Lesdag:
zondag

Workshop Straatfotografie

In 4 middagen vertelt Rogier Alleblas over 8 straatfotografen. Aan de hand van foto’s en filmpjes leer je over straatfotografie en ga je daarna zelf aan de slag met oefeningen en experimenten. Zo leer je op een leuke manier beter fotograferen en krijg je inzicht in de wereld van straatfotografie: Van de oude zwart wit fotografie tot aan de jonge garde van straatfotografen.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
za & zo

Workshopweekend: Installatiekunst in Situ

Onder leiding van beeldend kunstenaar Joseph Jessen ga je een weekend lang aan de slag met het creëren van je eigen ruimtelijke installatie. In de meeste gevallen wordt een installatie in een bestaande ruimte gemaakt. Om het werk voor deze workshop behapbaar te maken werk je dit weekend in verkleinde vorm, om deze toch een ruimtelijke gevoel te geven zullen de wanden waarop gewerkt kan worden ongeveer 1m20 bij 0,80 worden. Nog behoorlijk groot dus!

Hoe je de ruimte invult en tot een ruimtelijk kunstwerk omtovert staat je geheel vrij. Heb je bijvoorbeeld altijd al met bepaalde materialen willen werken (zoals (afval-) hout, blikjes, ijzer, ballonnen, kaarten of met licht….)? Verzamel het en neem het mee naar de workshop.
Er zullen ook diverse materialen bij MK24 voorhanden.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Urban Sketching

Een kleine tekensafari

Twee dagen op pad gaan in en om Amsterdam om te schetsen en te tekenen. Op de meest prachtige locatie’s in Amsterdam.  Bereikbaar met OV en een openbare toilet in de buurt.

De weekendcursus is geschikt voor de beginnende tekenaar als eerste kennismaking met op locatie tekenen maar ook voor de ervaren cursist die zich hierin verder gaat ontwikkelen.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Aquarelweekend

Een heel weekend aan de slag met de mooie techniek van de aquarel.

De cursus is geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige techniek, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Aquarel is een transparante waterverf met veel kleurkracht. Je schildert van dunne tonen tot stevige kleurlagen. Bij het schilderen met aquarel is het altijd weer een avontuur om te zien hoe je verf opdroogt. En…hoe je dan weer verder kunt gaan.

Het weekend van 2 dagen, 4 lessen, biedt je de mogelijkheid om met rust en aandacht te werken aan verschillende technieken, zoals het ‘nat op droog’,  gelaagd opbouwen van de aquarel. Als ook het ‘nat in nat’ vrijer werken en kijken wat de verschillende kleuren met elkaar doen.

Meer… »

Werkweek Grafiek; Rembrandt Revival

Tijdens de tentoonstelling Rembrandt Revival in Museum Rembrandthuis is een geweldige collectie grafische werkstukken uit de periode 1850- 1920 te zien. Het zijn stuk voor stuk verbluffende staaltjes van grafische technieken als diepdruk/ets, Lithografie, hout- en linoleumsnede

MK24 en Museum het Rembrandthuis bieden je de uniek kans om zelf kennis te maken met deze traditionele druktechnieken in de Grafiekweek Rembrandt Revival. Na een uitgebreid bezoek aan de tentoonstelling onder begeleiding van Grafiekkunstenaar Guus Glas ga je aan het in het Grafiekatelier van MK24. Daar maak je een droge naald- en lijnets. Ook doorloop je het hele steendrukproces en maak je een eigen litho afdruk. Tot slot maak je een eigen afbeelding in hoogdruk met een linoleumplaat.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Op pad in de stad; Rembrandt Revival

Zowel Rembrandt als de kunstenaars uit de Etching Revival (1850-1940) maakten veel etsen van landschappen, zowel stadsgezichten als landelijke scènes. Hiervoor trokken ze er vaak zelf op uit. In de weekendworkshop ‘Op pad in de stad’ bezoek je eerst de tentoonstelling Rembrandt Revival in Museum Het Rembrandthuis en ga je daarna samen met een docent van MK24 op zoek naar inspirerende plekken in Amsterdam om deze vast te leggen in je schetsboek. De volgende dag zet je in het atelier van MK24 je schets om in een ets, die je vervolgens afdrukt en mee naar huis kunt nemen.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
maandag
dinsdag
donderdag
vrijdag

Beeldhouwen in steen (ma, di, do, vrij)

Het blijft iets wonderlijks: hoe meer steen je weghakt, hoe meer vorm er tevoorschijn komt. Maar steen geeft zich niet zomaar gewonnen en ook de vormen die je zoekt geven zich niet zonder slag of stoot prijs. Misschien maakt dat het zo aantrekkelijk om in natuursteen te werken.

Of je nu een beginner bent of een al wat meer ervaren beeldhouwer, het oppakken van beitel en klopper zijn het begin van een spannende en interessante uitdaging om in natuursteen te werken.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
maandag

Beeldhouwen in steen (ma)

Steenhouwen is een van de oudste, meest veelzijdige en traditionele ambachten en de fascinatie voor het vormen van een steen is zo oud als de mensheid zelf. Als je eenmaal een gevoel hebt gekregen voor de eigenschappen van de steen en de verwerkingstechnieken, heb je alle mogelijkheden om de eigen creativiteit te gebruiken. De meest adembenemende steen-sculpturen komen vooral tot stand door een combinatie van basiskennis en de volgorde van bepaalde werkstappen. In deze cursus leer ik je deze basiskennis en het systematisch bewerken van een steen. Je zult merken dat je tot meer in staat bent dan je zou verwachten.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Vervreemding, fotogram en pinhole

Analoog fotograferen zonder film

Zin om een weekend positief, negatief en met zilver bezig te zijn? Schrijf je in voor de pinhole/fotogram weekendcursus deze zomer. Je maakt een serie vervreemdende fotografische beelden tijdens de les.

De basis van analoge fotografie zal in deze cursus geleerd worden. Je hebt geen analoge camera of negatieven nodig, maar werkt direct op fotopapier of met een pinhole camera die aanwezig is.

Please note: This course will be taught bilingual Dutch/English if necessary.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Cursus: Textuur in textiel; van wandkleed tot kunstobject

Weven op een weefraam a la Hicks

In deze cursus leer je weven op een weefraam. Met kleur en textuur maak je een werk van draden, vezels en stof. Ook materialen uit de natuur of je omgeving kun je meeweven; denk aan houtjes, bladeren, schelpen, of bijvoorbeeld plastic of metaal.

