Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Abstracting the Figure

In this course we work with a model over the weekend, using drawing from life as a starting point from where we will experiment with ways of translating observed drawing into abstract compositions. 

We will look at how other Artists have found ways to abstract what they see through out time and question how much of what we draw is already abstracted.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Summer In Amsterdam: Drawing Outside

For this weekend workshop we will explore Amsterdam outdoors. Mostly around the school and the Oosterpark, where we can find endless inspiration such as groups of people socialising around the metropolitan structures to the flora and fauna in the city parks.

Using the drawings of Artists such as Van Gogh and George Hendrik Breitner as a guide you will be encouraged to find your own language of drawing that you will feel confident to return to outside of class. 

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Zeefdrukken op Keramiek – Zeefdruktransfers ontwerpen

Leer in twee dagen transferzeefdrukken ontwerpen en bevestigen op keramiek.

De eerste dag staat in het teken van het ontwerp, wat je gaat drukken en de techniek die daar bij nodig is. We maken ons ontwerp en bereiden de zeefdrukramen voor. Je leert fotocoat, een licht gevoelige emulsie, aan te brengen op een zeefdrukraam, en je leert hoe je een zeefdrukraam moet belichten.

Dag twee drukken we onze transfers (transfers zijn speciale vellen papier die je later op het keramiek kan plaatsen) met verschillende kleuren keramiek glazuur (engobe), daarna plaatsen we de transfers op keramiek. Dat kunnen kop en schotels zijn, ontbijtborden, tegels maar het kan natuurlijk ook op eigen meegebracht keramiek. Je leert hoe je keramiek glazuur (engobes) drukt en hoe je de transfers op het keramiek plaatst. Hierna moet het keramiek in een keramiek oven gebakken worden om de transfers definitief op het keramiek te plaatsen. Aan het eind van de dag maken we de ramen schoon met stripper en hogedrukspuit. Je kan je werk enkele weken na de cursus gebakken ophalen.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomer stempel weekend

Tijdens de workshop (geschikt voor volwassenen én kinderen vanaf een jaar of 9) leer je alles over stempelen en over wat je allemaal met stempels kunt doen. 

Het begint heel simpel, maar je gaat ook stempelen in meerdere drukgangen, je kunt een eigen exlibris maken en met meerdere stempels een tafereel stempelen.
Je eigen pakpapier stempelen en stempelen op textiel behoort ook tot een van de mogelijkheden. Aan het eind van deze weekendcursus ga je met een verzameling zelfgemaakte stempels naar huis gaan, waarvan je nog jaren plezier zult hebben!

Meer… »

Docent:
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Tunnels and Bridges

During this workshop you will LEARN AND REFINE the technique of COIL-building. 

This hand modeling technique allows you to build organic, beautiful hollow structures with clay.

Our aim is to make a utilitarian (tableware) sculptural work. This can be a water/wine jar or a flower vase. Adding tunnels and bridges to these creative special forms will produce amazing sounds emanating from the jars at the moment of pouring the liquids, bringing originality and playfulness to your ceramic work.

My extensive experience teaching this technique allows me to guide you personally, improving your skills if you already have experience, and supporting you as a beginner to be successful even if you have no experience working with clay before.

For many people, this course was a discovery, a new perspective, a new source of inspiration that refreshed and improved their creative work.

Material, tools, aprons and also firing are included.

Important note: Class will be taught in English.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Handen in de klei; van kom tot Hepworth

Vanaf juni a.s. is in de tuinen van het Rijksmuseum te Amsterdam een tentoonstelling te zien van het indrukwekkende werk van Barbara Hepworth.

Een mooie aanleiding om ons te laten inspireren tot het maken van keramisch werk met openingen, de kenmerkende eigenschap van het werk van Hepworth.

Zowel beginners als gevorderden kunnen, geïnspireerd door Hepworth in deze intensieve cursus ervaring opdoen of deze verfijnen, want de opening kan zich manifesteren in een eenvoudige kom als wel in een beeldende constructie.

