Lesdag:
za & zo

Rembrandtworkshop: In de voetsporen van Rembrandt

Van tekening tot prent

Rembrandt maakte veel wandelingen in en rond Amsterdam. Tijdens deze uitstapjes had hij altijd zijn schetsboek op zak. Onderweg stopte hij om mooie plekken vast te leggen. 

Tijdens de rondleiding door deze tentoonstelling gaan we op zoek naar de liefde in zijn etsen. Daarna bezoeken we plekken waar Rembrandt getekend heeft, letterlijk in de voetsporen van Rembrandt, met inkt (bister), penseel en rietpen en wassingen met de waterstift.

Een van deze tekeningen wordt op zondag gebruikt als inspiratie voor een droge naald in combinatie met een aquareldruk aan de persen van MK24.  Misschien zit er ook bij jou wel een zomers liefdespaar in de schaduw onder de bomen en worden ze betrapt in de ets?

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Rembrandtworkshop: Grote liefde op klein formaat

Tekenen en gemengde technieken

In de nieuwe expositie in het Rembrandthuis staat de liefde centraal. Rembrandt uitte zijn liefde in zijn werk door goed te kijken naar wat zich afspeelde om hem en door zich te concentreren op details: Een blik, een beweging, een vreemd voorwerp. Hij uitte zijn liefde ook door rariteiten te verzamelen voor zijn kunstkamer en die dan weer in zijn etsen te laten terugkomen.

De etsen in deze expositie zijn veelal van een klein formaat. Je kan ze alleen goed bekijken als je er heel dichtbij komt. Zo dichtbij dat je je bijna een voyeur voelt.

In deze workshop nemen we net als in de expositie de liefde als thema, want wat is er nou een mooier thema dan de liefde? De liefde voor je kinderen, je buren, een plek, een lied, je huisdier, maar ook voor die schelp die je jaren geleden in je zak hebt gestopt. Je kunt putten uit je fascinaties, dat waar je warm voor loopt. 

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Rembrandtworkshop: Van stip tot streep

De liefde voor detail

In de tentoonstelling Rembrandt & de liefde word je uitgedaagd om te kijken naar detail. We kijken daarbij niet alleen naar de verbeelding van de liefde, de vele portretten en taferelen die Rembrandt als onderwerp nam, maar we kijken samen met kunstenaar en docent Jan Baas ook naar techniek, de opbouw van licht en donker, en variatie in lijn als expressiemiddel. In het atelier van MK24 gaan we zelf aan de slag, geen haastige schetsen maar stip voor stip en streep voor streep ontstaat er een gedetailleerde verbeelding van wat je ziet.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Rembrandtworkshop: Rembrandt & de Liefde

Etsweekend

In de serie Dramatische liefde uit de tentoonstelling Rembrandt & de liefde, zijn werken van Rembrandt geselecteerd die grote verhalen verbeelden; Griekse mythen en Bijbelse verhalen. Rembrandt nam in zijn etsen de vrijheid om te experimenteren met verschillende bewerkingen van een etsplaat waardoor hij tijd kon toevoegen aan zijn statische werk.

Door een plaat na een afdruk opnieuw te bewerken ontstaat er een opeenvolgende reeks, een spannende serie beelden waarmee het verhaal op meerdere manieren vertelt kan worden.

In de weekendworkshop Etsen ‘Rembrandt en de (dramatische) liefde’ gaan we op dezelfde manier werken. Op zaterdagochtend verzamelen we bij het Rembrandthuis waar we ontvangen worden voor een persoonlijke rondleiding door de docent. Eenmaal in het atelier van MK24 werk je een eigen gekozen verhaal uit in een scene. Na een eerste afdruk op zaterdagmiddag pak je op zondag opnieuw je etsplaat op om hem te bewerken. Wat wil je toevoegen of aanpassen om het verhaal te versterken? Met een tweede afdruk vorm je een sequentie die past bij het verhaal. Neem net als Rembrandt de vrijheid om te experimenteren met compositie, veranderingen, tegenstellingen en tijd.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Aquarelweekend

Een heel weekend aan de slag met de mooie techniek van de aquarel.

De cursus is geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige techniek, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Aquarel is een transparante waterverf met veel kleurkracht. Je schildert van dunne tonen tot stevige kleurlagen. Bij het schilderen met aquarel is het altijd weer een avontuur om te zien hoe je verf opdroogt. En…hoe je dan weer verder kunt gaan.

Het weekend van 2 dagen, 4 lessen, biedt je de mogelijkheid om met rust en aandacht te werken aan verschillende technieken, zoals het ‘nat op droog’,  gelaagd opbouwen van de aquarel. Als ook het ‘nat in nat’ vrijer werken en kijken wat de verschillende kleuren met elkaar doen.

Meer… »
Lesdag:
zondag

Workshop Straatfotografie

In 4 middagen vertelt Rogier Alleblas over 8 straatfotografen. Aan de hand van foto’s en filmpjes leer je over straatfotografie en ga je daarna zelf aan de slag met oefeningen en experimenten. Zo leer je op een leuke manier beter fotograferen en krijg je inzicht in de wereld van straatfotografie: Van de oude zwart wit fotografie tot aan de jonge garde van straatfotografen.

Meer… »