Grote inspiratiebron zijn de miniaturen van Sheila Hicks. Zij nam haar weefraam mee op al haar reizen.

Let op: Blok D en blok E beginnen een week later, respectievelijk op 22-03-2023 en 24-05-2023.

Meer… »

Kinderboek maken- jaarcursus

Altijd al gedroomd van je eigen kinderboek maken? In deze jaarcursus leer je hoe!

Alle verschillende stappen die nodig zijn om een kinderboek te maken en te produceren komen aan bod. Je gaat op zoek naar jouw stijl van illustreren en vervolgens werk je jouw opzet uit tot een drukklaar vormgegeven boek. Je krijgt tips hoe je je boek het beste onder de aandacht van een uitgever brengt en waar en hoe je je boek het beste kunt laten drukken. De nadruk van deze jaarcursus ligt op illustreren en op hele proces van het maken van een kinderboek.

Ben je geïnteresseerd in deze jaarcursus en heb je vragen?
Mail naar: grafischevormgeving@mk24.nl

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Beeldhouwen in steen (wo)

Beeldhouwen is nog veel ouder dan de weg naar Rome en tegelijkertijd altijd super actueel. Het is een combinatie van ambacht, ruimtelijk inzicht, creativiteit en een hoop lef! Beginnen met een brok steen om te komen tot een prachtig beeld. Een spannende route waar onderweg van alles kan gebeuren, een project dat van begin tot einde helemaal van jou is. Willem heeft, vanuit zijn eigen praktijk als beeldend kunstenaar, veel ervaring en begeleidt jou en de groep tijdens dit avontuur op weg naar jouw kunstwerk.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
za & zo

Zelf boekjes maken: 6 verschillende boekjes in 3 weekenden!

Houd je ook zo van boeken en wil je leren hoe je zelf boekjes kunt maken? Wil je inspiratie opdoen voor dat ene project dat al zo lang naar je ligt te lonken? Of het startsein geven voor je eigen (kinder)boek? Geef je dan op voor een of meer weekenden.

In deze weekenden gaan we spelen en experimenteren met materiaal en papiersoorten. Elk weekend maken we twee boekjes.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Schoonhoven, Reliëfs in textiel

We gaan ons 2 volle dagen verdiepen in reliëfs in textiel met het veelzijdige werk van Schoonhoven als inspiratiebron.

In dit weekend werken we voornamelijk in wit, dit in tegenstelling tot het viltweekend naar Rothko en Malevich, waar kleur juist de toon zet.

Op zaterdagochtend werken we hoofdzakelijk met papier om tot een ontwerp te komen, daarna gaan we aan de slag om dat te realiseren.

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Vilten naar Rothko en Malevich

2 volle dagen gebruiken we het prachtige werk van Rothko en Malevich om ons te laten inspireren tot het maken van een kunstwerk in vilt.

Het kleurgebruik van beide kunstenaars is inspirerend op zich, ze werken heel verschillend maar zijn allebei meesters in kleur.

De ochtenden gebruiken we om tot een ontwerp te komen, en de middagen gaan we vilten.

Meer… »
Lesdag:
woensdag

Sculpting in stone

Hewing stone is a tough, but beautiful process, carefully exploring, seeking the shape or sometimes, suddenly, with a firm hit, taking a decision. Every stone requires a different approach. During this course, you will work pieces of stone by hand.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »

RISO printing

In this 8 week course you will learn about the possibilities of RISO printing and create your self-published booklet / zine. The whole process of creating, printing and binding will be covered.
RISO can be described as the digital counterpart of silk-screen printing, similar but also very different.

PLEASE NOTE: THIS COURSE WILL BE IN ENGLISH AND/OR IN DUTCH

Meer… »
Lesdag:
za & zo

Weekendworkshop: Textiel, laat je inspireren door Matisse

We laten ons een heel weekend uitdagen om tot een werk in textiel te komen geïnspireerd op het werk van Matisse. Vooral zijn ‘papiers découpés’, zijn papierknipsels in heldere kleuren, zijn uitermate geschikt voor het werken met textiel. In de ochtend maken we verschillende collages van papier om tot een eigen ontwerp in de sfeer van Matisse te komen. In de middag en de zondag zetten we één of meer van die ontwerpen om in een werk in textiel, dat kan o.a. met vilt of andere stoffen op linnen.

Meer… »
Lesdag:
zaterdag

Cursus Portret boetseren

De cursus Portret boetseren is een cursus waar je stap voor stap kennismaakt met de manieren waarop je een portret kunt maken. Er kan tamelijk ruig gewerkt worden, met plamuurmessen, eindjes hout, of ook gewoon boetseren met je handen, of juist nauwkeurig met fijner gereedschap.

Je leert in de cursus de grondbeginselen, zoals: hoe maak ik een oog? Hoe krijg ik de verhoudingen in het gezicht juist? Hoe bouw ik het op? Naast het boetseren van een portret “naar de natuur”, is het de bedoeling om ook te werken aan vrijere versies hiervan, een eigen interpretatie. Eventueel ook met andere materialen dan alleen klei, zoals gips.

Meer… »
Lesdag:
donderdag

Beelden boetseren met klei

In deze cursus werken we experimenteel, oftewel vrij met klei.
Je kunt denken aan het maken van sculpturen van klei zoals, koppen boetseren naar een model, mens – of dierfiguren, abstracte of fantasie figuren of het maken van reliëfs.
Maar maak je liever een mooie vaas of een stoer bakje, ook dat is allemaal mogelijk om te maken van klei op deze cursus. Als de vorm vraagt om een afwerking met glazuur, behoort ook dat tot de mogelijkheden.

We maken beelden van klei op het gevoel en met onze handen en ogen.
Intüitie maakt het beeld nog meer van jezelf.
Starters en gevordenen werken naast elkaar tijdens de lessen, je krijgt individuele begeleiding.
Naarmate je gevorderd bent, kunnen moeilijkere technieken aan de orde komen.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
dinsdag

Cursus Infographics

‘So much to do, so little time!’

Wij consumeren en delen enorme hoeveelheden informatie.
Hoe zorg je er nou voor dat wat jij te vertellen hebt ook wordt gezien? Dat kan door kort, bondig en vooral aantrekkelijk je informatie te delen. Hoe? Door bijvoorbeeld gebruik te maken van pakkende infographics. Die kunnen bestaan uit illustraties, collages, samengestelde beelden of een diagram waarbij informatie op een speelse manier snel, leuk en gemakkelijk gedeeld kan worden.
Een visueel hulpmiddel om soms complexe informatie te structureren en visualiseren, zodat de boodschap in een oogopslag duidelijk is.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
donderdag

Model- en portretboetseren naar levend model

De studie van model en portret is dé manier om goed te leren kijken en te leren boetseren, en is daarom geschikt voor beginners en voor gevorderden. In de lessen wordt aandacht gegeven aan het kijken, aan anatomie en hoe volumes en maten zich tot elkaar verhouden.

