Jaarcursus Illustratie

Meer informatie over de optie: 36 lessen vanaf DONDERDAG  25-01-2024

Cursuscode: M1523V
Docent: Diverse Docenten
Aantal lessen: 36
Lesdag: donderdag
Tijd:17:30 - 20:00
Prijs: € 2.550,00 incl. BTW
Periode: 25-01-2024 t/m 14-12-2024

Wil je graag als illustrator aan de slag of ben je hier al enige tijd mee bezig en wil je je verder bekwamen? Tijdens deze opleiding worden alle verschillende facetten van het vak belicht en word je begeleid bij vinden van een eigen stijl van illustreren en met het verder ontwikkelen hiervan.

Ben je geïnteresseerd in deze jaarcursus en heb je nog vragen? Stuur een mail naar: grafischevormgeving@mk24.nl

Een illustratie is meer dan een leuk plaatje, je probeert een verhaal, een statement of informatie te vatten in beeld. Tijdens dit jaar leer je denken in beeld en in concept middels verschillende opdrachten en gebruik makend van verschillende materialen en technieken uit te werken tot een pakkende illustratie. Je krijgt les van verschillende docenten die elk hun eigen visie, stijl en werkveld hebben.

Wat leer je in de cursus Illustratie?

De opleiding is zowel praktijkgericht als experimenteel. Je kunt met de hand werken (waarbij technieken als tekenen, schilderen, druktechnieken, en collages aan bod kunnen komen) en met de computer en/of ipad. Je krijgt de basis van kleur en vorm, tips en trucs hoe je je eigen stijl kunt ontwikkelen, hoe je redactionele illustraties maakt en hoe een infographic. Verder leer je hoe je een analoge tekening goed kunt omzetten in een digitaal bestand, het verschil tussen CMYK en RGB, de verschillende bestandsformaten en waar je op moet letten als je een illustratie aanlevert.

Is de cursus illustratie wat voor jou?

Deze jaaropleiding is bedoeld voor iedereen die serieus met illustreren bezig wil zijn. Je hoeft niet te kunnen tekenen om een goede illustratie te maken, bij een illustratie gaat het vooral om het verbeelden van informatie en dat kan op veel verschillende manieren.
Ook als je wat ervaring hebt op het gebied van illustreren kun je in deze cursus veel leren van de kennis, ervaring en inzicht van de verschillende docenten.

Wil je eerst een introductie op Illustreren, waarbij je verschillende technieken uitprobeert? Kijk dan hier. Wil je vooral illustraties maken voor kinderen? Dan is de jaarcursus Kinderboek maken misschien iets voor jou. Ben je nieuwsgierig hoe je bewegende illustraties maakt, kijk dan hier.

Wat heb je nodig voor de cursus Illustratie?

Voor deze opleiding hoef je niet perse met de computer (of iPad) te werken, het kan ook met de hand (je leert dan hoe je je tekening digitaal kan maken) Als je wel digitaal wil werken heb je een basiskennis nodig van photoshop (basisprincipes van lagen en selecties) en illustrator (simpele lijnvormen en gebruik van kleur)en je hebt een computer met photoshop en/of illustrator nodig en eventueel een iPad met de Procreate app. Het is handig om je eigen laptop met de juiste software mee naar de les te nemen. Heb je geen laptop dan kun je tijdens de les een macBook van MK24 gebruiken.
Als je de jaarcursus volgt kun je bij Adobe de software tegen studententarief huren.
Het jaar bestaat uit 36 lessen van 2,5 uur,(inclusief een korte pauze), verdeeld in 7 blokken van 5 lessen en een eindpresentatie.
Hou er rekening mee dat je een halve dag tot een dag nodig hebt voor het maken van je opdrachten en vrij werk.
Er wordt tijdens de lessen gewerkt en werk besproken en je krijgt elke week opdrachten om thuis te maken.

Het jaar wordt op een zaterdagmiddag afgesloten met een gezamenlijke eindtentoonstelling van alle jaaropleidingen van Grafisch Vormgeven.