Schilderen huiswerkjaarcursus

Meer informatie over de optie: 28 lessen vanaf WOENSDAG  04-09-2024

Cursuscode: S1624V
Docent: Bram Stoof
Aantal lessen: 28
Lesdag: woensdag
Tijd:09:30 - 12:30
Prijs: € 905,00 incl. BTW
Periode: 04-09-2024 t/m 09-04-2025

Het lijkt zo eenvoudig die paar simpele kleurvlakken op een doek van Matisse. Welke techniek steekt daarachter? Waar haalde Rembrandt zijn geheimzinnig licht vandaan? Wat is (technisch) het verschil met een Vermeer? En waarom is Karel Appel geen charlatan? Bestaat er mooie kitsch? Wat betekent abstract? Hoe werk ik van figuratief naar non-figuratief? Wat is een proces? Wat is stijl?

Allemaal vraagtekens. Schilderen is onderzoek doen. Hoe vertalen we wat ons beweegt naar vorm, lijn, kleur, beweging, donker/licht; een beeldende compositie.

Op de woensdagochtenden experimenteren we met al deze technische aspecten.

De huiswerkopdrachten zijn bedoeld om dieper in te gaan op wat je wilt vertellen.

Om de 2 of 3 weken bespreken we uitgebreid het thuis gemaakte werk, op basis van een onderwerp wat we van te voren gezamenlijk bepaalden, kijken we in kunstboeken en analyseren stijl en visie.  

Wat leer je in de Huiswerkjaarcursus?

Het eerste half uur bespreken we huiswerk, kijken in kunstboeken en praten we over stijl en visie. Daarna gaan we schilderen of tekenen met altijd een schildertechnisch leerdoel in het achterhoofd. En altijd een meester(-es) voor ogen om ons aan op te trekken.
Het lijkt zo simpel die paar simpele kleurvlakken op een doek van Matisse! Wat steekt daarachter en wat voor techniek gebruikt hij? Waar haalde Rembrandt zijn geheimzinnige licht vandaan? Wat is (technisch) het verschil met Vermeer? En waarom is Karel Appel geen charlatan? Bestaat er mooie kitsch? Wat betekent abstract? Hoe werk ik van figuratief naar non-figuratief? Wat is een proces, wat is een stijl?

Lesrooster Huiswerkjaarcursus 2023/2024 Lesrooster Huiswerkjaarcursus 2024/2025