Observerend en werkend ontdek je en ontwikkel je je eigen vormentaal en artistic language. We werken met verschillende soorten klei en de werkstukken kunnen gebakken worden.

Please note: This class will be taught in English.

Meer… »
Lesdag:
donderdag

Cursus Adobe Illustrator

De cursus illustrator is voor vele de basis van een creatieve carrière. Adobe Illustrator is het lievelingsprogramma van veel creatieven. Het wordt gebruikt bij het ontwerpen van logo’s, beeldmerken en pictogrammen. Maar bovenal is het een tekenprogramma waar je met verschillende penseelstreken, lijnen en vlakken bijzonder mooie creaties kunt maken. Adobe illustrator wordt gebruikt door grafisch ontwerpers, typografen, modeontwerpers en illustratoren.

Meer… »

Jaarcursus Illustratie

Wil je graag als illustrator aan de slag of ben je hier al enige tijd mee bezig en wil je je verder bekwamen? Tijdens deze opleiding worden alle verschillende facetten van het vak belicht en wordt je begeleid bij vinden van een eigen stijl van illustreren en met het verder ontwikkelen hiervan.

Ben je geïnteresseerd in deze jaarcursus en heb je vragen?
Mail naar: grafischevormgeving@mk24.nl

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Cursus: Steal like an artist

Zoals Pablo Picasso ooit al zei ‘de goede kunstenaars kopiëren, de grote stelen’.

Ontdek de wonderen wereld van de schilderkunst! Aan de basis van deze cursus staat het geïnspireerd raken door het werk van andere schilders. Door kunstenaars van alle tijden te bestuderen leer je heel veel. Welke keuzes zijn er gemaakt? Hoe bouw je een spannende compositie op? Hoe kies je de juiste kleuren? Wat voor penseelvoering is er gebruikt? Dit zijn een paar van de vele vragen die zullen worden besproken terwijl we naar het werk van andere schilders kijken en zelf aan de slag gaan.

Meer… »

Cursus Grafische vormgeving

Ben je creatief en hou je van ontwerpen? Overweeg je een carrière als grafisch vormgever? Dan is de jaarcursus Grafische vormgeving wat voor jou. In de cursus Grafische vormgeving ontdek je de kracht van communicatie in woord en beeld. Je leert de Adobe programma’s Photoshop, Illustrator en Indesign van buiten kennen en krijgt les in vormgeving, typografie en prepress. Daarnaast werk je aan een goed portfolio. Het jaar wordt afgesloten met een gezamenlijke eindpresentatie.

Ben je geïnteresseerd in deze jaarcursus en heb je vragen?
Mail naar: grafischevormgeving@mk24.nl

Meer… »
Docent:
Lesdag:
dinsdag

Introductie op illustreren

Wil je graag als illustrator aan de slag of ben je hier al enige tijd mee bezig en wil je je hier graag verder in ontwikkelen? Tijdens deze cursus wordt je begeleid bij vinden van een eigen stijl van illustreren met het verder ontwikkelen hiervan. Voor wie is de cursus Illustratie bedoeld? Wanneer is een illustratie af en communiceert deze wat je beoogt? Ook daar wordt in deze cursus aandacht aan besteed. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende materialen en teken- en schilderstijlen evenals collages.

Meer… »
Lesdag:
dinsdag

Cursus Photoshop

In de cursus Photoshop leer je het bewerken van foto’s en digitaal beeldmateriaal. Van subtiel retoucheren tot manipuleren. En het creëren van nieuw beeld door gebruik te maken van de uitgebreide mogelijkheden van het programma.

Meer… »

Cursus: Prints & patronen

Patronen doen zich voor in de natuur, in wiskunde, in abstracte ideeën en in kunst en design. De verscheidenheid is enorm, evenals de mate van complexiteit en het gebruik van wel of geen kleur. Eén kenmerk is er altijd: herhaling.

In deze cursus van 16 weken ga je je helemaal richten op onderzoek, maar vooral het zelf maken van één of meer patronen die je uitwerkt tot een gezeefdrukte print.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »

Prints & Patterns

Patterns are common in nature, mathematics, abstract ideas, and art and design. An enormous variety can be observed in complexity and colors, with one apparent characteristic: repetition.

In this 16-week course you will dive in the world and possibilities of patterns. You will conceptualize and produce your own pattern which you will silkscreenprint in our studio on textile or paper.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »

Vormgeving en Productie

De basis van Adobe heb je in de vingers, je weet (een beetje) hoe je een concept ontwikkelt en nu kun je gaan werken aan productie!
Deze cursus is zowel theoretisch als experimenteel en daagt je uit om alle verschillende aspecten van je eigen ontwerp te onderzoeken. Concept, content, kleur, papier, typografie, layout, werken in serie, drukken, binden, productie en uitgeven, contact met je opdrachtgever: allemaal aspecten die aan de orde kunnen komen.

Ben je geïnteresseerd en heb je vragen?
Mail naar: grafischevormgeving@mk24.nl

Meer… »

Cursus Vormgeving en concept

In de cursus Vormgeving en Concept nemen we het ontwerpproces onder de loep. Hoe kom je op nieuwe ideeën? Zijn deze ook haalbaar? Hoe zet je jouw concept om in beeld?

Werk je al met Photoshop, Illustrator en/of InDesign en wil je aan de slag met de creatieve kant van grafische vormgeving? Of heb je de cursus Grafische Vormgeving afgerond en smaakte die naar meer? Elk jaar in september start de cursus Vormgeving en Concept, die bestaat uit 5 blokken van 6 lessen. Alle blokken worden gegeven door verschillende docenten, die allen hun eigen praktijk als vormgever en ontwerper hebben, waardoor je veel praktijkervaring meekrijgt.

Ben je geïnteresseerd in deze jaarcursus en wil je meer weten? Kom dan naar de informatie bijeenkomst bij MK24 op donderdag 10 november om 20:15 uur
Meld je aan via: grafischevormgeving@mk24.nl

Meer… »
Afdeling:
Docent:
Lesdag:
maandag

Cursus: Aquarel en olieverf

Van veel grote kunstenaars zijn naast de olieverfschilderijen ook de aquarellen een feest voor het oog. Ander materiaal vraagt een andere aanpak met verrassende en inspirerende resultaten.
Van sfeervolle tonen tot krachtige directheid.

