar een eenmalige afdruk maakt. Na het drukken is het beeld van de plaat verdwenen en op je papier overgezet. Het is dus altijd een unieke print.

Je hebt nooit helemaal in de hand hoe het eindresultaat zal worden, maar dat maakt het juist zo leuk. Iedere print is weer een verrassing!

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Patchwork

Experimenteren met afgedankte textiel

Inspiratie voor dit zomerweekend is Sonia Delaunay. Voor de geboorte van haar zoon Charles maakte Sonia Delaunay een lappendekentje 1911. Het kleurrijke dekentje is één van de vroegste abstracte kunstwerken. Het inspireerde Sonia en haar man Robert bij het maken van abstracte schilderijen.

We nemen oude, afgedankte stoffen mee en gaan ermee aan de slag. We kijken of we met de bestaande stoffen iets nieuws kunnen maken een kunstwerk of een toegepast item. Je leert verschillende technieken zoals: verven met kurkuma, bleken, boro, sashiko, naaien op de naaimachine, een compositie maken en tenslotte stoffen binden.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Rotsvast & losvast

Rotstekeningen, een magisch weekend!

Op de eerste dag is er een verkenning op het gebied van interessante en inspirerende rotstekeningen. We beginnen met een korte presentatie hierover om daarna over te gaan op het graveren van tekeningen in ruwe plakken klei. Dit als een eerste onderzoek wat er op dit gebied mogelijk is. Ook het maken van kleine objecten is mogelijk op deze dag.

De leefwereld van duizenden jaren geleden zag er anders uit dan nu. We gebruiken het atelier op de tweede dag als een grot die over 30.000 jaar ontdekt wordt! Op grote vellen papier worden er met houtskool en een mengsel van klei en pigment ‘hedendaagse’ rotstekeningen gemaakt. De mobiele telefoon in plaats van een speer in de hand?
Het resultaat hiervan wordt aan het einde van de dag uitgebreid besproken.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Maak je eigen gevelsteen

In deze cursus duiken we diep in de wereld van de gevelstenen in Amsterdam. Daarom beginnen we de week met een rondleiding door Amsterdam, waarbij we verschillende gevelstenen bekijken en hun ontwerp en betekenis bespreken.

Na deze inspirerende start is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Je begint met het ontwerpen van een steen die bij jou of je familie past. Gevelstenen hoeven niet per se aan een gevel te worden bevestigd. Ze doen het ook goed in de keuken (gevelsteen met potten en pannen) of in de woonkamer (gevelsteen met boeken). Je ontwerp zal je vervolgens met houtskool op je steen overbrengen. Dan begeleid ik je stap voor stap bij het uithouwen van je steen. Dit gebeurt met behulp van traditionele steenhouwtechnieken en gereedschappen, zoals die worden gebruikt in de Dombauhütten in Duitsland.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Analoge fotografie

Schrijf je in voor deze afwisselende fotografie week. Je zult zowel de buurt in gaan als in de vernieuwde doka werken.
Gedurende deze zomerweek maak je kennis met verschillende analoge fotografische technieken.

Je gaat fotografisch beeld maken met én zonder camera en je leert ontwikkelen en afdrukken in de doka. Gezamenlijk met andere cursisten ga je schrijven met licht. Iedere dag ga je aan de slag met een andere techniek en dat doe je binnen een thema naar keuze. Op deze manier is aan het einde van de week een diverse serie ontstaan.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Keramiekstukken assembleren en decoreren

Deze zomercursus is voor cursisten met wat ervaring met draaien op het wiel. In deze cursus gaan we gedraaide vormen van het wiel samenvoegen. Daarbij kunnen we voorwerpen maken met dubbele functies of vormen die aan twee kanten te gebruiken zijn. Hierbij zou je kunnen denken aan een schaal op een voetstuk, die als je deze omdraait gebruikt kan worden als vaas.

