Doe mee met de online specials!

Doe ook mee met de Online Specials van MK24! Speciaal voor tijdens de lockdown bieden we korte cursussen aan met elk een eigen thema. Geschikt als kennismaking met een techniek, materiaal of een andere manier van werken. De lessen zijn speciaal gemaakt voor online les, net zo leerzaam en gezellig als op de Mauritskade! 


Het kunstkabinet / Cabinet of Curiosities

In deze online special werk je aan je eigen Kunstkabinet! Vanuit een bestaand kunstwerk maak je een vertaling naar een ‘Cabinet of Curiosities’. Met Curiosities worden rariteiten bedoeld dus dat beloofd een bijzondere maand te worden. Een analyse van een kunstwerk, een vertaling naar materiaal, vorm en kleur. Een zoektocht naar de juiste elementen, 3D experimenten, fotografie… En hoe alles te vertalen naar een beeld of stilleven? Iris Kloppenburg neemt je mee in dit spannende proces.  


Tekenen in één lijn

Al dansend op muziek of vanuit de diepste concentratie, in deze online special onderzoek je hoe je zoveel mogelijk energie, souplesse of emotie in een lijntekening kunt brengen.  Je leert keuzes maken om je lijntekeningen te vereenvoudigen tot er enkel een suggestie overblijft. Maar ook juist volume en energie die worden weergegeven in lijnen. Tekenen in één lijn is ook genieten van het moment waarop je tekent. Dat is misschien nog wel belangrijker dan een mooi resultaat. Esther Kin helpt je bij alle facetten van het lijntekenen.


Schilderen Landschap in kleur

Je ziet niet altijd wat je denkt te zien. Daar kom je achter als je echt leert kijken. In deze online special gaat het om de subjectieve waarneming. Samen met Wilma Caris onderzoek je aan de hand van voorbeelden uit de kunstgeschiedenis jouw eigen waarneming. Om vervolgens een door jou waargenomen landschap zo goed mogelijk te verbeelden in verf. In een mix van impressie en expressie. Met het gebruik van licht en kleur.


Op tekensafari in je eigen huis

Perfect tijdens de lockdown, op safari in eigen huis. Maar ook in je tuin of op het balkon, of tijdens je wandeling in het park. Wanneer je eenmaal begonnen bent met deze online special zal het kijken en tekenen je bezig blijven houden. Op onderzoek naar oppervlaktes, lijnen, perspectief, plat of juist ruimtelijk, verlicht of tegenlicht er is genoeg te ontdekken. Ina Brekelmans geeft aan de hand inspiratiebronnen als Matisse, Vuillard en Odelon Redon opdrachten waar je veel plezier aan zult beleven. 


Impro, recyclen in gemengde techniek

Recycle alles wat voor handen is, stof, karton, behang, tijdschriften en kranten. In deze online special schilder je met alles wat je voor handen hebt. Verschillende soorten verf, gebruik een spons, roller of plamuurmes en doe experimenten met reliëfs. Het is letterlijk improviseren en dat betekent spelenderwijs grenzen verleggen in een onderzoek naar de meest uiteenlopende materialen. Babet Wentink haalt je over om alles uit de kast te halen en eens lekker uit je comfort zone te treden.


Van stip tot streep

Geen haastige lijnen of schetsende bewegingen. Op een rustige manier groeit stip voor stip wat jij ziet uit tot een gedetailleerde verbeelding. In deze online special is er aandacht voor verschillende manieren om vorm en ruimte weer te geven. Van stippel en arceertechnieken tot het gebruik van kleur. Natuurlijk kijken we ook naar voorbeelden van Pointillisten uit de 19e eeuw en andere kunstenaars die arceren en stippelen in hun werk gebruiken. Jan Baas daagt je uit met inspirerende lessen en goede uitleg van de technieken.


De kracht van zwart-wit fotografie

Als je kleur achterwege laat blijft licht en donker over. Een spannend spel tussen alles wat je ziet en wat je niet kunt zien. In deze online special leer je nog beter kijken. Door middel van compositie, lichtgebruik en vooral ook keuzes leren maken ben je in staat jouw eigen visie in een foto te leggen. Naast verschillende cameratechnieken leer je ook de beginselen van beeldbewerking van zwart wit foto’s. Shira Koopman neemt je door middel van opdrachten mee langs de thema’s vormgeving, lichtgebruik, inhoud en zeggingskracht.


Verlangen in de kunst (én in het échte leven!)

Waar verlang je nou niet naar in deze tijd: Naar de lente, naar vakantie, naar uitgaan en dansen, naar de liefde of een heerlijke omhelzing van een dierbare, naar het post-corona tijdperk… om maar wat te noemen. In deze online special laat je je inspireren door prachtige voorbeelden uit diverse kunststromingen waarin verlangen een belangrijk thema. Mieke Marx zorgt voor een serie pakkende beeldende opdrachten. 


Verkenning in houtskool

Door de eeuwen heen is houtskool het meest gebruikte tekenmateriaal. Het gebrande hout geeft zachte grijzen en diepe zwarten. Vlakken, lijnen, structuren, het is een fantastisch materiaal om mee te werken. Lisanne Sloots brandt haar eigen houtskool en is als kunstenaar gefascineerd door de mogelijkheden die houtskool biedt. Zij neemt je mee in een ontdekkingstocht naar dit eenvoudige maar uitdagende tekenmateriaal waar je nooit op uitgekeken raakt.