Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Abstracting the Figure

In this course we work with a model over the weekend, using drawing from life as a starting point from where we will experiment with ways of translating observed drawing into abstract compositions. 

We will look at how other Artists have found ways to abstract what they see through out time and question how much of what we draw is already abstracted.

Meer… »

Op pad in de stad; Rembrandt Revival

Zowel Rembrandt als de kunstenaars uit de Etching Revival (1850-1940) maakten veel etsen van landschappen, zowel stadsgezichten als landelijke scènes. Hiervoor trokken ze er vaak zelf op uit. In de weekendworkshop ‘Op pad in de stad’ bezoek je eerst de tentoonstelling Rembrandt Revival in Museum Het Rembrandthuis en ga je daarna samen met een docent van MK24 op zoek naar inspirerende plekken in Amsterdam om deze vast te leggen in je schetsboek. De volgende dag zet je in het atelier van MK24 je schets om in een ets, die je vervolgens afdrukt en mee naar huis kunt nemen.

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: #selfie

In deze zomercursus gaan we ons uitgebreid verdiepen in het portret en dan met name het zelfportret. 
Het zelfportret is door de eeuwen heen een geliefd onderwerp voor kunstenaars. Rembrandt van Rijn, Philip Akkerman, Frida Kahlo en vele anderen schilderden zichzelf, ieder op hun eigen kenmerkende wijze. Zoals bijvoorbeeld op een verhalende manier (Frida Kahlo), vanuit verschillende stijlen (Philip Akkerman), met behulp van het clair-obscur (Rembrandt), grafisch (Andy Warhol) etc etc. 

Sinds 2002 bestaat de hashtag #selfie. Met de komst van instagram en sociale media worden er massaal zelfportretten gepost van de maakbare mens en zien we alleen nog afgetrainde billen, gephotoshopte neuzen en opgespoten lippen. Waar gaat het heen met ons zelfbeeld? Wat is er nog terug te vinden van het gedachtengoed van Rembrandt van Rhijn die zichzelf en de mens eerlijk en oprecht verbeeldde zoals een plassende vrouw op straat, een tandeloze man en de anatomische les. Het zet aan tot denken over wat de moeite waard is om te verbeelden, de mooie maakbare mens of de kwetsbare eerlijke kant achter deze façade?

Meer… »

Werkweek Grafiek; Rembrandt Revival

Tijdens de tentoonstelling Rembrandt Revival in Museum Rembrandthuis is een geweldige collectie grafische werkstukken uit de periode 1850- 1920 te zien. Het zijn stuk voor stuk verbluffende staaltjes van grafische technieken als diepdruk/ets, Lithografie, hout- en linoleumsnede

MK24 en Museum het Rembrandthuis bieden je de uniek kans om zelf kennis te maken met deze traditionele druktechnieken in de Grafiekweek Rembrandt Revival. Na een uitgebreid bezoek aan de tentoonstelling onder begeleiding van Grafiekkunstenaar Guus Glas ga je aan het in het Grafiekatelier van MK24. Daar maak je een droge naald- en lijnets. Ook doorloop je het hele steendrukproces en maak je een eigen litho afdruk. Tot slot maak je een eigen afbeelding in hoogdruk met een linoleumplaat.

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: De magie van het portret

In deze zomercursus zullen wij duiken in de wondere wereld van het maken van een portret. Bij veel cursisten is het verlangen van een gelijkend portret groot. Echter zijn er veel meer zaken van belang: compositie, kleurgebruik en keuze van de verf. We gaan uitgebreid in op de verschillende manieren die je hebt tot het maken van een portret. Moet het altijd lijken? Wanneer herkent ons brein nog een gezicht?
Door middel van andere kunstenaars zullen deze inzichten nog groter worden gemaakt. Kunstenaars die hier aanbod zullen komen zijn namen zo als Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh maar ook iemand als Frank Auberbach.

Let op: deze cursus loopt van woensdag 17 t/m zondag 21 augustus!

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Mallen maken in gips

Na eerst een eenvoudige vorm gemaakt te hebben in klei, leer je om via een mal dit beeld om te zetten in gips.

Is het zomerweekend: Mallen maken met gips geschikt voor mij?

Wie wil leren om met gips te werken, en nieuwsgierig is hoe je een beeld afgiet in gips d.m.v. een mal, zal deze workshop heel interessant vinden.

