Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

maandag 19:30 - 22:30

Cursuscode:S0518
Docent:Lies Kindt
Aantal lessen:8 / blok
Prijs vanaf: € 210,00 incl. BTW
Materiaalkosten:€ 7,50 / blok
Startdata:03-09-2018
05-11-2018
14-01-2019
18-03-2019
27-05-2019

Je hebt veel plezier in tekenen, maar hoe zou je het vinden, om in opdracht te werken? Samen met anderen aan de slag en elkaars resultaten zien en bespreken? Deze cursus Illustratie omvat vier blokken, elk blok heeft een eigen thema, en deze zijn ook los te volgen. Zie hiervoor onder Cursusopbouw. Voor de hele cursus geldt dat de nadruk niet op het verfijnen van tekentechnieken ligt, maar op het begrijpen wat beeld doet, in combinatie met een tekst. Voor een illustrator is het van belang, om zich in de inhoud van een (gegeven) tekst te verdiepen, en daar dan weer een eigen visie op te ontwikkelen.
Wat techniek betreft, oefenen we beeldanalyse, en verder doen we aan modeltekenen, maar dan niet gericht op anatomie, maar op lichaamstaal. Ook compositie, kleur en het gebruik van illustratieve elementen worden behandeld. Per avond krijg je een nieuwe (verrassings) opdracht, waar je meteen aan gaat werken, en daarnaast krijg je ook huiswerk (omdat het leuk is om langer over een opdracht na te kunnen denken) maar dat is uiteraard niet verplicht.


Is de cursus Illustratie wat voor jou

Deze cursus is te volgen door beginners maar is ook interessant voor meer gevorderde cursisten.
Elk blok is apart te volgen, zodat je een thema kunt uitzoeken wat precies past bij je interesse.

Wat heb je nodig voor de cursus Illustratie

Allereerst een geruststelling: Voor deze cursus heb je geen grote teken- of schilderervaring nodig. Er zijn zo veel (andere) mogelijkheden om een beeld te maken. Het belangrijkste is dat je bereid bent om in opdracht te werken, en het interessant vindt om de spanning op te zoeken tussen het voldoen aan een opdracht, en toch je eigen idee daarover te hebben. Nu klinkt dit allemaal wel serieus, maar we hebben vooral veel plezier in het ontdekken van alle mogelijkheden. Voor deze cursus vragen we een bijdrage voor het gebruik van krijt, verf en gereedschap. Papier en karton kun je in de les tegen inkoopprijs aanschaffen.

Cursusopbouw

De cursus Illustratie bestaat uit 5 blokken van 8 lessen. De blokken zijn apart te volgen, maar je kunt ze natuurlijk ook alle vijf volgen.

Nota Bene: Het jaar 2018/2019 bestaat blok E op de maandag en donderdag uit 6 lessen in plaats van 8. De prijs en de materiaalkosten van dit blok op maandag en donderdag is 6⁄8ste  van de normale blokprijs en materiaalkosten. Dit prijsverschil wordt automatisch verrekend bij het inschrijven.

BLOK 1 Beroemde illustratoren
In dit blok nemen we elke les een andere illustrator als uitgangspunt. Aan de hand van zijn/haar stijl voeren we onze eigen opdrachten uit. Bijvoorbeeld de psychologische aanpak van Peter van Straten, de fantasie van The Tjong King, het grafisch talent van Fiep Westendorp worden onze inspiratiebron. We leren hierdoor niet alleen de stijl van Grote Voorbeelden kennen maar krijgen hierbij ook een betere kijk op onze eigen stijl.

BLOK 2 Redactioneel illustreren
Illustratie neemt tegenwoordig een grote plaats in de maatschappij in, denk maar eens aan redactionele krantenartikelen, PowerPointpresentaties, websites, visuele notulatie, infographics. In dit blok richten we ons op de non-fictie en vooral de inhoudelijke kant hiervan. Deze zakelijke teksten hebben illustraties nodig om beter informatie te kunnen geven, waarbij humor ook vaak verhelderend kan werken.

BLOK 3 Verhalen vertellen
Bekende uitspraken als “Show, don’t tell” en “Een beeld vertelt meer dan 1000 worden” gelden zeker voor illustraties. Maar betekent dit dat je in een illustratie heel veel moet vertellen, of is een detail voldoende? Soms kun je in één illustratie een heel verhaal kwijt, en sommige verhalen hebben meer beelden nodig. In dit blok veel aandacht voor verhaal-opbouw en het tot een geheel maken van een aantal illustraties.

BLOK 4 Karakters creëren
Van werkelijk alles en iedereen kan een karakter gemaakt worden, of het nu een mens is of een dier, of een voorwerp of een plant. In dit blok leren we welke middelen je ervoor nodig hebt om dit karakter tot leven te brengen zodat de lezer echt mee kan leven. Daar komt psychologische waarneming aan te pas, niet alleen over het innerlijk, maar ook het uiterlijk. Dus we gaan ook model- en portrettekenen.

BLOK 5 Illustreren in de Praktijk
In dit Blok gaan we het begrip Illustreren breder bekijken: Elke avond is er een nieuw thema, en dit kan bijvoorbeeld Compositie zijn, of Gezichtsexpressie, of Illustratieve Elementen. We besteden
minder tijd aan onderzoek, maar gaan meteen aan de slag met een concrete opdracht.
Met deze aanpak kun je de kennis uit vorige blokken gebruiken, maar dit blok is ook heel geschikt voor ‘beginners’, die zich graag willen oriënteren, om voor het volgend seizoen een weloverwogen
keuze te kunnen maken.

Illustratie