Na het assembleren van de vormen gaan we de getrimde klei resten gebruiken om engobes van te maken. We drogen de trimsels uit om deze vervolgens zo fijn als zand te maken. De kleipoeder mengen we met pigmenten en daarna voegen we water toe om het kwastbaar te maken. Deze zelfgemaakte engobes gaan we gebruiken om jouw keramiek mee te kleuren en te decoreren, waarbij we gaan werken met graveertechnieken.

Locatie:

MK Sluisbuurt, broedplaats Baggerbeest, Rudi van Dantzigstraat 9.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: De kunst van keramische reproductie

Keramische reproducties: Ontdek je eigen creativiteit met gietklei

Droom je ervan om je eigen unieke keramische stukken te ontwerpen? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van nieuwe ambachten met verschillende materialen zoals gietklei, pigmenten en gipsmallen? Of vind je het heerlijk om met je eigen handen prachtige kommen of schalen te vormen? Als dit klinkt als iets wat je wilt ervaren, dan is deze op maat gemaakte zomerweek perfect voor jou!

Let op: Op vrijdag 30 augustus is er een terugkomdag om het werk af te maken.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Zomerkoorts

Buiten tekenen & encaustiek schilderen in het atelier op MK24

We starten vanuit het sfeervolle binnenplein van MK24, en tekenen vervolgens op geschikte buitenlocaties in de omgeving van MK24, onder andere in het Oosterpark te Amsterdam. Studies buiten in open lucht met diverse tekenmaterialen!
Binnen in de versverbouwde ateliers kan verder worden gewerkt in acryl en later in de week ook met encaustiek (schilderen met opgewarmde was), een eeuwenoude schildertechniek die reeds bekend was in Egypte, en bijvoorbeeld bij de Fajoem mummieportretten werd gebruikt.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Model- en portrettekenen en schilderen

Er wordt vaak gezegd dat de studie van een model of portret de beste manier is om goed te leren kijken.

Maar wat is goed kijken? Als mens denken we onszelf en onze vormen wel te kennen. Bij het tekenen of schilderen van een ander mens valt dat vaak vies tegen. We kijken niet objectief maar subjectief en het valt soms niet mee om een 3-dimensionale vorm als het menselijk lichaam op het platte vlak te krijgen.

Deze week gaan we aan de slag met het menselijk lichaam, van kop tot teen. De eerste dag starten we met simpele materialen als houtskool en grafietpotlood en slalommen om de gebruikelijke valkuilen heen. Met als motto: “Wees niet bang, het is maar papier”.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Tussen observatie en verbeelding

Het doel van deze cursus is om de relatie tussen verbeelding en observatie te onderzoeken bij het maken van kunstwerken, om vaardigheden te ontwikkelen voor het overbrengen van observatietekeningen naar definitieve werkstukken door middel van verschillende technieken en oefeningen. Uiteindelijk creëer je je eigen verzameling voorbereidende tekeningen die je later met vertrouwen zult gebruiken. We zullen zowel vanuit real-life observatie met een model als vanuit onze verbeelding werken.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Handen in de klei

In dit zomerweekend komen diverse technieken aan bod, waaronder het bouwen met rollen en plakken en het gebruik van drukmallen. Cursisten kunnen zelf met ideeën komen en die onder begeleiding van Daniel Levi uitwerken. De deelnemers kunnen fotomateriaal meenemen om hun plannen te illustreren.

In deze intensieve dagen creëert de deelnemer een werk, dat als het af is en gedroogd, gedecoreerd kan worden met engobe (slib met pigment).

Let op: Op dinsdag 27 augustus is er een terugkomdag om het werk af te maken.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Dol op boeken!

Dit zomerweekend is voor iedereen die net als wij echte boekenfanaten zijn!

Onder begeleiding van ontwerper Dafne Arlman maak je vier verschillende boekvormen. Je krijgt uitleg over verschillende technieken, van Leporello tot Japans boekbinden. We experimenteren met materiaal en papiersoorten en natuurlijk ga je ook aan de slag met de inhoud van je boek; illustratie, collage, stempelen!