Je leert hier de klassieke manier van afgieten, zodat je zondagmiddag aan het eind van de les een hol beeld in gips hebt.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Handen in de klei; van kom tot Hepworth

Vanaf juni a.s. is in de tuinen van het Rijksmuseum te Amsterdam een tentoonstelling te zien van het indrukwekkende werk van Barbara Hepworth.

Een mooie aanleiding om ons te laten inspireren tot het maken van keramisch werk met openingen, de kenmerkende eigenschap van het werk van Hepworth.

Zowel beginners als gevorderden kunnen, geïnspireerd door Hepworth in deze intensieve cursus ervaring opdoen of deze verfijnen, want de opening kan zich manifesteren in een eenvoudige kom als wel in een beeldende constructie.

Wij gaan aan het werk met drie soorten grove klei, wit, rood en zwart. Onze techniek is hoofdzakelijk gebaseerd op plakken, rollen en uithollen. Aan het eind stellen we ons de vraag is ons werk zo expressief dat het geen decoratie van slib behoeft of is het zo goed dat het zo’n decoratie verdient.

Meer… »

Docent:
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Tunnels and Bridges

During this workshop you will LEARN AND REFINE the technique of COIL-building. 

This hand modeling technique allows you to build organic, beautiful hollow structures with clay.

Our aim is to make a utilitarian (tableware) sculptural work. This can be a water/wine jar or a flower vase. Adding tunnels and bridges to these creative special forms will produce amazing sounds emanating from the jars at the moment of pouring the liquids, bringing originality and playfulness to your ceramic work.

My extensive experience teaching this technique allows me to guide you personally, improving your skills if you already have experience, and supporting you as a beginner to be successful even if you have no experience working with clay before.

For many people, this course was a discovery, a new perspective, a new source of inspiration that refreshed and improved their creative work.

Material, tools, aprons and also firing are included.

Important note: Class will be taught in English.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomer stempel weekend

Tijdens de workshop (geschikt voor volwassenen én kinderen vanaf een jaar of 9) leer je alles over stempelen en over wat je allemaal met stempels kunt doen. 

Het begint heel simpel, maar je gaat ook stempelen in meerdere drukgangen, je kunt een eigen exlibris maken en met meerdere stempels een tafereel stempelen.
Je eigen pakpapier stempelen en stempelen op textiel behoort ook tot een van de mogelijkheden. Aan het eind van deze weekendcursus ga je met een verzameling zelfgemaakte stempels naar huis gaan, waarvan je nog jaren plezier zult hebben!

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Drieluik geïnspireerd door nieuws in beeld

Dagelijks zien we in een rap tempo een overvloed aan beelden voorbijkomen in het nieuws, van grote gebeurtenissen in de wereld. Er is nauwelijks tijd om er bij stil te staan.

In deze workshop ga je er wel bij stilstaan. Je gebruikt foto’s uit de krant als uitgangspunt voor het maken van een eigen schilderij/drieluik. Vanuit een bestaand beeld van iemand anders, maak jij iets nieuws, je eigen beeld. Een perfecte manier om te ontdekken hoe je een eigen compositie kunt maken. We beginnen bij jouw keuze: waarom juist deze foto? Wat wil jij vertellen?

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Zeefdrukken op Keramiek – Zeefdruktransfers ontwerpen

Leer in twee dagen transferzeefdrukken ontwerpen en bevestigen op keramiek.

De eerste dag staat in het teken van het ontwerp, wat je gaat drukken en de techniek die daar bij nodig is. We maken ons ontwerp en bereiden de zeefdrukramen voor. Je leert fotocoat, een licht gevoelige emulsie, aan te brengen op een zeefdrukraam, en je leert hoe je een zeefdrukraam moet belichten.

