Lesdag:
za & zo

Rembrandtworkshop: In de voetsporen van Rembrandt

Van tekening tot prent

Rembrandt maakte veel wandelingen in en rond Amsterdam. Tijdens deze uitstapjes had hij altijd zijn schetsboek op zak. Onderweg stopte hij om mooie plekken vast te leggen. 

Tijdens de rondleiding door deze tentoonstelling gaan we op zoek naar de liefde in zijn etsen. Daarna bezoeken we plekken waar Rembrandt getekend heeft, letterlijk in de voetsporen van Rembrandt, met inkt (bister), penseel en rietpen en wassingen met de waterstift.

Een van deze tekeningen wordt op zondag gebruikt als inspiratie voor een droge naald in combinatie met een aquareldruk aan de persen van MK24.  Misschien zit er ook bij jou wel een zomers liefdespaar in de schaduw onder de bomen en worden ze betrapt in de ets?

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Rembrandtworkshop: Grote liefde op klein formaat

Tekenen en gemengde technieken

In de nieuwe expositie in het Rembrandthuis staat de liefde centraal. Rembrandt uitte zijn liefde in zijn werk door goed te kijken naar wat zich afspeelde om hem en door zich te concentreren op details: Een blik, een beweging, een vreemd voorwerp. Hij uitte zijn liefde ook door rariteiten te verzamelen voor zijn kunstkamer en die dan weer in zijn etsen te laten terugkomen.

De etsen in deze expositie zijn veelal van een klein formaat. Je kan ze alleen goed bekijken als je er heel dichtbij komt. Zo dichtbij dat je je bijna een voyeur voelt.

In deze workshop nemen we net als in de expositie de liefde als thema, want wat is er nou een mooier thema dan de liefde? De liefde voor je kinderen, je buren, een plek, een lied, je huisdier, maar ook voor die schelp die je jaren geleden in je zak hebt gestopt. Je kunt putten uit je fascinaties, dat waar je warm voor loopt. 

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Rembrandtworkshop: Van stip tot streep

De liefde voor detail

In de tentoonstelling Rembrandt & de liefde word je uitgedaagd om te kijken naar detail. We kijken daarbij niet alleen naar de verbeelding van de liefde, de vele portretten en taferelen die Rembrandt als onderwerp nam, maar we kijken samen met kunstenaar en docent Jan Baas ook naar techniek, de opbouw van licht en donker, en variatie in lijn als expressiemiddel. In het atelier van MK24 gaan we zelf aan de slag, geen haastige schetsen maar stip voor stip en streep voor streep ontstaat er een gedetailleerde verbeelding van wat je ziet.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Rembrandtworkshop: Rembrandt & de Liefde

Etsweekend

In de serie Dramatische liefde uit de tentoonstelling Rembrandt & de liefde, zijn werken van Rembrandt geselecteerd die grote verhalen verbeelden; Griekse mythen en Bijbelse verhalen. Rembrandt nam in zijn etsen de vrijheid om te experimenteren met verschillende bewerkingen van een etsplaat waardoor hij tijd kon toevoegen aan zijn statische werk.

Door een plaat na een afdruk opnieuw te bewerken ontstaat er een opeenvolgende reeks, een spannende serie beelden waarmee het verhaal op meerdere manieren vertelt kan worden.

In de weekendworkshop Etsen ‘Rembrandt en de (dramatische) liefde’ gaan we op dezelfde manier werken. Op zaterdagochtend verzamelen we bij het Rembrandthuis waar we ontvangen worden voor een persoonlijke rondleiding door de docent. Eenmaal in het atelier van MK24 werk je een eigen gekozen verhaal uit in een scene. Na een eerste afdruk op zaterdagmiddag pak je op zondag opnieuw je etsplaat op om hem te bewerken. Wat wil je toevoegen of aanpassen om het verhaal te versterken? Met een tweede afdruk vorm je een sequentie die past bij het verhaal. Neem net als Rembrandt de vrijheid om te experimenteren met compositie, veranderingen, tegenstellingen en tijd.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Tunnels and Bridges

During this summer course you will LEARN AND REFINE the technique of COIL-building. This hand modeling technique allows you to build organic, beautiful hollow structures with clay.

Our aim is to make a utilitarian (tableware) sculptural work. This can be a water/wine jar or a flower vase. Adding tunnels and bridges to these jars will bring originality and playfulness at the moment of pouring that can even produce special water sounds.

