Workshop Encaustiek: schilderen met was

Meer informatie over de optie: 2 lessen vanaf ZA & ZO  16-03-2024

Cursuscode: W0823V
Docent: Fons van Laar
Aantal lessen: 2
Lesdag: za & zo
Tijd:10:00 - 16:00
Prijs: € 180,00 incl. BTW
Periode: 16-03-2024 t/m 17-03-2024
Inschrijven kan niet meer.

Encaustiek is een meer dan 2000 jaar oude schildertechniek uit Egypte, waarbij hete bijenwas wordt vermengd met hars en pigmenten. Encaustiek komt van het Griekse woord enkaio en betekent ‘inbranden’. De was wordt warm op houten panelen aangebracht zodat er een gelaagde stevige structuur ontstaat.

Schilderen met was is van alle tijden. Je kan op dit moment bijvoorbeeld de beroemde ‘Fajoem’ portretten bewonderen van de 1ste – 4de eeuw na Christus in de expositie: Oog in oog in het Allard Pierson Museum. Deze schilderingen kunnen als een voorloper van de iconen- en portretschilderkunst gezien worden. Ook vroeg in de Middeleeuwen werden oude iconen met bijenwas geschilderd, zie bijvoorbeeld St Petrus in de iconencollectie van het Katharinaklooster in Sinaï.

Zelfs in de moderne kunst wordt deze techniek gebruikt, vaak in combinatie met andere technieken. Portret is al lang niet meer het enige onderwerp wat zich hiervoor leent. Ook voor landschap of abstractie is het heel geschikt. Bekijk bijvoorbeeld het werk van Jan Wiegers, Ernst Ludwig Kirchner, Jasper Johns, Malcolm Morley en in Nederland Piet Dirx.

Wat leer je in de workshop Encaustiek: schilderen met was?

MK24 heeft in het Allard Pierson de workshop Encaustiek; portretschilderen in het voetspoor van de Egyptenaren georganiseerd. Deze workshop was een groot succes en vroeg naar meer.

Laat je een heel weekend lang onderdompelen in was en andere materialen. Een workshop waarbij oude technieken en nieuw experiment centraal staan. Transparante lagen, glad of pasteus, zachte kleuren of juist felle pigmenten, portret, landschap, stilleven of abstract, met deze techniek kan je alle kanten op. We houden de was zacht met warmte platen (en eventueel een strijkijzer) en werken op papier en op houten panelen met spatel en penseel.

Is de workshop Encaustiek: schilderen met was iets voor jou?

Als je nieuwsgierig bent naar schilderen met was en het leuk vindt om te experimenteren, dan is deze workshop geschikt voor jou.

Wat heb je nodig voor de workshop Encaustiek: schilderen met was?

Alle materialen zijn inbegrepen in de prijs. Papier en karton kun je in de les tegen inkoopprijs aanschaffen.

Inclusief: materiaalkosten.
Exclusief:
koffie/thee en lunch.

Opbouw workshop

De workshop wordt gegeven op twee opeenvolgende dagen. Je hebt zowel ‘s ochtends als ‘s middags les. Lunch is niet inbegrepen, neem zelf een lunch mee.

Locatie

Oostelijke Handelskade 12, Amsterdam