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Cameraless Photography

Dompel jezelf onder in de fascinerende wereld van fotografie zonder camera tijdens deze tweedaagse workshop! Tijdens dit intensieve weekend leer je verschillende creatieve technieken die fotopapier en een donkere kamer (doka) tot leven brengen. Van fotogrammen en pythogrammen tot cyanotypes (afhankelijk van het weer), chemigrams en mobigrams – elke methode biedt een unieke manier om beelden te creëren zonder de traditionele camera.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Scultping a mosaic

The joyful power of playing with units

A workshop about form, playfulness, and hand-thinking

Focusing on the iconic element of the unit and assembly-based practices in art making, this course is for participants who are open to engaging with a multitude of materials and techniques, and who wish to unleash their creativity by composing three-dimensional works using multiple and repetitive elements and building patterns.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Spanning in zwart-wit

Als je kleur achterwege laat blijft licht en donker over. Door te spelen met contrast, licht en compositie kun je drama, vervreemding, mysterie, verstilling of harmonie creëren in een beeld en een spannend spel laten ontstaan tussen dat wat je ziet en wat je niet kunt zien.

Tijdens deze workshop leer je nog beter kijken, keuzes te maken en een eigen visie in een beeld te leggen.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: portretschilderen van figuratief tot abstract

Het portret is voor veel kunstenaars een fascinerend onderwerp om te schilderen. Afgezien van een persoon ‘netjes naschilderen’ is het de kunst om iemands karakter, uitdrukking en uitstraling te vangen. Dit kan op vele manieren, zoals realistisch, abstract, figuratief, expressionistisch, kubistisch, impressionistisch, kleurrijk of in zwart wit. Eigenlijk evenveel mogelijkheden als er kunstenaars zijn. 

In deze zomerworkshop ga je onderzoeken op welke manier jíj een portret wilt verbeelden. Los van de werkelijkheid of juist zo realistisch mogelijk? Waar ligt de grens tussen nog herkenbaar en (deels) onherkenbaar? Kun je ook verschillende stijlen combineren? Welke invloed heeft kleur? Wat is expressief?

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Urban sketching & drawing

Stadstekenen: ‘Amsterdam wat ben je mooi’

Deze zomerweek is geschikt voor de beginnende tekenaar, voor een eerste kennismaking op-locatie-tekenen maar ook voor de ervaren tekenaar die zich hierin verder kan ontwikkelen.

We gaan vijf hele dagen op pad om het Amsterdamse leven van mensen in een stedelijke omgeving te schetsen en te tekenen. Het Centraal Station bijvoorbeeld met de reizigers, de Amstel in de stad, kruispunten met de tram en al het verkeer. Omdat mensen voortdurend in beweging zijn is er één dag met model, om te oefenen hoe je snel een mens tekent. Het model staat voor jullie stil en wordt onderdeel van de tekening.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Tekensafari

‘Amsterdam wat ben je groen’

Deze zomerweek is geschikt voor de beginnende tekenaar, voor een eerste kennismaking op-locatie–tekenen maar ook voor de ervaren cursist die zich hierin verder kan ontwikkelen.

Ga je mee op pad met een rugzak vol tekenmaterialen, eigen koffie/thee, en een krukje? Tekenen en op reis gaan in en om Amsterdam. De Tekensafari is vooral gericht op de natuur in de stad. Je leert verscholen natuurplekken kennen door de ogen van de tekenaar, jijzelf dus. Een park, een Heemtuin, de Amstel en de grachten. We maken ook een dag een uitstapje buiten Amsterdam.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Tekenen van bewegend (en stilstaand) model

Een onderzoek naar de expressiemogelijkheden van het menselijke lichaam (het vangen van een beweging in een paar lijnen) en de tijd nemen om erin te duiken, het rustig observeren en alles uittekenen: volume, verhoudingen, perspectivische verkortingen en karaktereigenschappen.

Met een dansend model blijf je gefocust maar tegelijkertijd ga je mee in het ritme, in de beweging, met de vorm van het model. Je zoekt intuïtief naar de juiste expressie en de essentie van een pose, zonder tijd om na te denken ’hoe het moet’. Af en toe staat het model even langer stil (vogue walk), het leert ons om snel een pose te vangen en te begrijpen.

Meer… »