Kinderboek maken- jaarcursus

Meer informatie over de optie: 36 lessen vanaf MAANDAG  31-08-2020

Cursuscode: M0120V
Docent: Nathalie Tappin
Aantal lessen: 36
Lesdag: maandag
Tijd:17:30 - 20:00
Prijs: € 2.100,00 excl. BTW
Periode: 31-08-2020 t/m 21-06-2021

Altijd al gedroomd van je eigen kinderboek maken? In deze jaarcursus leer je hoe!

Alle verschillende stappen die nodig zijn om een kinderboek te maken en te publiceren, komen aan bod met de focus op het ontwikkelen van een goed concept. Je leert hoe je een boek moet maken, produceren, marketen en uitgeven. De nadruk van deze jaarcursus ligt op illustreren en op het maken van kinderboeken voor kinderen tussen 0 en 6 jaar.

Wat leer je in de jaarcursus kinderboek maken?

Alle verschillende ondedelen van het maken van een kinderboek komen aan de orde. Chee-Han, auteur van het kinderboek ‘Waar is mijn noedelsoep?’* komt vertellen over haar ervaringen met het maken en uitgeven van haar boek

*Als Sam-Ming op school zit, kijkt hij uit naar de middagpauze. Dan kan hij smullen van de superverrukkelijke noedelsoep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt. Noedelsoep is zijn lievelingseten. Maar wanneer Sam-Ming zijn rugtas opent, schrikt hij: zijn noedelsoep is verdwenen! Waar o waar is zijn noedelsoep?!? Tijdens de zoektocht naar zijn noedelsoep ontdekt Sam-Ming wat voor heerlijke lunch zijn klasgenootjes mee hebben. De meest jonge lezers maken door het lezen van dit vrolijke prentenboek kennis met gerechten uit verschillende culturen in Nederland. 

Het jaar begint met het bedenken en uitwerken van een concept waarbij je rekening houdt voor wie het boek is bedoeld en wat je ermee wilt vertellen en hoe je het in de markt kan zetten. Je gaat experimenteren met verschillende stijlen en mogelijkheden van illustreren en je maakt een eerste opzet voor je boek. Verder krijg je onderricht in tekstschrijven, Photoshop, Illustrator, Indesign, prepress, typografie, papiersoorten, kleur, marketing, drukwerk en uitgeven.
Je gaat dit jaar naar de Monsterkamer die een voorbeeld heeft van bijna alle papiersoorten die er bestaan en je bezoekt een drukkerij, waar je de mogelijkheden van drukwerk ziet.

Je ideeën, je werk en je uitvoering wordt in de klas besproken zodat je zowel feedback krijgt van je medecusisten als van de docent.

Is de jaarcursus kinderboek maken iets voor jou?

Deze jaarcursus is voor iedereen die serieus overweegt een kinderboek te maken. Je hebt geen voorkennis nodig, maar zelfs als je die wel al hebt zul je in dit jaar veel kennis en praktische tips opdoen.
Hoewel de nadruk ligt op het visuele aspect leer je alle verschillende onderdelen van het maken van een kinderboek: concept, ontwerp, illustraties, tekst, marketing, publicatie, uitgeven. Op deze manier kun je ook ervaren welk onderdeel het beste bij je past en hoe je andere professionals zou kunnen aansturen.

Wat heb je nodig voor de jaarcursus kinderboek maken?

Materialen om te tekenen, schilderen en collages te maken zijn bij MK24 aanwezig. Als je met een specifiek materiaal aan de slag wilt gaan bespreek je dit met de docent.
Voor de digitale lessen is het handig om je eigen laptop met de juiste software mee te nemen naar de les. Heb je geen laptop? Dan kun je tijdens de les gebruik maken van een MacBook van MK24. Je krijgt huiswerk mee dus het is goed om thuis ook de beschikking te hebben over een computer (Mac of PC) met de juiste software.
Met je bewijs van inschrijving op de jaarcursus Kinderboek maken kun je bij Adobe in aanmerking komen voor studentenkorting.

Curriculum

Het jaar bestaat uit 36 lessen van elk 2,5 uur, inclusief een korte pauze.

Gedurende het jaar krijg je les van en word je gecoacht door verschillende professionele vormgevers, illustratoren, marketeers en uitgevers.

Het eeste trimester ben je vooral bezig met het ontwikkelen van je concept en je marketingdoel. Je start dan ook met onderzoek en experiment van verschillende illustratiestijlen en maakt een eerste versie van je tekst.

De volgende 12 lessen ben je voornamelijk bezig met het leren van de Adobe programma’s voor zover je die nodig hebt bij het vervaardigen van jouw kinderboek. Je krijgt ook les in kleur, zowel theorie als praktijk.

Het laaste deel van de jaarcursus is gericht op de productie van je boek: je maakt het op in Indesign, je leert over typografie en je krijgt les in prepress.
Gedurende het jaar zijn er gastdocenten die vanuit hun eigen expertise feedback en tips zullen geven.

Het jaar wordt afgesloten met de presentatie van jouw boek aan je medecursisten en de docenten.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email