De cursus ‘aquarel en olieverf’ biedt de kans om in aparte blokken deze technieken te verkennen. De cursus is bij uitstek geschikt voor de beginnende schilder als eerste kennismaking met deze prachtige technieken, maar ook voor de ervaren cursist die meer wil weten hoe deze techniek toe te passen is op je eigen werk en ideeën.

Meer… »
Lesdag:
maandag

Cursus: Buiten de lijntjes – tekenen en schilderen

Wat gebeurt er als je verschillende materialen met elkaar combineert die niet per definitie goed samen werken? We gaan in deze cursus op zoek naar rafelrandjes. Laten ons verrassen door de eigenschappen van het materiaal.

Net als in de cursus ‘Vul je schetsboek’ kijken we naar verschillende technieken en vormen om een papier te vullen, nu op groter formaat en buiten het schetsboek! Los en vrij, zonder dat het mooi hoeft te zijn. We werken met allerlei materialen. We kijken naar verschillende onderwerpen. We tekenen naar realiteit en vanuit fantasie. Natuurlijk kijken we naar de verschillende beeldelementen lijn, toon, vorm/vlak, diepte, kleur, contrast, compositie en hoe die in te zetten in jou werk.

Meer… »
Afdeling:

Lesdag:
maandag

Online les: Tekenen en schetsen

De onlinecursus Tekenen en schetsen geeft je (weer) plezier om te gaan tekenen. Voor alle niveaus zijn er schetsoefeningen en kijkoefeningen zodat je met een potlood in de hand leert volgen wat je ogen zien. Leren kijken en kiezen staan centraal. Van heel precies tot snelle impressies.

Door de positieve ervaring met het geven van digitale tekenlessen bied ik een Teken- en schetscursus digitaal aan. We zullen in deze lessen werken via WhatsApp en Skype, lees verder voor meer informatie over de werkwijze.

Meer… »

Tekenen en schilderen basis

Heb je nog geen of weinig ervaring met tekenen en schilderen, maar wel zin om hiermee aan de slag te gaan?
In de cursus Tekenen en schilderen basis maak je kennis met verschillende teken- en schildertechnieken en de bijbehorende materialen.
Er komt van alles aan bod, zoals bijvoorbeeld houtskool, krijt, potlood, inkt, acrylverf en aquarelverf (watercolor).

Please note: The classes on thursday can be taught in English (and dutch if needed)

Meer… »
Lesdag:
dinsdag

Cursus Tekenen en schilderen: De natuur naderbij

In deze cursus proberen we door kunstzinnige expressie dichterbij de natuur te komen. De ene keer kan dat zijn door een onderdompeling in een weids landschap, een andere keer richten we de aandacht juist op een bijzonder detail. Welke elementen zijn er allemaal te zien en hoe verhouden ze zich tot elkaar? En hoe kun je je waarnemingen vertalen naar een tekening of schilderij; wat zijn er voor mogelijkheden ze opnieuw te arrangeren in een aansprekende eigen compositie?

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Het tekenatelier

Tekenen zonder grenzen

Deze cursus is bedoeld voor de mensen die verder willen met tekenen. Voor diegene die een cursus Schetsen en Teken of Basiscursus hebben gedaan en begrip hebben van de diverse tekenmaterialen, verhoudingen, specifieke tekentechnieken en beeldelementen. Als je uit wilt zoeken of je met een zelf gekozen thema wilt werken, of eens langer aan een tekening door wilt gaan. Wanneer is een tekening af?

Meer… »

Portret en model, tekenen en schilderen

Portret: het verlangen een gelijkend portret te maken is bij veel cursisten groot. Er zijn echter meer zaken van belang, zoals compositie, kleurgebruik en keuze van materiaal. We gaan ook uitgebreid in op de verschillende manieren die je hebt om naar de waarneming te schilderen of tekenen. Wil je een dynamisch portret of een statisch portret dan zal de aanpak verschillen; losse lijnen en vlotte penseelstreken of juist niet.

Model: Materialen en technieken worden afwisselend gebruikt. Er wordt op anatomie gelet maar ook op het speciale van ieder model waardoor je richting “portret” gaat. En natuurlijk is het uitgangspunt altijd “kijken”. In vrijwel alle lessen zal een model aanwezig zijn. Korte en lange standen zullen worden afgewisseld.

Meer… »

Teken en schilder met lef én plezier!

Hou je van tekenen en schilderen, van groot werken op een ezel en van het op een onderzoekende, speelse wijze ontdekken van je eigen handschrift? Wil je je eigen handschrift behouden en bekrachtigen maar ook naar een wat hoger niveau tillen of verdiepen? Ben je nieuwsgierig naar het werk van andere (bekende) kunstenaars, hedendaags, modern of zo oud als Bonnard en Botticelli en hun manier van aanpak? Én vind je een afwisselend programma fijn waarin elke week een andere teken- of schildertechniek voorbij komt?

De cursus Teken en schilder met lef én plezier is dan écht iets voor jou!

Meer… »
Lesdag:
woensdag

Cursus: Urban Sketching

Tekenen op locatie

Elke les gaan we op pad om op buiten of binnen locaties in Amsterdam te gaan schetsen en tekenen. Durf snel te schetsen, en teken zonder naar het papier te kijken: “Volg met je hand wat je ogen zien.”

De Amsterdamse grachten, de parken, het IJ, het Centraal Station, diverse musea, de Hortus, Artis, plekken genoeg in de stad om rustig te tekenen. Niet alleen de stad, de huizen en straten maar ook de mensen, de fietsen, het water. Neem je schetsboek mee. Leer uitsneden te maken, keuzes te maken uit de veelheid van motieven. Wat wil je op je papier en wat laat je weg? Kijk met tekenaarsogen naar jouw stad.

Meer… »
Lesdag:
woensdag

Online les: Tekenen & schilderen basis

Heb je nog geen of weinig ervaring met tekenen en schilderen, maar wel zin om hiermee aan de slag te gaan? In de onlinecursus Tekenen en Schilderen Basis maak je kennis met verschillende teken- en schildertechnieken en de bijbehorende materialen. Er komt van alles aan bod, zoals bijvoorbeeld houtskool, krijt, potlood, acrylverf eventueel olieverf, aquarelverf en softpastel.

Tijdens deze lessen werken we via e-mail en Zoom, lees verder voor de precieze werkwijze.