Wij gaan aan het werk met drie soorten grove klei, wit, rood en zwart. Onze techniek is hoofdzakelijk gebaseerd op plakken, rollen en uithollen. Aan het eind stellen we ons de vraag is ons werk zo expressief dat het geen decoratie van slib behoeft of is het zo goed dat het zo’n decoratie verdient.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Mallen maken in gips

Na eerst een eenvoudige vorm gemaakt te hebben in klei, leer je om via een mal dit beeld om te zetten in gips.

Is het zomerweekend: Mallen maken met gips geschikt voor mij?

Wie wil leren om met gips te werken, en nieuwsgierig is hoe je een beeld afgiet in gips d.m.v. een mal, zal deze workshop heel interessant vinden.

Je leert hier de klassieke manier van afgieten, zodat je zondagmiddag aan het eind van de les een hol beeld in gips hebt.

Meer… »

Docent:
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Vervreemding, fotogram en pinhole

Analoog fotograferen zonder film

Zin om een weekend positief, negatief en met zilver bezig te zijn? Schrijf je in voor de pinhole/fotogram weekendcursus deze zomer. Je maakt een serie vervreemdende fotografische beelden tijdens de les.

De basis van analoge fotografie zal in deze cursus geleerd worden. Je hebt geen analoge camera of negatieven nodig, maar werkt direct op fotopapier of met een pinhole camera die aanwezig is.

Please note: This course will be taught bilingual Dutch/English if necessary.

Meer… »

Raw attitude

materiaal/medium: klei/clay

Past and present through body postures in clay. Come and join on a ceramic exploration of raw attitudes.

We will begin the day by watching the exhibition RAW and observing the contemporary approach of 13 artists,   to ‘real and raw’ body depiction . Afterward, we will explore Rembrandt’s house,  visualizing together the raw postures which are entailed in its architecture and Rembrandt’s etchings.

Meer… »

Workshopweekend: Model in diepdruk genadeloos en met compassie

Iedereen kent wel Rembrandts bijna provocerende etsafdruk van het plassende vrouwtje  en de ontwapende afbeelding van adam en eva in het paradijs.

Maar minstens net zo niets verhullend is de ets die Rembrandt maakte van een model in 1632 waarbij hij haar zo in details weet te treffen dat zelfs de huidindrukken van de net uitgedane sokken of kousen in haar huid rond de kuiten nog zichtbaar zijn. Het is die manier van kijken en weergeven van kenmerkende details waarop we ons in deze workshop richten en welke we eerst met modelteken oefeningen, maar de dag erna met de etstechniek proberen te verbeelden.

Meer… »

Afdeling:
Lesdag:
za & zo

Zelf boekjes maken: 6 verschillende boekjes in 3 weekenden!

Houd je ook zo van boeken en wil je leren hoe je zelf boekjes kunt maken? Wil je inspiratie opdoen voor dat ene project dat al zo lang naar je ligt te lonken? Of het startsein geven voor je eigen (kinder)boek? Geef je dan op voor een of meer weekenden.

In deze weekenden gaan we spelen en experimenteren met materiaal en papiersoorten. Elk weekend maken we twee boekjes.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Urban Sketching

Een kleine tekensafari

Twee dagen op pad gaan in en om Amsterdam om te schetsen en te tekenen. Op de meest prachtige locatie’s in Amsterdam.  Bereikbaar met OV en een openbare toilet in de buurt.

