Net als veel schilders in de 17e eeuw maken we studies naar gezichten en gezichtsuitdrukkingen. We kijken naar de vele voorbeelden uit die tijd en gebruiken verschillende materialen en technieken om onze tronies te tekenen en te schilderen.
De Tronie: Een portret in opdracht was het niet per se, vermoedelijk konden veel van de uitgebeelde personen zich dat niet veroorloven. Je zou kunnen zeggen dat de tronie een middenvorm tussen portret en genrestuk was. In plaats van een individu was de voorstelling van een type het oogmerk. Het was de weergave van een karakterkop, bijvoorbeeld van een opvallende verschijning op straat. Zo schilderde Frans Hals zijn vissersjongens en Malle Babbe. Rembrandt koos graag voor verweerde oude koppen, en sommige van zijn zelfportretten in een exotische uitdossing zijn als tronie op te vatten. En al zou je het niet direct zeggen, Het meisje met de parel van Vermeer hoort eveneens in het rijtje thuis.
De schilder legde zich op het maken van de tronie toe om meerdere redenen. Als studie in de eerste plaats, maar ook als blijk van zijn vaardigheden. Daarbij mocht de tronie zich op een grote populariteit verheugen, waarmee het voor de vrije markt ook een interessant onderwerp werd.
De waardering voor de kunst van de tronie kwam opnieuw tot leven in de 19e eeuw. Deze aandacht voor de gewone mens werd gezien als een grote verdienste, die vooruitliep op destijds vernieuwende kunststromingen.
De workshop omvat zowel een beschouwelijk als praktisch gedeelte. Ter inspiratie bezoeken we het Rembrandthuis en bekijken we daar voorbeelden van tronies. Vervolgens gaan we in het atelier van MK24 zelf aan de slag. Na een voorstudie in houtskool, krijt of potlood naar levend model, wordt uiteindelijk in navolging van de Oude Meesters, met beperkt palet een schilderij opgezet.
Inclusief: vegetarische lunch en materialen.
Exclusief: koffie en thee.