Meer… »
Lesdag:
donderdag
woensdag

Vul je schetsboek, gemengde techniek op papier

Tekenen is helemaal van deze tijd. Het ordent je gedachten, het brengt je in het hier en nu, het maakt dat je beter kijkt en het traint ook nog eens je hersenen.

In de cursus ‘Vul je schetsboek’ kijken we naar verschillende technieken en vormen om een pagina te vullen. Los en vrij, zonder dat het mooi hoeft te zijn. We werken met allerlei materialen. We kijken naar verschillende onderwerpen. We tekenen naar realiteit en vanuit fantasie.
We maken zelf schetsboekjes en we gaan tekenen op locatie.
We kijken naar het werk van bekende en minder bekende sketchbookers.

Meer… »
Lesdag:
donderdag

Tekenen en schilderen voor verschillende niveaus

Voor deze cursus Tekenen en schilderen voor verschillende niveaus moet je in ieder geval al een basiscursus hebben gedaan, of zelf al een klein beetje ervaring hebben opgedaan. In de eerste les vindt een inventarisatie plaats: hoeveel ervaring heb je, en belangrijker: wat zijn je beeldende en/of inhoudelijk vragen ten aanzien van het tekenen en schilderen. Vandaar uit maak ik de lessen voor het komende blok en bouwen we met elkaar aan de materiaal-technische en beeldinhoudelijke lessen. Zo leer je van elkaars werkwijze, de vragen, de besprekingen en mijn inbreng vanuit de kunstgeschiedenis, waar we elke les voorbeelden uit zullen bespreken.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Keramiek en de kunst van reproductie

Heb je er ooit over nagedacht om je eigen vaas of servies te kunnen ontwerpen? Lijkt het je leuk om nieuwe technieken te leren met verschillende materialen zoals gietklei en gips? Of bouw je liever met je handen een kom of schaal? Dan is deze cursus iets voor jou!

Gebruik de kunst van het reproduceren met gips en gietklei om tot een eigen ontwerp te komen. Tijdens de les maak je je eigen vorm door met gips een mal te maken van bestaande objecten. Na het drogen ga je de mallen ingieten met gietklei en kan je de gietvormen tot één nieuwe vorm samenvoegen. Het werk kan worden geglazuurd na het stoken.

Meer… »
Lesdag:
donderdag

Drawing and painting for different levels

During this course you become acquainted with various drawing techniques and materials, such as charcoal, conté crayon, colored crayon, pencil and reed pen. Also the painting techniques applied to inks, water color, gouache, acrylic and oil paint. The course is highly structured with much variation in subject matter and approach.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »
Lesdag:
donderdag

Cursus: Anders kijken

In deze cursus werken we met diverse technieken en ligt de nadruk op vrijheid en experimenteren. We gaan het onderzoek aan van figuratie naar abstractie. Je krijgt korte meer schetsmatige opdrachten, maar ook opdrachten waar je langer aan doorwerkt.

Afhankelijk van het onderwerp kijken we welke techniek de meeste ruimte biedt.
We gaan spelen met beeld, met compositie, contrast, vorm en restvorm, vlak en lijn. We werken met houtskool, acrylverf, collage, softpastel, krijt, met inkt en in gemengde techniek.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
maandag

Schilderen: van figuratief naar abstract

Wat is figuratief schilderen eigenlijk en wat wordt er bedoeld met abstraheren? Wanneer is een vorm figuratief en kan zo’n vorm ook abstract zijn? Waar ligt het snijvlak of de overlap? Wanneer is iets 100% abstract? Zit er in figuratief werk ook abstractie? En zit er in abstract werk figuratie? Kan je kleine zusje het ook*?

Veel kunstenaars doen er een heel leven over om de figuratie steeds verder los te kunnen laten in hun werk. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Willem de Kooning. Maar ook Picasso heeft meerdere fases doorlopen en wordt gezien als een sleutelfiguur tussen het ‘oude’ figuratieve en het ‘nieuwe’ van de moderne kunst. Zelfs Mark Rothko begon figuratief.

Meer… »

Drawing and Painting Techniques

If you’d like to learn techniques for drawing and painting, this is a good course to consider. Working with such subjects as landscape, portrait, still life, animals, and architecture, students will explore a variety of art materials and ways to use them. Charcoal, crayons, ink, acrylic paint, and cut-outs for collage, to name a few, will be used in exciting new ways, including through mixing multiple materials and techniques (mixed media).

Please note: This class is taught in English. You can also take this class in Dutch.

Meer… »
Lesdag:
vrijdag

Vrij atelier

Een cursus voor vrijbuiters die al geruime tijd bezig zijn met ‘het vak’. Die hun mogelijkheden verder willen onderzoeken en een persoonlijke beeldtaal willen (door-)ontwikkelen. Zelfstandig werken en individuele begeleiding staan centraal. MK24 biedt hiervoor alle ruimte.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »
Lesdag:
vrijdag

The Artist’s Way

Heb je altijd al willen schilderen of tekenen? Een (kinder)boek willen illustreren? Een ander creatief project willen opzetten? Of deed je dit al, maar lukt het niet goed om je ertoe te zetten? Tijdens de cursus The Artist’s Way krijg je energie en inspiratie om aan de slag te gaan en om concrete stappen te zetten.

(her)ontdek je eigen creativiteit!

Meer… »
Lesdag:
vrijdag

Tekenen en schilderen voor gevorderden

De cursus Tekenen en schilderen voor gevorderden is voor diegene die al een aantal jaren cursussen hebben gedaan, of zelfstandig zich hebben ontwikkeld en begrip hebben van de diverse teken- /schildermaterialen en de beeldelementen. In de vervolgcursus gaan we uit van jouw niveau van dit moment om er een verdieping aan te geven. Ik inventariseer de individuele vragen die er zijn ten aanzien van je werk, om van daaruit het programma voor dat blok te maken. Elke les wordt er gekeken naar voorbeelden uit de kunstgeschiedenis, zodat we daarvan kunnen leren en begrip krijgen voor veranderingen in de loop van de tijd. Door in een groep te werken leer je veel van elkaars werkwijze. Daarnaast wordt iedereen individueel begeleidt, waardoor er veel ruimte is voor je eigen ontwikkeling.