Important note: Class will be taught in English.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Textiel recyclen

Jullie gaan verven, borduren, knopen en binden, en naaien op de naaimachine. Een techniek die behandeld wordt is Japans Boro, het repareren van textiel. Ook gaan we verven met kurkuma, een geelwortel. Jullie maken eerst een 2-dimensionaal werk en vervolgens een object.

De bedoeling is dat er van textielrestanten iets nieuws wordt gemaakt. Dat kan alle kanten uit gaan en ik kan jullie daarbij helpen. Het spelen met materialen en het werken met je handen staan voorop.

Er worden voorbeelden getoond van textielkunstenaars. Vervolgens maken jullie een eigen autonoom werkstuk.

Let op: Voor dit weekend textiel recyclen is het goed als jullie zelf stoffen meenemen bijv. kleding die niet meer gedragen wordt.

Prijs is inclusief vegetarische lunch, materialen en modellen

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweek: Portret van je huisdier

Altijd al een portret willen maken van je hond, kat, paard, papegaai, rat of ratelslang? Of wil je een geliefd huisdier dat er niet meer is vastleggen op papier of doek? Dit weekend biedt de kans!

Er wordt geschetst, getekend en geschilderd. Je bent bezig met beeldelementen als compositie, licht en donker, verhoudingen en je gebruikt verschillende materialen om te kijken hoe je jouw dier het beste portretteert.

Belangrijk is dat je een paar duidelijke foto’s meeneemt waarop het dier goed te zien is. Deze workshop is geschikt voor beginners en gevorderden.

Let op: deze cursus is van 11 – 17 uur.

Prijs is inclusief vegetarische lunch, materialen en modellen

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Portret in 4 vormen

De eerste ochtend is er een inspirerend model aanwezig. Het eerste wat je doet is: KIJKEN! Wat is de eerste indruk? Wat voor vorm heeft het gezicht? Hoe ziet het profiel eruit? Wat zijn de verhoudingen?

In de middag is het model niet meer aanwezig en wordt er op een andere, vrijere manier aan een portret gewerkt.

Zondagochtend komt er weer een nieuwe manier van werken aan bod. De zondagmiddag maakt plaats voor karton. Dit materiaal kan op vele manieren gebruikt worden: gebogen, geniet, gelijmd etc. Een heel hedendaags materiaal, wat een schat aan mogelijkheden biedt. In de kunstwereld wordt dit materiaal momenteel veel gebruikt.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Gelaagd landschap

Twee dagen aan de slag met gemengde techniek en landschap onder begeleiding van Sandra Kruisbrink.
In deze workshop werk je vanuit allerlei zelf meegebracht fotomateriaal aan een landschap.
We nemen het landschap als het ware mee naar binnen en gaan daar op een speelse manier mee aan de slag.

Daarbij combineren we een aantal verschillende materialen. We gebruiken verf en tekenmateriaal en evt. zelfs mesjes om sjablonen of vormen te kunnen snijden om zo een ‘echte’ gelaagdheid tot stand te brengen.

Het beeldmateriaal kan bestaan uit zelfgemaakte foto’s (graag!) maar ook in bladen gevonden foto’s van natuur of landschappelijke elementen. Er wordt gewerkt in gemengde techniek en op papier, dus schilderen mag, maar graag in combinatie met tekenen, gouache of zelfs knippen/snijden.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: De natuur als schilderij

In deze cursus gaan we de schoonheid van de natuur ontdekken en deze gebruiken als inspiratie voor onze schilderijen.  De  cursus zal worden gegeven door Julius Stibbe, kunstschilder, en Carolien Barkman, tuinontwerper. We verkennen de link tussen beeldende kunst en de natuur, waarbij bekende kunstenaars zoals Monet en Marc Mulders als voorbeeld dienen. Daarnaast komt de wisselwerking tussen kunst en tuin aan bod, zoals onder meer te zien bij de ontwerpen van Burle Marx.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Model drawing from a story

This weekend we will use a story as a guide for model drawing. We work both in terms of observation and imagination. With the story (prepared by the teacher) we give the model context. We look at how we can add different layers to the image and the meaning of this. Which colours, materials and shapes tell your story, but also in terms of content; What do I want to express and how do I do it? We look to the work of artists such as Picasso, Rembrandt and Watteau for inspiration.

The aim of this course is to look at model drawing differently, to improve the drawing skills and the expressiveness of your work. We work with dry materials such as pastel but also use water-based paint and ink. We will make a lot of sketches over the weekend and try different things. The last part of the weekend we work on a drawing/painting in which everything learned comes together.