Dag twee drukken we onze transfers (transfers zijn speciale vellen papier die je later op het keramiek kan plaatsen) met verschillende kleuren keramiek glazuur (engobe), daarna plaatsen we de transfers op keramiek. Dat kunnen kop en schotels zijn, ontbijtborden, tegels maar het kan natuurlijk ook op eigen meegebracht keramiek. Je leert hoe je keramiek glazuur (engobes) drukt en hoe je de transfers op het keramiek plaatst. Hierna moet het keramiek in een keramiek oven gebakken worden om de transfers definitief op het keramiek te plaatsen. Aan het eind van de dag maken we de ramen schoon met stripper en hogedrukspuit. Je kan je werk enkele weken na de cursus gebakken ophalen.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Summer In Amsterdam: Drawing Outside

For this weekend workshop we will explore Amsterdam outdoors. Mostly around the school and the Oosterpark, where we can find endless inspiration such as groups of people socialising around the metropolitan structures to the flora and fauna in the city parks.

Using the drawings of Artists such as Van Gogh and George Hendrik Breitner as a guide you will be encouraged to find your own language of drawing that you will feel confident to return to outside of class. 

Meer… »

MKkinderen: ZomerAtelier met theater en muziek!

Deze zomer hebben we een bijzondere samenwerking gezocht met kunstenaars uit verschillende disciplines voor een spetterend zomeraanbod. Theater- en muziekdocenten van Muziekschool Amsterdam en beeldend kunstenaardocenten van MK24 werken met de kinderen aan een voorstelling met veel muziek, decor en mooie kostuums die vervolgens  op een ‘echt podium’ uitgevoerd wordt voor publiek.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Textiel recyclen

Dit weekend staat in het teken van recycling. We nemen oude stoffen en bekijken op welke manier we weer plezier kunnen beleven aan onze oude kledingstukken. We werken met verschillende technieken van Patchwork tot Boro maar we beperken ons zeker niet tot 2 dimensionaal werk. Maak bijvoorbeeld een object door stoffen aan elkaar te binden

Patchwork is het aan elkaar zetten van lapjes stof. Je leert enkele technieken zoals borduren met de hand (Japans Boro), je kunt naaien op de naaimachine textiel behandelen met bijvoorbeeld verf. Je kunt een lap of doek of wandkleed ‘patchen’ (2D). De bedoeling is oude kleding of textielrestanten te ‘recyclen’. Geen ervaring met naaimachines, textiel of 3 dimensionaal werken? Geen enkel probleem, Marlies Spaan helpt je op weg.

Er worden voorbeelden getoond van textiel kunstenaars. Vervolgens maak je een eigen autonoom werkstuk.

Meer… »

Docent:
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Analoog afdrukken

Leer in één weekend de basis van het maken van een analoge afdruk in de doka.

Op zaterdag en zondag van 10.00-16.00 werk je in de doka op Durst vergroters, geschikt voor kleinbeeld en middenformaat.

Please note: This course will be bilingual Dutch/English, in case non-Dutch speakers apply.

Meer… »

Zomerweek: Duik in een onderwaterwereld van klei!

Veel keramisten zijn geïnspireerd door de bijzondere organische vormen van de zee zoals koraal. In deze cursus ga je zelf patronen en vormen ontwerpen. 

Start met een serie tegels in een 2 dimensionaal reliëf, of ga meteen ruimtelijk aan de slag. Maak een “schilderij” van klei, een object of een schaal met een mooie print. Beginners zijn welkom en cursisten met ervaring in keramiek kunnen zelfstandig werken.

Let op: De lessen tijdens de zomerweek zijn op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Afwerken en glazuren zal gebeuren op vrijdag 12 of 26 augustus.

Meer… »

Docent:
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: De zomer in één lijn

Al dansend op muziek of vanuit de diepste concentratie, in deze zomerweek onderzoek je hoe je zoveel mogelijk energie, souplesse of emotie in een lijntekening kunt brengen. Je leert keuzes maken om je lijntekeningen te vereenvoudigen tot er enkel een suggestie overblijft. Maar ook juist te denken in volume en energie die weergegeven worden in lijnen. Tekenen in één lijn is ook genieten van het moment waarop je tekent. Dat is misschien nog wel belangrijker dan een mooi resultaat.  Esther Kin helpt je bij alle facetten van het lijntekenen.

Meer… »

Zomerweek: Becoming Michelangelo, de basis

Steenhouwen is een van de oudste, meest veelzijdige en traditionele ambachten en de fascinatie voor het vormen van een steen is zo oud als de mensheid zelf. Als je eenmaal een gevoel hebt gekregen voor de eigenschappen van de steen en de verwerkingstechnieken, heb je alle mogelijkheden om de eigen creativiteit te gebruiken. De meest adembenemende steen-sculpturen komen vooral tot stand door een combinatie van basiskennis en de volgorde van bepaalde werkstappen. In deze cursus leer ik je deze basiskennis en het systematisch bewerken van een steen. Je zult merken dat je tot meer in staat bent dan je zou verwachten.