Meer… »
Lesdag:
vrijdag

Model en expressie

Cursus Model en expressie; de menselijke figuur als drager van de expressie. Deze cursus modeltekenen biedt een bijzondere dialoog tussen model en tekenaar met als onderwerp: de expressie van lichaamstaal. Tempo, formaat, muziek en spannende poses helpen de tekenaar om vanuit het eigen gevoel te werken.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »
Lesdag:
vrijdag

Model and expression

The human figure as the bearer of expression. This course offers a special dialogue between model and drawer with as the subject: the expression of body language. During the lessons the impartiality of the creative process is central. You will work towards your own style and practice with different drawing materials and techniques.

Tempo, format, music, and exciting poses help the students to work from their own feelings.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
vrijdag

Inloopatelier modeltekenen en -schilderen

Het inloopatelier van MK24 biedt de mogelijkheid zelfstandig te werken en te experimenteren en zo de teken- en schildervaardigheid te vergroten. Bij dit inloopatelier is altijd een model aanwezig.

Voor het inloopatelier kan men per keer betalen (€ 15,50), maar er bestaat ook de mogelijkheid een ‘strippenkaart’ te kopen (€ 65 voor 5 keer) bij Guus Glass. Er is in principe geen begeleiding.

Meer… »
Lesdag:
dinsdag

Painting with oil paints

Oil painting is an ancient technique, but still full of life and rich in possibilities. Step by step, you will be guided in making this technique your own.  Lots of attention will be given to the various possibilities, such as glazing, wet in wet, thick over thin, alla prima, impasto and working with a palette knife. Dependent on the assignment, you will work on a painting once or multiple times.

Please note: This class is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
dinsdag
donderdag

Schilderen: acrylverf

Acrylverf heeft een korte droogtijd en leent zich goed om gelaagd mee te werken, zowel ‘mager’ als ‘vet’. Acrylverf heeft dekkende en transparante kwaliteiten die beiden benut kunnen worden om het beoogde resultaat te behalen, op een ambachtelijke of juist meer experimentele manier.

Per les wordt er een onderwerp en thema aangeboden dat we gaan uitwerken met behulp van materiaal & techniek. Je wordt uitgedaagd om je eigen weg te vinden in aanpak. Aan het eind van de les is er een plenaire werkbespreking.
In principe wordt er met acrylverf gewerkt maar er zullen ook lessen zijn waar bijvoorbeeld collagetechnieken, sjabloneren of houtskool aan bod kunnen komen.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Schilderen en gemengde techniek op stevig formaat

In deze cursus werken we op stevig formaat en experimenteer je met acrylverf, collage, sjablonen, houtskool, krijt, inkt en diverse andere materialen. Een inspirerende cursus om het terrein en de expressie in je werk te ontdekken of verder te verdiepen. Deze cursus is zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

Meer… »
Afdeling:
Docent:
Lesdag:
woensdag

Schilderen huiswerkjaarcursus

Het lijkt zo eenvoudig die paar simpele kleurvlakken op een doek van Matisse. Welke techniek steekt daarachter? Waar haalde Rembrandt zijn geheimzinnig licht vandaan? Wat is (technisch) het verschil met een Vermeer? En waarom is Karel Appel geen charlatan? Bestaat er mooie kitsch? Wat betekent abstract? Hoe werk ik van figuratief naar non-figuratief? Wat is een proces? Wat is stijl?

Allemaal vraagtekens. Schilderen is onderzoek doen. Hoe vertalen we wat ons beweegt naar vorm, lijn, kleur, beweging, donker/licht; een beeldende compositie.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Inspiratiecursus

Zin in nieuwe inspiratie? Zit je er even doorheen, komen de muren een beetje op je af of heb je misschien een burn-out? Blijf niet langer thuiszitten, tijd om uit je ‘patroon’ te stappen en je te voeden met nieuwe inspiratie!

Meer… »
Afdeling:
Docent:
Lesdag:
donderdag

Schilderen zoals jij dat wilt

Ontdek het plezier van schilderen en creëer je eigen cursus. De cursus start met een aantal opdrachten. Uitgangspunt is dat je vanuit het ‘doen’ leert schilderen. Je krijgt veel ruimte voor een brede interpretatie van de opdrachten en indien gewenst een eigen inbreng.

Door te experimenteren met verf en kwast ontwikkel en bepaal je je eigen richting. Bijvoorbeeld door te schilderen aan de hand van een thema of een bepaald uitgangspunt, zoals een gedicht of een foto. De docent werkt daarbij als katalysator en daagt jou uit te werken aan je beeldende ontwikkeling en grenzen te verleggen.

Meer… »
Lesdag:
donderdag
dinsdag

Cursus: Premiere

Adobe Premiere Pro is hét programma om al je films te monteren en af te werken. Of je nou een kort filmpje wil maken voor sociale media of een lange speelfilm, met dit programma kun je uit de voeten.

In deze cursus leer je de basisvaardigheden van montage. Je leert om je footage in te laden, clips, tracks en tijdlijnen te gebruiken, kleuren te corrigeren, audio te monteren en titels toe te voegen. Ook wordt behandeld hoe je inhoudelijk een scène samenstelt en tempo en ritme afstemt op je verhaal. Je krijgt uitleg over verschillende videoformaten en compressie zodat je je project op de beste manier voor jouw gebruik kan exporteren.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
maandag

Cursus Fotografie: Verdieping

Nu je de basistechniek een beetje onder de knie hebt, richten we ons op de inhoud. Hoe krijg je in beeld wat je wilt vertellen / laten zien? Hoe kies je een onderwerp? Hoe maak je een serie? Hoe krijg je inspiratie? Wat is jouw stijl?

We behandelen verschillende soorten en stijlen fotografie, door beter te leren kijken en keuzes te maken ben je beter in staat jouw visie in een foto te leggen. We bekijken en bespreken het werk van fotografen, door het uitvoeren van diverse opdrachten kom je er steeds meer achter waar je kracht en inspiratie ligt en al doende leer je de techniek toe te passen.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
maandag

Keramiek/boetseren: handen in de klei

In deze cursus staan twee dingen voorop: een verdieping van je kennis van het materiaal klei, dan wel een grondig kennismaking ermee, als je een beginner bent. Het tweede is: je creativiteit te stimuleren en uit te bouwen zodat wij met de in de cursus opgedane kennis, datgene wat wij ons voorstellen te maken ook daadwerkelijk leren te realiseren.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
maandag

Cursus fotografie vervolg: Portret


Hoe krijg je je model zo op de foto zoals je in gedachten hebt? Wil je een spontaan, sterk, ingetogen, eerlijk of meer glamoureus portret?

