Schilderen: van figuratief naar abstract

Meer informatie over de optie: MAANDAG: 19:00 - 22:00

Cursuscode: S0723
Docent: Katelijn Bergman
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 235,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 22 / blok
Startdata: 04-09-2023, 06-11-2023, 15-01-2024, 18-03-2024, 27-05-2024,

Wat is figuratief schilderen eigenlijk en wat wordt er bedoeld met abstraheren? Wanneer is een vorm figuratief en kan zo’n vorm ook abstract zijn? Waar ligt het snijvlak of de overlap? Wanneer is iets 100% abstract? Zit er in figuratief werk ook abstractie? En zit er in abstract werk figuratie? Kan je kleine zusje het ook*?

Veel kunstenaars doen er een heel leven over om de figuratie steeds verder los te kunnen laten in hun werk. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Willem de Kooning. Maar ook Picasso heeft meerdere fases doorlopen en wordt gezien als een sleutelfiguur tussen het ‘oude’ figuratieve en het ‘nieuwe’ van de moderne kunst. Zelfs Mark Rothko begon figuratief.

Wat misschien soms als een willekeurig kliederboeltje van verf en kleur wordt beschouwd kan toch een weloverwogen optelsom zijn van o.a. vorm, restvorm, laag over laag, contrasten in kleur en materiaalgebruik. Daarnaast heeft een abstract werk vaak wel een onderwerp als uitgangspunt. Dit kan een meer etherisch vertrekpunt zijn zoals een politiek standpunt (Baselitz), de geschiedenis (Armando), kleur (Malevitsj), muziek (Mondriaan) of een fysieke handeling (Pollock). Maar ook concreet en tastbaar, zoals een geometrische vorm, een stilleven, portret of luchtfoto.

Dan zijn er nog de vele mogelijkheden van het materiaal zelf; de materialisering en het gebruik van acrylverf.

Het oorspronkelijke onderwerp wordt uiteindelijk vrijwel onherkenbaar en is niet één op één terug te vinden op het doek maar geeft de schilder de basis om vanuit te werken.

Wat leer je in de cursus Schilderen: van figuratief naar abstract?

In 8 lessen gaan we stap voor stap het proces van abstraheren onderzoeken aan de hand van een concreet uitgangspunt. Dit uitgangspunt ga je eerst bestuderen op vorm om van daaruit in verschillende opeenvolgende stappen naar een nieuwe en eigen vertaling toe te werken.

In deze 8 stappen gaan we werken met composities, kleurgebruik, vorm- en restvorm, diverse belangrijke contrasten, schildermaterialen en -technieken, een beetje kunstgeschiedenis over figuratief- en abstract schilderen, het gebruik van bronmateriaal en veel verschillende voorbeelden van inspirerende hedendaagse kunstenaars.

In principe wordt er met acrylverf gewerkt maar er zullen lessen zijn waar bijvoorbeeld collagetechnieken, sjabloneren of monoprinten aan bod kunnen komen. 

Per les diepen we het in les 1 bepaalde uitgangspunt steeds verder uit met behulp van materiaal, techniek en thematiek. 

De laatste 1 (of 2) lessen ga je met alle opgedane kennis en voorstudies een ‘finalestuk’ maken. 
Je wordt tijdens de lessen persoonlijk begeleid en uitgedaagd om je eigen weg te vinden in aanpak. 
Aan het eind van elke les is er een plenaire werkbespreking.

Is de cursus Schilderen: van figuratief naar abstract iets voor mij?

Wil je de mogelijkheden van de basis tot en met het experiment met acrylverf verder ontdekken, dan is deze cursus iets voor jou. De cursus is geschikt voor startende en gevorderde schilders. Voor gevorderde schilders is het mogelijk meer specifieke begeleiding te krijgen in het onderzoeken en verdiepen van jouw eigen thema & richting. Eventueel met thuisopdrachten erbij. De nadruk ligt voor iedereen op de individuele ontwikkeling.

Wat heb je nodig voor de cursus Schilderen: van figuratief naar abstract?

In deze cursus werk je aan de tafels of schildersezels die aanwezig zijn in het lokaal van MK24. Materiaal is bij de cursusprijs inbegrepen. Er zijn kwasten en penselen beschikbaar maar als je zelf kwasten hebt is het aan te raden om die mee te nemen.

* boek: Will Gompertz ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’