Keramiek / boetseren: lekker kleien

Meer informatie over de optie: DINSDAG: 19:30 - 22:30

Cursuscode: K0323
Docent: Arthur Meijer, Roxane van Beek
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 235,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 15 / blok
Startdata: 05-09-2023, 07-11-2023, 16-01-2024, 19-03-2024, 21-05-2024,

In deze kleicursus maak je kennis met de technische en beeldende mogelijkheden van het mooie materiaal klei.

Klei is een oeroud basismateriaal waarvan al sinds mensenheugenis gebruiksvoorwerpen worden gemaakt, maar ook religieuze en siervoorwerpen.

Dat gebeurt nog steeds: sculpturen of beelden in alle denkbare vormen en maten worden over de hele wereld gemaakt door amateurs zowel als bekende kunstenaars.
Voorbeelden uit verre en oude culturen dienen als inspiratie. Maar ook modern en hedendaags design.
Kleien vormt een van de oerbehoeften van de mens: lekker met je handen bezig en het verstand op nul.
Het komt daarmee ook tegemoet aan de hedendaagse behoefte om mindfull bezig te zijn.

LET OP: De eerste 4 lessen van blok E in 2024 worden gegeven door Arthur Meijer, de laatste 4 lessen door Roxane van Beek.

Beginnende keramisten maken door middel van gerichte oefeningen kennis met verschillende technieken en mogelijkheden.
Hierbij is veel inbreng mogelijk van eigen ideeën en voorkeuren.

Belangrijk: Lekker kleien gaat vooral goed als je weet wat je doet én als je weet wat kan!
Er wordt daarom veel aandacht gegeven aan kleitechnische- en vormgevingsaspecten, maar bovendien: aan goed leren kijken.
Daarbij telt ook: experimenteren kan je helpen zoeken en ervaren.

Wat leer je in de cursus Lekker Kleien?

In deze cursus Kleien leer je diverse technieken en beeldende en technische mogelijkheden van klei. Vorm én huid krijgen aandacht.
Iedere vorm vraagt om een specifieke aanpak en techniek.

Kleur en eventueel glans aanbrengen met engobe en glazuur kan een mooie toevoeging zijn; de basisbeginselen hiervan komen tijdens de cursus ook aan bod.

Is de cursus Lekker Kleien iets voor jou?

Zeker als je nieuwsgierig bent en in het begin vooral met diverse werkwijzen en manieren van vormgeven wilt kennismaken. Zonder daarbij de druk te voelen al snel met kunstwerken thuis te willen komen: eerst spelen en verkennen!
De cursus Lekker Kleien is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De begeleiding is individueel en op het eigen niveau.

Wat heb je nodig voor de cursus Lekker Kleien?

Het is handig een boekje (dummie) mee te nemen waarin je noteert wat je tijdens de cursus hebt gedaan: Wat er goed ging of wat niet en waarom. Welke klei je gebruikte en welke engobes of glazuren.
Bovendien kan je er ideeën in noteren en afbeeldingen verzamelen van objecten of texturen die je mooi vindt, zodat je een logboek krijgt waarin je terug kunt vinden wat en hoe je iets gemaakt hebt en waaruit je ideeën kunt putten.
Ook handig: een Moodboard op Pinterest of Instagram met afbeeldingen van alles wat je aanspreekt en als inspiratiebron kan dienen.

Het Keramieklokaal is een goed ingerichte ruimte met professionele gereedschappen en ovens. Verschillende soorten klei, pigment en glazuur zijn aanwezig en te gebruiken tijdens de cursus.