De weekendcursus is geschikt voor de beginnende tekenaar als eerste kennismaking met op locatie tekenen maar ook voor de ervaren cursist die zich hierin verder gaat ontwikkelen.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Textiel recyclen

Dit weekend staat in het teken van recycling. We nemen oude stoffen en bekijken op welke manier we weer plezier kunnen beleven aan onze oude kledingstukken. We werken met verschillende technieken van Patchwork tot Boro maar we beperken ons zeker niet tot 2 dimensionaal werk. Maak bijvoorbeeld een object door stoffen aan elkaar te binden

Patchwork is het aan elkaar zetten van lapjes stof. Je leert enkele technieken zoals borduren met de hand (Japans Boro), je kunt naaien op de naaimachine textiel behandelen met bijvoorbeeld verf. Je kunt een lap of doek of wandkleed ‘patchen’ (2D). De bedoeling is oude kleding of textielrestanten te ‘recyclen’. Geen ervaring met naaimachines, textiel of 3 dimensionaal werken? Geen enkel probleem, Marlies Spaan helpt je op weg.

Er worden voorbeelden getoond van textiel kunstenaars. Vervolgens maak je een eigen autonoom werkstuk.

Meer… »

Docent:
Lesdag:
za & zo

Zomerweekend: Analoog afdrukken

Leer in één weekend de basis van het maken van een analoge afdruk in de doka.

Op zaterdag en zondag van 10.00-16.00 werk je in de doka op Durst vergroters, geschikt voor kleinbeeld en middenformaat.

Please note: This course will be bilingual Dutch/English, in case non-Dutch speakers apply.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Schoonhoven, Reliëfs in textiel

We gaan ons 2 volle dagen verdiepen in reliëfs in textiel met het veelzijdige werk van Schoonhoven als inspiratiebron.

In dit weekend werken we voornamelijk in wit, dit in tegenstelling tot het viltweekend naar Rothko en Malevich, waar kleur juist de toon zet.

Op zaterdagochtend werken we hoofdzakelijk met papier om tot een ontwerp te komen, daarna gaan we aan de slag om dat te realiseren.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Vilten naar Rothko en Malevich

2 volle dagen gebruiken we het prachtige werk van Rothko en Malevich om ons te laten inspireren tot het maken van een kunstwerk in vilt.

Het kleurgebruik van beide kunstenaars is inspirerend op zich, ze werken heel verschillend maar zijn allebei meesters in kleur.

De ochtenden gebruiken we om tot een ontwerp te komen, en de middagen gaan we vilten.

Meer… »

Docent:
Lesdag:
za & zo

Aquarelweekend

Een heel weekend aan de slag met de mooie techniek van de aquarel.

De cursus is geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige techniek, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Aquarel is een transparante waterverf met veel kleurkracht. Je schildert van dunne tonen tot stevige kleurlagen. Bij het schilderen met aquarel is het altijd weer een avontuur om te zien hoe je verf opdroogt. En…hoe je dan weer verder kunt gaan.

Het weekend van 2 dagen, 4 lessen, biedt je de mogelijkheid om met rust en aandacht te werken aan verschillende technieken, zoals het ‘nat op droog’,  gelaagd opbouwen van de aquarel. Als ook het ‘nat in nat’ vrijer werken en kijken wat de verschillende kleuren met elkaar doen.

Meer… »

Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Textiel, laat je inspireren door Matisse

We laten ons een heel weekend uitdagen om tot een werk in textiel te komen geïnspireerd op het werk van Matisse. Vooral zijn ‘papiers découpés’, zijn papierknipsels in heldere kleuren, zijn uitermate geschikt voor het werken met textiel. In de ochtend maken we verschillende collages van papier om tot een eigen ontwerp in de sfeer van Matisse te komen. In de middag en de zondag zetten we één of meer van die ontwerpen om in een werk in textiel, dat kan o.a. met vilt of andere stoffen op linnen.

Meer… »

Fysiek op stevig formaat!

materiaal/medium: gemengde techniek

In deze workshop laten we ons inspireren door diverse kunstenaars waaronder Rembrandt, Kooiker, Dijkstra, Kensmil en Dumas. Hoe divers de werken in eerste instantie ook lijken, allen verbeelden een blik op de mens. In deze beelden gaat het niet om de anatomische les of om hun klassieke schoonheid. Eerder zijn het vertalingen van een rauwe puurheid waarbij de mens centraal staat.

Meer… »