Kinderboek maken- jaarcursus

Meer informatie over de optie: 36 lessen vanaf MAANDAG  16-09-2024

Cursuscode: M0124V
Docent: Diverse Docenten
Aantal lessen: 36
Lesdag: maandag
Tijd:19:00 - 21:30
Prijs: € 2.550,00 incl. BTW
Periode: 16-09-2024 t/m 07-07-2025

Altijd al gedroomd van je eigen kinderboek maken? In deze jaarcursus leer je hoe!

Alle verschillende stappen die nodig zijn om een kinderboek te maken en te produceren komen aan bod. Je gaat op zoek naar jouw stijl van illustreren en vervolgens werk je jouw opzet uit tot een drukklaar vormgegeven boek. Je krijgt tips hoe je je boek het beste onder de aandacht van een uitgever brengt en waar en hoe je je boek het beste kunt laten drukken. De nadruk van deze jaarcursus ligt op illustreren en op hele proces van het maken van een kinderboek.

Ben je geïnteresseerd in deze jaarcursus? Kom op donderdag 13 juni om 19 uur naar de info bijeenkomst! Laat even weten of je komt, stuur een mail naar: grafischevormgeving@mk24.nl

Wat leer je in de jaarcursus kinderboek maken?

Alle verschillende onderdelen van het maken van een kinderboek komen aan de orde.

Onder leiding van docent, illustrator en Neerlandicus Dorien Bellaar, ervaren in het illustreren en maken van kinderboeken start je het jaar met het bedenken en uitwerken van een concept waarbij je rekening houdt voor wie het boek is bedoeld en wat je ermee wilt vertellen en hoe het past binnen het aanbod van kinderboeken. Je gaat een storyboard maken en je karakters ontwikkelen. Dit ga je verder uitwerken en dan komen compositie, kleur en formaat ook aan de orde. Vervolgens ga je experimenteren met verschillende stijlen en mogelijkheden van illustreren: welke stijl past bij jou en hoe kun je je verhaal het beste vertellen. En, hoe maak je de combinatie met tekst? Hoe maak je een goede tekst, een tekst voor op de achterflap en wat voor soort letter ga je daarvoor gebruiken? Ook dat komt uitgebreid aan de orde evenals het maken van een synopsis die je kunt gebruiken om naar uitgevers te sturen.
Je leert je analoge tekeningen digitaal te maken en te bewerken in photoshop en als je gebruik wilt maken van de app Procreatie op de iPad dan krijg je tips en tricks. Je kunt de iPad met pen en Procreate uitproberen tijdens de lessen.

Een boekbinder komt in een vroeg stadium langs om te laten zien wat de mogelijkheden zijn van boekbinden zodat je daar al rekening mee kunt houden bij de uitwerking van je verhaal.
Je leert hoe je je boek Indesign opmaakt en drukklaas maakt. De prints ga je binden tot een boek naar keuze.

Je ideeën, je werk en je uitvoering wordt in de klas besproken zodat je zowel feedback krijgt van je medecursisten als van de docent.

Is de jaarcursus kinderboek maken iets voor jou?

Deze jaarcursus is voor iedereen die serieus overweegt een kinderboek te maken. Je hebt geen voorkennis nodig, maar zelfs als je die wel al hebt zul je in dit jaar veel kennis en praktische tips opdoen. Als je graag je illustraties helemaal digitaal wil maken is het handig om al een basiskennis van photoshop en/of illustrator te hebben.

Hoewel de nadruk ligt op het visuele aspect leer je alle verschillende onderdelen van het maken van een kinderboek: concept, ontwerp, storyboard, illustraties, tekst, publicatie, uitgeven. Op deze manier kun je ook ervaren welk onderdeel het beste bij je past en hoe je andere professionals zou kunnen aansturen.

Wat heb je nodig voor de jaarcursus kinderboek maken?

Materialen om te tekenen, schilderen en collages te maken zijn bij MK24 aanwezig. Als je met een specifiek materiaal aan de slag wilt gaan bespreek je dit met de docent.
Je kunt ook uitproberen of werken met Procreate op de iPad iets voor jou is. Bij MK24 kun je tijdens de les gebruik maken van een iPad Pro met Apple pen!

Voor de digitale lessen is het handig om je eigen laptop met de juiste software mee te nemen naar de les. Heb je geen laptop? Dan kun je tijdens de les gebruik maken van een MacBook van MK24 met de juiste software. Wil je daar ook thuis mee aan de slag dan is het handig om een computer (Mac of PC) of iPad te hebben met de juiste software. Dit kun je altijd nog bespreken met de docent.

Met je bewijs van inschrijving op de jaarcursus Kinderboek maken kun je bij Adobe in aanmerking komen voor studentenkorting.

Curriculum

Het jaar bestaat uit 36 lessen van elk 2,5 uur, inclusief een korte pauze.

Gedurende het jaar krijg je les van en word je gecoacht door verschillende illustratoren en professionals uit de vormgevings- en boekenwereld.

Het eerste trimester ben je vooral bezig met het ontwikkelen van je concept en storyboard. Je start dan ook met onderzoek en experiment van verschillende illustratiestijlen en maakt een eerste versie van je tekst.

Het laatste deel van de jaarcursus is gericht op de productie van je boek: je maakt alle illustraties, de tekst, maakt keuzes op gebied van kleur en fonts, grootte van het boek, soort papier, de bindwijze en alle overige zaken die zich mogelijkerwijs in het proces voordoen.

Hou er rekening mee dat je een halve dag tot een dag per week nodig hebt om je project te realiseren.

Het jaar wordt afgesloten met een eindexpositie en presentatie van jouw boek.