Diepdruk en etsen

Meer informatie over de optie: MAANDAG: 19:30 - 22:30

Cursuscode: G0223
Docent: Guus Glass
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 235,00 incl. BTW
Startdata: 04-09-2023, 06-11-2023, 15-01-2024, 18-03-2024, 27-05-2024,

In de cursus Diepdruk en etsen krijg je stapsgewijs instructies hoe de etsplaat bewerkt wordt en maak je kennis met het procedé van “afslaan en drukken’’.

Wat leer je in de cursus Diepdruk en etsen?

Bij diepdruk bewerk je een vlakke plaat, -meestal metaal-, door deze in te krassen, weg te steken of uit te laten bijten met zuur( het daadwerkelijke etsen).
Vervolgens vul je de diepliggende delen van deze plaat ,- de groeven, het verkregen reliëf-, met inkt en kunnen er met een etspers afdrukken van gemaakt worden.
Naast dit ‘ afslaan en afdrukken’ van de etsplaat worden de verschillende manieren waarop je het metaal kunt bewerken en met kleur kunt afdrukken in deze cursus behandeld.

Is de cursus Diepdruk en etsen iets voor jou?

Voor tekenaars en schilders die eens met een grafische druktechniek willen werken , is de diepdruk/ets techniek door de kenmerkende werkwijze,( waarbij elke afdruk iets unieks kan worden meegegeven), heel geschikt.

Maar veel ervaring met tekenen en schilderen is bij deze cursus niet echt noodzakelijk. De grafische materialen en het middels afdrukken tot een resultaat komen, geeft ook beginners op beeldend gebied goeie mogelijkheden.

Diegene die al eerder geëtst heeft wordt op het eigen niveau begeleid en kan naar een groepsexpositie toewerken, die steeds aan het eind van het seizoen gehouden wordt.

Wat heb je voor de cursus Diepdruk en etsen nodig?

Bij de cursus is het gebruik inbegrepen van etsinkten (zwart en meerdere kleuren), de diverse vernissen en afdekmiddelen, de zuren, schoonmaakmiddelen, schets en tekenmateriaal, etspennen, polijstgereedschappen en eventueel een schort of overjas. Al het overige benodigde materiaal, zoals zinkplaten, inkrasbaar plastic en afdrukpapier kan tijdens cursus in het MK24 grafiekatelier tegen inkoopsprijs aangeschaft worden. Dus veel meer dan goeie zin en wat klein geld heb je niet nodig.

Cursusopbouw

In deze acht cursusavonden worden stapsgewijs de vijf belangrijkste bewerkingstechnieken en bijbehorende werkwijzen behandeld. Analoog aan de ontwikkeling in de kunstgeschiedenis werken we eerst met de drogenaald- en lijnetstechniek. Technieken uit 15e en 16e eeuw waar bijvoorbeeld Rembrandt mee werkte.

Halverwege de cursus is het de beurt voor de aquatinttechniek; een bewerking die onder andere, de Spaanse kunstenaar Goya, een eeuw later, gebruikte voor zijn series etsen.

Hierna kan er gewerkt worden met kleurdruk technieken zoals à la poupée; vooral populair bij grafische kunstenaars in Frankrijk, halverwege de 19e eeuw. In de laatste drie lessen is er ruimte voor de suikerwatertechniek en vernis mou/zachte was techniek. Deze laatste wijze van bewerken, is in de tijd overschaduwd door de uitvinding van de steendruk/lithografie druktechniek, maar is uiterst geschikt om een tweede kleurendruktechniek mee uit te voeren. De kleuren worden hierbij uitgesplitst over meerdere platen en is de finale van deze korte cursus.

In de tweede reeks van acht lessen gaan we verder in op dit met meerdere platen tot een kleurdruk komen en het werken met een gidsplaat.
Er is een tweede manier om met de zachte was en materiaaldruk te werken, eventueel in combinatie met de suikerwatertechniek en we kunnen gaan ‘irisdrukken’ door gebruik te maken van de hoogdruk mogelijkheden van de etsplaat.
Maar deze vervolgcursus biedt vooral de mogelijkheid en de ruimte voor een iedere deelnemer om onder begeleiding verder te werken met één of meerdere technieken die in deze cursus zijn langsgekomen.