Cursus: Urban Sketching

Meer informatie over de optie: WOENSDAG: 10:00 - 13:00

Cursuscode: S1824
Docent: Ina Brekelmans
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 255,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 24 / blok
Startdata: 04-09-2024, 06-11-2024, 15-01-2025, 19-03-2025, 21-05-2025,

Tekenen op locatie

Elke les gaan we op pad om op buiten of binnen locaties in Amsterdam te gaan schetsen en tekenen. Durf snel te schetsen, en teken zonder naar het papier te kijken: “Volg met je hand wat je ogen zien.”

De Amsterdamse grachten, de parken, het IJ, het Centraal Station, diverse musea, de Hortus, Artis, plekken genoeg in de stad om rustig te tekenen. Niet alleen de stad, de huizen en straten maar ook de mensen, de fietsen, het water. Neem je schetsboek mee. Leer uitsneden te maken, keuzes te maken uit de veelheid van motieven. Wat wil je op je papier en wat laat je weg? Kijk met tekenaarsogen naar jouw stad.

Je gaat meer zien door te tekenen. En je zult zien dat jouw medecursisten allemaal andere plekken zien en keuzes maken. Altijd een nabespreking aan het eind van de les.

Bij slecht weer gaan we naar diverse musea: Tropenmuseum, Hermitage. Het uitzicht op de Amstel vanuit het Hermitage Museum is prachtig. Of in een Grand Cafe in de stad. Hoe valt het licht naar binnen op de mensen aan de tafels. Hoe maak ik een tekening ruimtelijk met voor-, midden- en achterplan? Hoe leer ik de verhoudingen op papier te krijgen en hoe zit het met perspectief?  Je krijgt tips over materialen die geschikt zijn om op locatie tekenen. Ook gemengde technieken.

We kijken vooraf ter inspiratie naar kunstenaars die ter plekke werken: oude en nieuwe meesters als Rembrandt, Willem den Ouden, Janneke Tangelder en Astrid Kemper (Urban sketcher).

Is de cursus Urban sketching wat voor jou?

Deze cursus is geschikt voor de beginnende tekenaar als eerste kennismaking met op locatie tekenen maar ook voor de ervaren cursist die zich hierin verder wil ontwikkelen.