In deze cursus leren we o.a over lichtgebruik in de studio, het gebruik van daglicht, compositie en houding, kledingkeuze en achtergrond. Diverse soorten portretfotografie komen aan bod, zoals geënsceneerde studiofotografie tot portret in context / omgeving.

Door het bekijken van het werk van fotografen en uitvoeren van diverse opdrachten leer je je eigen stijl ontwikkelen en al doende de techniek toe te passen.

Meer… »
Lesdag:
dinsdag

Online les: Fotografie basis

Inspirerende cursus voor de beginnende fotograaf om je camera beter te leren kennen en je fotografische blik te ontwikkelen! Deze 8 lessen worden online gegeven in een vertrouwde omgeving via het programma Zoom. Geen reistijd en een fijne manier om online in een kleine groep elkaars werk te bespreken, geïnspireerd te worden en de mogelijkheden van je camera te leren kennen.

Meer… »

KinderKunst! Hét naschoolse kunstprogramma

Op maandagen, dinsdagen en donderdagen is er KinderKunst van MKkinderen, het naschoolse kunstprogramma voor kinderen. Kinderen gaan onder begeleiding van onze kunstdocenten aan de slag met verschillende materialen en technieken. We werken met blokken van 8 lessen. Elk blok wordt afgesloten met een feestelijke presentatie van het werk.

Het plezier dat kinderen hebben tijdens de lessen zie je terug in het werk. Er wordt onderzocht, geëxperimenteerd, uitgevonden en toegepast. Wij beogen met MKkinderen een veilige ongedwongen sfeer te creëren waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
vrijdag

Open doka

In samenwerking met Analogclub Amsterdam kun je elke vrijdagavond tussen 19.00 en 22.00 zelf je (analoge) foto’s afdrukken in de doka. Tijdens de open doka kun je zelfstandig te werken in de donkere kamer. Heb je nog geen ervaring of ben je toe aan een opfrisser? Volg dan de cursus analoge fotografie.

De kosten voor de open doka zijn 15 euro per keer of 65 euro voor 5 keer. De chemicaliën zijn aanwezig. Neem wel zelf papier mee.

Laat via deze link weten of je er bij bent.

Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Keramiek, Keramisch boetseren

Wat wil ik maken? en hoe maak ik het?
Keramiek is een te gek materiaal wat zich op eindeloze manieren laat bewerken.  
Aan jou om erop los te gaan en interessante objecten te creëren.
Dat kunnen zowel gebruiksvoorwerpen zijn, als Kunst met de grote K. Aan de slag!

Je gaat brainstormen – schetsen – ontwerpen – testen – uitvoeren. 

De cursus behelst daarom naast het maken zelf, ook de techniek en het creatief proces. 
Iedere cursist krijgt de ruimte voor haar of zijn eigen manier van werken.
Samen gaan we ook handvatten creëren om het soort werk wat we maken beter te begrijpen.
Zo kun je in de cursus ook je eigen stijl als maker ontdekken.

Meer… »

Naailes en fashion workshops

Wil jij je eigen kleding maken? Bij MK24 kun je nu terecht voor naailessen! Je leert omgaan met de naaimachine, hoe je patronen moet knippen en je maakt al snel de mooiste kledingstukken.

Elke week werk je onder begeleiding van verschillende docenten aan je eigen project. Daarnaast komen er regelmatig gastdocenten uit de modewereld die een speciale les verzorgen: Bijvoorbeeld zelf stoffen kleuren met natuurlijke inkten, modeontwerpen en patroontekenen, en je fotografeert, met tips van een fotograaf, je zelfgemaakte kleding in onze fotostudio.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
vrijdag

Cursus Textiel recyclen

Heb je ook bergen kleding in de kast en weet je niet of je het nog gaat dragen of wil je het eigenlijk weggooien?
Neem je afgedankte kleding mee naar de cursus ’textiel recyclen’ en ga er iets mee doen.
Je gaat knippen, borduren en op de naaimachine naaien, om vervolgens een eigen object of toegepast item te maken. Het spelen en ontdekken staat voorop en ondertussen leer je enkele technieken.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Cursus analoge fotografie

Een cursus voor fotografen die (ook) analoog wensen te werken. Er wordt in onze donkere kamer gewerkt op Durst vergroters, geschikt voor kleinbeeld- en middenformaat.

Please note: The class taught by Inge Ybema is taught in Dutch, but the instructor will translate into English if it’s requested.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
maandag
dinsdag

Cursus zeefdrukken

De cursus zeefdrukken is bedoeld voor kunstenaars en vormgevers die kennis willen maken met deze techniek. Voor zeefdrukken hoef je niet per se goed te kunnen tekenen, schilderen of ontwerpen: met wat gevoel voor kleur en compositie kan je al verrassend mooie afdrukken maken.


Je leert in de les ook veel van wat anderen doen en hoe ze zeefdrukken toepassen. Tijdens de cursus krijg je per mail regelmatig informatie, links naar de online uitleg documenten en voorbeelden van werk van kunstenaars en ontwerpers. Als je wilt kun je je op de lessen voorbereiden, maar dat is niet verplicht of noodzakelijk.

Meer… »
Afdeling:
Docent:
Lesdag:
zaterdag

Grafiek Atelier Zaterdag

Wil je even iets anders doen en jezelf terug kunnen trekken uit de jachtige buitenwereld, dan is het grafiekatelier op MK24 jouw oase. Je kunt je daar om de week een zaterdag lang in alle rust volledig concentreren op de traditionele grafische druktechnieken en in je eigen tempo ermee werken.

Voor diegene die dat wil is er les in deze druktechnieken, waarbij we ons in een serie van 7 zaterdagen richten op de diepdruk/het etsen, een serie op de vlakdruk/lithografie en een serie zaterdagen op de hoogdruk, zowel in linoleum als in hout.
Van beginner tot gevorderde bieden deze technieken je een schat aan mogelijkheden.
Mensen die al langer bezig zijn krijgen begeleiding op hun eigen niveau.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
maandag

Fotografie Basiscursus

Voor wie nog geen ervaring heeft en beter bekend wil raken met de wereld van de digitale fotografie, is de cursus Digitale Fotografie Basis een goed startpunt. Door middel van opdrachten, foto’s bekijken en bespreken gaan we proberen het beeld dat je in je hoofd hebt, te realiseren. Wat onderscheidt een foto die werkt van een foto die niet werkt? Techniek wordt uitgebreid behandeld tijdens de lessen maar het gaat vooral om het denken over de inhoud van de foto.

