Schilderen met licht / kleurrijk schilderen

Meer informatie over de optie: MAANDAG: 09:30 - 12:30

Cursuscode: S0123
Docent: Wilma Caris, Helen Vreedeveld
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 235,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 22 / blok
Startdata: 04-09-2023, 06-11-2023, 15-01-2024, 18-03-2024, 27-05-2024,

Meer informatie over de optie: MAANDAG: 09:30 - 12:30

Cursuscode: S0124
Docent: Wilma Caris
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 255,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 24 / blok
Startdata: 02-09-2024, 04-11-2024, 13-01-2025, 17-03-2025, 26-05-2025,

Licht maakt kleuren zichtbaar. Centraal in de cursus Schilderen met licht en kleur staat hoe verschillende lichtbronnen, lichtval en lichtinval de uitdrukking van een onderwerp kunnen veranderen.

Wat leer je in de cursus Schilderen met licht en kleur?

Kleurrijk schilderen:
Of water altijd blauw is en het gras altijd groen hangt af van wat je wilt vertellen! In deze korte cursus leer je meer over kleur en welke kleuren je kunt gebruiken. Ook persoonlijke voorkeuren vormen een belangrijk uitgangspunt voor de verschillende opdrachten. Hoe kun je kleur zodanig inzetten dat het bijdraagt tot dat wat je zou willen zeggen met verf. De maat (grootte) waarop gewerkt wordt is ook van grote invloed op de kleurintensiteit en kleurkwantititeit.
Er wordt geschilderd met acrylverf en/of olieverf. Regelmatig wordt het kleurgebruik van o.a. Matisse, van Gogh maar ook van bijvoorbeeld Toon Verhoef en andere hedendaagse kunstenaars bekeken en besproken.

Schilderen met licht:
Licht maakt kleuren zichtbaar. Centraal staat in deze korte cursus hoe verschillende lichtbronnen, lichtval en lichtinval de uitdrukking van een onderwerp kunnen veranderen. Eigen ideeën en onderwerpen worden aan het begin van de les geïnventariseerd en verwerkt in opdrachten: hoe zit het met de lichtsterkte, de mogelijke kleurverandering, de richting van de lichtbron en de schaduwvalwerking( eigen schaduw en de slagschaduw). We bespreken het werk van kunstenaars die het spelen met de werking van ‘licht’ belangrijk vinden en vonden. (onder andere Rembrandt, Bonnard, Morandi, Hopper en Salvo). Afhankelijk van de opdracht wordt er wisselend met olie- en acrylverf gewerkt.
Het bespreken van werk, zowel individueel als in de groep (bijvoorbeeld bij de nabespreking) neemt een belangrijke plaats in.

Is de cursus Schilderen met licht en kleur wat voor jou?

De cursus Schilderen met Licht en Kleur is geschikt om extra kennis op te doen voor de beginnende en de gevorderde cursist. Of als verdieping naast een andere schildercursus.

Wat heb je voor de cursus Schilderen met licht en kleur nodig?

In deze cursus werk je aan een tafel of schildersezel afhankelijk van de techniek die in een les behandelt wordt. De tafels en ezels zijn aanwezig in het tekenlokaal van MK24. Alle materialen behalve de drager zijn inbegrepen in de cursusprijs. Papier en karton kun je in de les tegen inkoopprijs aanschaffen.

Cursusopbouw

De cursus Schilderen met licht en kleur bestaat uit 5 blokken van 8 lessen; de eerste vier blokken worden gegeven door Wilma Caris, het laatste blok door Helen Vreedeveld. Je kunt je voor elk blok apart inschrijven of meerdere tegelijkertijd. Bij inschrijving voor meerdere blokken tegelijkertijd krijg je korting op de prijs per blok.

Docenten
De eerste vier blokken worden gegeven door Wilma Caris, het laatste blok door Helen Vreedeveld.