Please note: This course will taught be in English.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Keramiek – Gieten en marmerklei creaties

Keramiek biedt eindeloze mogelijkheden om unieke en persoonlijk objecten te creëren. Heb je er ooit over nagedacht om je eigen vaas of servies te kunnen ontwerpen? Lijkt het je leuk om nieuwe technieken te leren met verschillende materialen zoals, gietklei, pigmenten of gietporselein? Naast het werken met handvormen kun je ook de gebruikmaken van de gipsmallen om complexer vormen en ontwerpen te creëren, terwijl je de nauwkeurigheid en consistentie behoudt. Het is een geweldige manier om je creativiteit uit te breiden en je eigen stijl te ontwikkelen.

Laat je creativiteit de vrije loop terwijl je met je handen de klei kneedt en vormgeeft tot het gewenste resultaat. Of maak gebruik van gietklei om prachtige, identieke sets te maken met de gipsen mallen.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Pinhole en Fotogram: experimenteer met de basis van analoge fotografie

In dit zomerweekend kun je experimenteren met de basistechnieken van de fotografie. Je werkt met lichtgevoelig materiaal in de doka en met daglicht, zonder gebruik te maken van een analoge camera of filmmateriaal. Je werkt direct op fotopapier en maakt gebruik van de pinhole camera’s, die aanwezig zijn bij MK24.

In twee dagen leer je een fotogram te maken en de pinhole camera te gebruiken.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Kan het ook anders

In deze workshop staat kijken, experimenteren en spelen voorop. Het wordt een intensief weekend met als onderwerp de mens. We gaan aan de slag op stevig formaat en werken met acryl, krijt, houtskool, collage, rollers in gemengde techniek op allerlei manieren. Net als pionier Mondriaan gaan we kijken hoe iets net weer even anders kan. Plat, versus ruimtelijk, lijn of vlak, zwart/wit versus kleur. We gaan gelaagd aan de slag op zoek naar verschillende paden. We gaan kijken naar het werk van diverse hedendaagse kunstenaars.

Voor deze workshop is enige basiskennis heel handig (aan te raden.)

Prijs is inclusief vegetarische lunch, materialen en modellen

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Monoprint

In deze tweedaagse cursus maak je kennis met de verschillende mogelijkheden die de monoprint techniek te bieden heeft.

Een monoprint, de naam zegt het al, is een druktechniek waarbij je niet een oplage drukt maar een eenmalige afdruk maakt. Na het drukken is het beeld van de plaat verdwenen en op je papier overgezet. Het is dus altijd een unieke print.

Je hebt nooit helemaal in de hand hoe het eindresultaat zal worden, maar dat maakt het juist zo leuk. Iedere print is weer een verrassing!

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Een zomerweekend stilleven

Een stilleven schilderij is meer dan een doek waarop een aantal voorwerpen te zien zijn. Het is een tijdloos werk waar meer achter schuil gaat dan het lijkt. De selectie voorwerpen is niet toevallig, maar vol symboliek en objecten in een bepaalde combinatie hebben een specifieke betekenis. Het vertelt daardoor niet alleen een verhaal maar kan op meerder manieren geïnterpreteerd worden. Daarnaast kan het ook gezien worden als oefening of als kans voor de kunstenaar om zijn vaardigheden te tonen.

In dit weekend duiken we helemaal in een stilleven waarbij we aspecten en kenmerken verkennen zoals: hoe zet je een schilderij op, ritme van kleur en vorm, hoe gebruik je licht en donker om volume en textuur weer te geven, en ook de symboliek. Tijdens het weekend maak je zelf een klassiek Pronk- of Vanitas-schilderij of een eigentijdse versie.

Prijs is inclusief vegetarische lunch, materialen en modellen

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Aquarelweekend

Een heel weekend aan de slag met de mooie techniek van de aquarel.

De cursus is geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige techniek, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Aquarel is een transparante waterverf met veel kleurkracht. Je schildert van dunne tonen tot stevige kleurlagen. Bij het schilderen met aquarel is het altijd weer een avontuur om te zien hoe je verf opdroogt. En…hoe je dan weer verder kunt gaan.

Het weekend van 2 dagen, 4 lessen, biedt je de mogelijkheid om met rust en aandacht te werken aan verschillende technieken, zoals het ‘nat op droog’,  gelaagd opbouwen van de aquarel. Als ook het ‘nat in nat’ vrijer werken en kijken wat de verschillende kleuren met elkaar doen.

Meer… »