Cursus zeefdrukken

Meer informatie over de optie: DINSDAG: 19:00 - 22:00

Cursuscode: G0224
Docent: Willemijn Voerman
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 255,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 37,50 / blok
Startdata: 03-09-2024, 05-11-2024, 14-01-2025, 18-03-2025, 20-05-2025,

De cursus zeefdrukken is bedoeld voor kunstenaars en vormgevers die kennis willen maken met deze techniek. Voor zeefdrukken hoef je niet per se goed te kunnen tekenen, schilderen of ontwerpen: met wat gevoel voor kleur en compositie kan je al verrassend mooie afdrukken maken.


Je leert in de les ook veel van wat anderen doen en hoe ze zeefdrukken toepassen. Tijdens de cursus krijg je per mail regelmatig informatie, links naar de online uitleg documenten en voorbeelden van werk van kunstenaars en ontwerpers. Als je wilt kun je je op de lessen voorbereiden, maar dat is niet verplicht of noodzakelijk.

Zeefdrukken is een grafische techniek. Met zeefdrukken rakel je de inkt door een stuk gaas dat is opgespannen op een raam. Door delen van het gaas af te dekken druk je de gewenste vormen af. Je kunt er heel strak en precies mee werken, maar ook heel vrij en schilderachtig, een prent kan in serie gedrukt worden of als eenmalige afdruk. Een zeefdruk kan uit één drukgang bestaan of uit meerdere (kleur)lagen over elkaar.

In deze cursus leer je de basis van het zeefdrukken:
• De techniek van het afdrukken (rakelen)
• direct schilderen op de zeef (monoprint)
• werken met papieren sjablonen
• kleur mengen en het combineren van transparante en dekkende inkt
• fotochemisch belichten en het voorbereiden van de films (digitaal of analoog)
• het verwerken van foto’s tot zeefdruk
en tenslotte het combineren van al deze technieken en het maken van je eigen ontwerpen

Met zeefdrukken kun je je eigen tekeningen, foto’s of ontwerpen drukken, patronen op textiel of op andere ondergronden, een boekje of een kalender in oplage, unieke schilderachtige monoprints, gordijnen of T-shirts bedrukken en nog veel meer andere creatieve mogelijkheden.

De cursus Zeefdruk bestaat uit blokken van acht lessen. Je maakt aan de hand van opdrachten kennis met de techniek en je leert de basis. Je drukt op papier en een keer op textiel, en je leert belichten en afdrukken. Wanneer je al een blok gevolgd hebt breid je deze basis verder uit en leren we je hoe je met deze kennis je eigen ontwerpen en ideeën kunt uitwerken.

Wat leer je in de cursus Zeefdrukken?

In de cursus Zeefdrukken leer je de basisvaardigheden van het zeefdrukken. Wat kun je met zeefdrukken: eigen tekeningen en foto’s drukken, patronen op textiel of andere ondergronden, een boekje of een kalender in oplage, schilderachtige monoprints, gordijnen of T-shirts bedrukken en nog heel veel andere creatieve mogelijkheden.

Is de cursus Zeefdrukken iets voor jou?

Voor zeefdrukken hoef je niet per se goed te kunnen tekenen, schilderen of ontwerpen: met gevoel voor kleur en compositie kan je al verrassend mooie afdrukken maken. De cursus is ook bedoeld voor kunstenaars en vormgevers die deze techniek willen leren kennen.

Wat heb je voor de cursus Zeefdrukken nodig?

Mk24 beschikt over een speciaal ingericht professioneel zeefdrukatelier. Alle kleuren inkt, materialen en gereedschappen zijn aanwezig. Er wordt voor deze cursus een bijdrage gevraagd voor de speciale drukinkten en het gereedschap. Papier en textiel zijn tegen inkoopprijs te krijgen tijdens de les.

Cursusopbouw

Deze cursus bestaat uit vijf op zichzelf staande cursusblokken van 8 lessen die ook als jaarcursus kunnen worden afgenomen.