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Model- en portrettekenen en schilderen

Het menselijk lichaam is een onuitputtelijke inspiratiebron voor tekenaars en schilders. Door modeltekenen leer je goed te kijken en kan je een eigen teken en schilderhandschrift ontwikkelen.

Met behulp van diverse materialen en technieken die je in deze week kan uitproberen ontdek je waar je voorkeuren en mogelijkheden liggen.

Door goed te leren kijken ga je de verhoudingen, volumes en vooral ook de eigen expressie van een model zien. Daarom wordt in deze week met veel verschillende modellen gewerkt. Naakt en gekleed. Ook het portret komt aan bod.

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Fotosafari

Op een fijne manier je fotografisch oog en cameravaardigheden ontwikkelen en de stad ontdekken!

We gaan op pad door de stadsjungle van Amsterdam en gaan fotograferen op inspirerende locaties met daaraan gekoppelde fotografieopdrachten. De voorbereiding en inspiratie voor de opdrachten, het bekijken van elkaars werk en een heerlijke lunch doen we bij MK24.

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Tekenen en schilderen naar waarneming

Voor iedereen die zich (verder) wil verdiepen in tekenen en schilderen naar waarneming: Alles draait deze week om kijken. Er wordt gelet op vorm, verhouding, perspectief, licht en donker en het gebruik van de diverse materialen.

We behandelen verschillende onderwerpen–stillevens, gebouwen, bomen–en die gebruiken we als aanleiding voor het onderzoek op papier. Afhankelijk van het weer kunnen we buiten schetsen en o.a. perspectief behandelen. Ook wordt er 1 dag naar model gewerkt.

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Urban sketching & drawing

Stadstekenen

‘Amsterdam wat ben je mooi’

Deze zomerweek is geschikt voor de beginnende tekenaar, voor een eerste kennismaking op-locatie -tekenen maar ook voor de ervaren tekenaar die zich hierin verder kan ontwikkelen.

We gaan vijf hele dagen op pad in Amsterdam om te schetsen en te tekenen. Op al die prachtige plekken in de stad. Het Centraal Station met de reizigers, de rivier de Amstel, kruispunten met trams en al het andere verkeer. Het stadse leven met alles wat daarbij hoort.

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Verbeelden in steen

In deze workshop begeef je je, voor een week, in de wereld van het beeldhouwen. Hoe meer je weghakt, hoe meer vorm er tevoorschijn komt. De spanning bouwt zich op, elke dag zie je iets meer van je beeld tevoorschijn komen.

De begeleiding is er op gericht dat jouw idee zo goed mogelijk uit de steen komt. Zo zal er ook aandacht zijn voor de techniek, niet als doel, maar als middel, om tot het gewilde resultaat te komen.

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: schilderen en gemengde techniek op stevig formaat

In deze zomerweek gaan we experimenteren en ontdekken. We gaan schilderen en werken in gemengde techniek, met acrylverf, collage, sjablonen, houtskool, krijt en inkt. We verkennen de verschillende invalshoeken van het onderwerp van figuratie tot abstractie, onderzoeken lijn en vlak, plat versus ruimtelijk, schuiven met de compositie en kijken naar de kracht van kleur en tooncontrast.

Meer… »

Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Tekensafari

‘Amsterdam wat ben je groen’

Deze zomerweek is geschikt voor de beginnende tekenaar, voor een eerste kennismaking op-locatie -tekenen maar ook voor de ervaren cursist die zich hierin verder kan ontwikkelen.

Ga je mee op pad met een rugzak vol tekenmaterialen, eigen koffie/thee, en een krukje? Tekenen en op reis gaan in en om Amsterdam. De Tekensafari is vooral gericht op de natuur in de stad. Je leert verscholen natuurplekken kennen door de ogen van de tekenaar, jijzelf dus. Een park, een Heemtuin, de Amstel en de grachten. We maken ook een dag een uitstapje buiten Amsterdam.

Meer… »