Cursus: De wondere wereld van het portret

Meer informatie over de optie: DONDERDAG: 19:00 - 22:00

Cursuscode: S2824
Docent: Zwier Cornelissen, Julius Stibbe
Aantal lessen: 8 / blok
Prijs vanaf: € 255,00 incl. BTW
Materiaalkosten: € 24 / blok
Startdata: 05-09-2024, 07-11-2024, 16-01-2025, 20-03-2025, 15-05-2025,

Welkom bij de wondere wereld van het maken van een portret. Het portretteren is een kunstvorm die zo oud is als de mensheid zelf. Tot op de dag van vandaag is het portret nog altijd een geliefd onderwerp voor kunstenaars.

In deze cursus gaan wij onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het maken van een portret. Als eerste grote stap moet er natuurlijk bedacht worden wie het onderwerp van het portret wordt. Maar ook zullen we je vragen na te denken over overwegingen als; is het van belang dat een portret altijd lijkt op de geportretteerde? Of gaat het om het treffen van iemands karakter? Of laat jij je eigen expressie de vrije loop?

Bij wijze van inspiratie zullen er voorbeelden van verschillende kunstenaars uit verschillende tijdperken en culturen worden getoond. Zo zullen we bijvoorbeeld portretten van personen die zich bijna 2000 jaar geleden lieten vereeuwigen gaan bekijken; de zogeheten Fajoem portretten. Deze Egyptische mummie portretten worden gezien als voorbeeld van de vroegst bekende, realistisch geschilderde portretkunst. Toch wanneer we naar deze gezichten kijken, met hun indringende ogen, lijken het wel mensen in het hier en nu. Een portret kan eigenlijk altijd wel worden gezien als een vereeuwiging die heden en verleden met elkaar verbindt en zegt: “vergeet mij niet!”

Een modern voorbeeld van een spraakmakend portretkunstenaar is Alice Neel, die briljant was in het vangen van mensen hun karakter en verhaal. Of denk aan hedendaags kunstenaar Philip Akkerman die al 40 jaar zichzelf schildert. Wat deze kunstenaars verbindt is de drang om een persoon weten te vangen in een werk dat de tijd overleeft.

Wat leer je bij de cursus De wondere wereld van het portret?

In deze cursus geldt vooral: veel doen en goed leren kijken! Door verschillende portretten van andere kunstenaars of andere culturen te onderzoeken herken je steeds meer waar jouw kracht in schuilt.

Wat betreft techniek zullen wij in het kader van het portret aandacht schenken aan zaken als compositie, expressie, en kleurgebruik. Wij zullen ook laten zien hoe te schilderen en tekenen naar waarneming, maar de focus zal altijd liggen op de draai die jij aan je werk wilt geven. Per slot van rekening maken we geen foto maar een schilderij!

Is de cursus De wondere wereld van het portret iets voor jou?

Het maakt niet uit of je beginnende of ervaren bent. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is en nieuwe dingen wil leren in het kader van portretteren! We moedigen deelnemers aan om hun creativiteit op te zoeken, te leren van de groten en zo hun eigen artistieke ontwikkeling te stimuleren.

Cursusopbouw

De lessen in deze cursus worden afwisselend gegeven door Zwier Cornelissen en Julius Stibbe. Door hun verschillende kijk op het onderwerp vullen ze elkaar aan.