Zomerweek: Tekenen van bewegend (en stilstaand) model

Meer informatie over de optie: 5 lessen vanaf MA T/M VR  12-08-2024

Cursuscode: Z0423V
Docent: April Bergvik
Aantal lessen: 5
Lesdag: ma t/m vr
Tijd:10:00 - 16:00
Prijs: € 405,00 incl. BTW
Periode: 12-08-2024 t/m 16-08-2024
Inschrijven kan niet meer.

Een onderzoek naar de expressiemogelijkheden van het menselijke lichaam (het vangen van een beweging in een paar lijnen) en de tijd nemen om erin te duiken, het rustig observeren en alles uittekenen: volume, verhoudingen, perspectivische verkortingen en karaktereigenschappen.

Met een dansend model blijf je gefocust maar tegelijkertijd ga je mee in het ritme, in de beweging, met de vorm van het model. Je zoekt intuïtief naar de juiste expressie en de essentie van een pose, zonder tijd om na te denken ’hoe het moet’. Af en toe staat het model even langer stil (vogue walk), het leert ons om snel een pose te vangen en te begrijpen.

Het model bevriest en wij kijken even over de schouder mee. Tussen beweging en bevriezing ontstaat een spanningsveld, het personage ‘caught in the act’.

In deze workshop word je uitgenodigd om snel te werken, je creatieve rechter hersenhelft die staat voor intuïtie ‘aan’ te zetten en de soms perfectionistische linkerhelft even uit te zetten, wat een grote vrijheid van tekenen geeft. Deze vrijheid, met de combi van bijna zelf dansen terwijl je tekent met muziek en het tekenen van een dansend model, is er een waar je gegarandeerd blij van wordt!

We hebben een hele week en daardoor is er ook ruimte om echt de tijd te nemen om het model te bestuderen. De cursusdagen beginnen met bewegend model, 1-minuten standen, gevolgd door steeds langere poses variërend van 5 tot 45 minuten. De dagen zijn opgedeeld in blokken met besprekingen van eigen werk en dat van bekende kunstenaars. Ook zullen we naar het thema ‘beweging’ kijken, hoe dat in de kunst weergegeven werd en wordt, hoe je expressie brengt in je werk en hoe je je model voorziet van context (hoe je het model in de ruimte plaatst). Er zullen handvaten gegeven worden en schema’s die dienen als ‘kapstok’ voor je tekening.

We werken met verschillende materialen zoals houtskool, inkt, aquarel en acrylverf en met fantastische modellen: dansers, performers met attributen en klassiek geschoold. Er is ruimte voor verassingen, zoals één dag twee modellen of een middag naar een actuele expositie, maar vooral: we werken met plezier in het tekenen!

Prijs is inclusief vegetarische lunch, materialen en modellen.