Beeldhouwen in steen (ma)

Meer informatie over de optie: MAANDAG: 19:30 - 22:30

Cursuscode: B0223
Docent: Mattis Nicklas
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 235,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 7,50 / blok
Startdata: 04-09-2023, 06-11-2023, 15-01-2024, 18-03-2024, 27-05-2024,
Inschrijven kan niet meer.

Meer informatie over de optie: MAANDAG: 19:30 - 22:30

Cursuscode: B0224
Docent: Mattis Nicklas
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 255,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 8 / blok
Startdata: 02-09-2024, 04-11-2024, 13-01-2025, 17-03-2025, 26-05-2025,

Steenhouwen is een van de oudste, meest veelzijdige en traditionele ambachten en de fascinatie voor het vormen van een steen is zo oud als de mensheid zelf. Als je eenmaal een gevoel hebt gekregen voor de eigenschappen van de steen en de verwerkingstechnieken, heb je alle mogelijkheden om de eigen creativiteit te gebruiken. De meest adembenemende steen-sculpturen komen vooral tot stand door een combinatie van basiskennis en de volgorde van bepaalde werkstappen. In deze cursus leer ik je deze basiskennis en het systematisch bewerken van een steen. Je zult merken dat je tot meer in staat bent dan je zou verwachten.

Wat leer je in de cursus Beeldhouwen in steen?

Natuursteen is ons materiaal. Eerst en vooral leer je hoe je de juiste werktuigen gebruikt om je doelen te bereiken. Jouw driedimensionale verbeelding evolueert met de vorm die je creëert. De verschillende methoden van oppervlaktebehandeling maken jouw werk compleet. Uiteraard krijgt elke deelnemer individuele begeleiding. Iedereen werkt in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau. Kijk uit naar de trots die je zult voelen als je letterlijk “creatief” bent en iets creëert dat voor altijd zal bestaan.

Is de cursus Beeldhouwen in steen iets voor jou?

Het werken in steen vereist geduld, wilskracht en doorzettingsvermogen. Maar als je de basisvaardigheden beheerst, ontwikkelt het zich tot iets meditatiefs. Het veeleisende fysieke werk ontspant de geest en vervult je met voldoening terwijl je snel significante resultaten kunt behalen. Ongeacht hoe oud je bent, of je nu beginner of gevorderd bent, je verlaat deze cursus met meer zelfvertrouwen en met veel kennis en vaardigheden.

Wat heb je nodig voor de cursus Beeldhouwen in steen?

Het Beeldhouwlokaal is een prettige lichte en hoge ruimte waar je goed kunt werken. We vragen voor deze cursus een bijdrage voor de stenen en het gebruik van de materialen en gereedschappen. Al het materiaal, de stenen en het gereedschap zijn aanwezig bij MK24. Je kunt je werkstuk bij MK24 laten staan zodat je elke week gemakkelijk verder kunt gaan waar je gebleven bent.

Cursusopbouw

In deze cursus ligt de nadruk op de techniek van de “Duitse Bauhütten”. Dit betekent dat je zult werken met traditionele hulpmiddelen en overdrachtsmogelijkheden. We beginnen met een inleiding in het driedimensionale werken en je leert hoe je het gereedschap correct vasthoudt. Zo kun je bepalen hoeveel materiaal je er in één keer afbeitelt. Als eerste oefening is het goed om van kalksteen een rond beeld te maken. Eerst maak je een klein kleimodel. Het motief wordt dan met behulp van een winkelhaak vanuit verschillende aanzichten op de steen getekend. Dan wordt de vorm systematisch uitgehakt. Door een ronde vorm te hakken doe je basiskennis op, krijg je gevoel voor de steen en leer je de volgorde van werkstappen. Deze ronde motieven bieden gemakkelijke correctiemogelijkheden voor het geval er per ongeluk iets afbreekt.

Nadat je het eerste beeldhouwwerk hebt voltooid, zijn er nog vele andere mogelijkheden om met de steen te werken. Je kunt leren reliëfs, profielstukken, traceringen/maaswerken en beletteringtechnieken te maken. Kalksteen is relatief zacht en geschikt voor het maken van het eerste beeld. Later kan je ook werken in bijvoorbeeld marmer, Belgische hardsteen of travertijn. Naast het praktische gedeelte zal ik elke week in de pauze verschillende steenhouwers laten zien ter inspiratie en om te tonen wat er allemaal mogelijk is met steen. Ik zal je persoonlijk begeleiden, je tips en trucs geven en praktische ondersteuning zoals je dat wenst. Na een tijdje gaan alle technieken in het spiergeheugen zitten. Dan kan je alle technieken vrij gebruiken om al jouw creatieve ideeën te realiseren.