Zomerweek: Handbouwen – Groot werken in klei

Meer informatie over de optie: 5 lessen vanaf MA T/M VR  12-08-2024

Cursuscode: Z0623V
Docent: Roxane van Beek
Aantal lessen: 5
Lesdag: ma t/m vr
Tijd:10:00 - 16:00
Prijs: € 365,00 incl. BTW
Periode: 12-08-2024 t/m 16-08-2024

Deze zomerweek biedt boetseerders en keramisten met ervaring de kans om zich technisch verder te ontwikkelen in het groot handbouwen. Beginners zijn ook welkom. Er is de ruimte om lekker van start te gaan en het handbouwen te ontwikkelen, of dit nou groot of klein werk is. Er is altijd ruimte voor een cursist om te doen wat op dat moment roept.

Klei in vorm brengen en spelenderwijs een techniek in de vingers krijgen staat deze week centraal.

Let op: Terugkomdag om je werk te glazuren is op 31 augustus 2024.

Wat voor maker ben ik? Waar word ik blij van? Wat heb ik nodig om de vooruitgang te boeken die ik wil?

Iedere cursist krijgt de ruimte voor de eigen manier van werken. De docent bereidt opdrachten voor, maar je mag ook geheel naar eigen inspiratie werken. Heb je ter voorbereiding specifieke vragen of wil je overleggen of met bepaalde materialen werken, schroom niet om contact op te nemen met Roxane.

Hoe ziet de Zomerweek: Groot werken in klei eruit?

Klei is als materiaal koppig en al gauw beïnvloed door de zwaartekracht. Iedereen die weleens met klei heeft gewerkt weet hoe lastig het kan zijn om iets met de hand te bouwen dat zowel stabiel is als sierlijk. Tijdens deze zomerweek gaan we leren groot te werken: samen oefenen we met het analyseren van vormen en beelden, kijken we naar het ontwerp van grote werken, en zullen we zelf een groot werkstuk bouwen, met wellicht nog wat andere stukken ernaast. Wat wil je maken? Hoe groot kun je gaan? Hoe lees je beelden om je heen en hoe leer je gereedschappen het beste inzetten?

We gaan boetseren en handbouwen. Je kunt zeker ook met kleiplaten werken als daar je ervaring ligt, maar neem vooraf contact op met de docent om de planning door te spreken.

Je gaat onderzoeken en analyseren, en dan zelf brainstormen, schetsen, ontwerpen, testen en uitvoeren.

De cursus behelst naast het maken zelf, ook techniek en het creatieve proces. Samen gaan we handvatten creëren om het soort werk wat we maken, beter te begrijpen. Zo kun je in de cursus ook je eigen smaak en stijl als maker ontdekken of verder ontwikkelen.

Is de Zomerweek: Groot werken in klei iets voor mij?

Technische zaken bespreken we in de groep; zodra je aan je werk gaat is de begeleiding individueel.
Als je nog nooit met klei hebt gewerkt, en ook als gevorderde kleier kun je deelnemen aan deze cursus. Nieuwsgierigheid is de grootste vereiste. Of je nu je grenzen wil verleggen op technisch vlak, of gewoon heerlijk een viertal dagen achter elkaar wil doorwerken aan het project van je dromen We gaan er een topweek van maken.

Wat heb je nodig voor de Zomerweek: Groot werken in klei?

Zin en durf!

En een schetsboek, hierin zet je:

  • inspiratie
  • tekeningen / ontwerpschetsen
  • aantekeningen van je proces: welke klei je gebruikte en welke kleuren.