Meer… »
Lesdag:
donderdag

Cursus stop-motion animatie

De cursus stop-motion animatie is voor iedereen meer wil leren over animatiefilm. Hoe werkt beweging? Hoe breng je een karakter tot leven? Hoe vertel je een verhaal in beelden? In deze cursus leer je alle stappen die nodig zijn om tot een afgerond animatiefilmpje te komen inclusief geluidsmontage. Fantasie staat hierbij centraal. In de cursus kun je kiezen uit een rijk scala aan materialen en technieken zoals tekenfilm, kleipoppenanimatie of animaties met textiel, knipsels en foto’s. Je zult ontdekken dat je niet persé goed hoeft te kunnen tekenen om tot een interessante film te komen.

Meer… »

MKXtra Academie 1

MKXtra 1 is het eerste jaar van de opleiding Beeldende Kunst. Je werkt met het platte vlak (2 dimensionaal) en ruimtelijk werk (3 dimensionaal). Je ontwikkelt een breed en grondig inzicht in de vele aspecten van het beeldend werken. MKXtra de opleiding Beeldende Kunst van MK24 waarin je leert je eigen creativiteit te onderzoeken en te ontwikkelen. De opdrachten beginnen vanuit de waarneming en eindigen met een eigen verwerking. De deelnemer houdt tijdens de hele cursus een ‘beeld-ideeën-dagboek’ bij, met verslagen, foto’s, tekeningen en ontwerpen.

Meer… »

MKXtra Academie 2

MKXtra 2 is het tweede jaar van de opleiding Beeldende Kunst van MK24. In de eerste helft van dit jaar wordt er nog met opdrachten gewerkt die zoveel mogelijk aansluitend op ieders behoefte tot ontdekken. Hierna bepaalt ieder voor zichzelf zoveel mogelijk zijn of haar rode draad.

Binnen Xtra 2 staan inhoud, verdieping en zoeken naar eigen beeldtaal centraal. Regelmatig wordt er met elkaar en de docenten gekeken hoe jij je werk ziet in de context van het heden, verleden en de hedendaagse kunstwereld. Het wat, waarom en hoe zijn steeds weer terugkomende begrippen om dat wat je maakt te bekijken.

In dit jaar wordt meer en meer een zelfstandige werkhouding van je verwacht waarin je merkt dat het proces en het onderzoek je in vele hoeken van de creativiteit zullen brengen. Het is een jaar waarin heel veel gebeurt. De vaste docenten geven je de nodige ondersteuning en blijven je uitdagen in wat je maakt. Verschillende gastdocenten kunnen pittige discussies oproepen.

Lessen zijn om de week.

Meer… »

MKXtra Academie 3

In het derde jaar van de MKXtra Academie staat de individuele ontwikkeling van elke deelnemer centraal. De lessen zijn erop gericht de voortgang te bewaken, de ingeslagen weg te bestendigen en de inhoud verder uit te diepen.

Wij buigen ons met elkaar over heel wat vragen. Hoe verhoudt het werk zich tot de hedendaagse kunst, de maatschappij en de huidige tijd? Is het belangrijk om naar buiten te treden of niet? Welke ‘stappen’ zie je voor jezelf voor je? Hoe ziet de hedendaagse kunstwereld eruit en hoe bouw je een netwerk op? ​In de lessen wordt hierover gesproken, terwijl er thuis in hoge mate zelfstandig doorgewerkt wordt.

In de loop van het jaar bieden wij een aaneengesloten werkperiode van vier dagen aan, waarbij iedereen in de groep een eigen ruimte/atelier heeft om volledig geconcentreerd te werken. ​Als rode draad loopt door dit jaar een terugkerende intensieve werkbespreking gebaseerd op intervisie.

Het jaar wordt afgesloten met een door de deelnemers zelf georganiseerde expositie op een externe locatie.

Download hier het jaarrooster.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
dinsdag

Keramiek / boetseren: lekker kleien

In deze kleicursus maak je kennis met de technische en beeldende mogelijkheden van het mooie materiaal klei.

Klei is een oeroud basismateriaal waarvan al sinds mensenheugenis gebruiksvoorwerpen worden gemaakt, maar ook religieuze en siervoorwerpen.

Dat gebeurt nog steeds: sculpturen of beelden in alle denkbare vormen en maten worden over de hele wereld gemaakt door amateurs zowel als bekende kunstenaars.
Voorbeelden uit verre en oude culturen dienen als inspiratie. Maar ook modern en hedendaags design.
Kleien vormt een van de oerbehoeften van de mens: lekker met je handen bezig en het verstand op nul.
Het komt daarmee ook tegemoet aan de hedendaagse behoefte om mindfull bezig te zijn.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
woensdag

Keramiek, van ontwerp tot vorm!

Docente Zamira Jonker laat cursisten graag vrij werken vanuit experiment, maar geeft ook een houvast aan beginners door voorbeelden uit de keramiek en beeldende keramische kunst te laten zien.

In deze cursus kan je vrij werken met klei of vanuit een ontwerp starten. Heb je ervaring met keramiek en ga je verder op de ingeslagen weg, of wil je het roer eens omgooien? Maak je graag intuïtief vormen of liever gewoon kommen en schalen, alles kan. Is het een vaas geworden of toch een sculptuur? Verzamel je ideeën en inspiratiebronnen in een dummy. Laat je inspireren door kunstenaars die met klei werken. Dan bespreken we een (keramisch) kunstwerk. Natuurlijk kan je ook gewoon verder aan je eigen plan werken maar luister en kijk je wel mee? In de groep werken beginners en gevorderden samen.

Meer… »
Afdeling:
Lesdag:
vrijdag

Keramiek: basis speciaal

In deze cursus Keramiek werk je vanuit een idee of je werkt vanuit een techniek. Het maken van pot/schaal/vaas/kom of ook wel containervorm, zijn bij deze cursus vormen die gemaakt kunnen worden. Ook andere –geboetseerde- vormen zijn mogelijk.

Meer… »
Afdeling:
Docent:
Lesdag:
maandag

Diepdruk en etsen

In de cursus Diepdruk en etsen krijg je stapsgewijs instructies hoe de etsplaat bewerkt wordt en maak je kennis met het procedé van “afslaan en drukken’’.

Meer… »
Afdeling:
Docent:
Lesdag:
woensdag

Vrij atelier etsen / litho

Diepdruk en vlakdruk zijn twee druktechnieken met een eigen werkwijze en eindresultaat. Je verdiept je in deze vormen van grafiek en leert alles over de mogelijkheden van etsen, gravure en steendrukken. Je krijgt een uitgebreide introductie in de lithografie.

Meer… »