Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Maak je eigen gevelsteen

In deze cursus duiken we diep in de wereld van de gevelstenen in Amsterdam. Daarom beginnen we de week met een rondleiding door Amsterdam, waarbij we verschillende gevelstenen bekijken en hun ontwerp en betekenis bespreken.

Na deze inspirerende start is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Je begint met het ontwerpen van een steen die bij jou of je familie past. Gevelstenen hoeven niet per se aan een gevel te worden bevestigd. Ze doen het ook goed in de keuken (gevelsteen met potten en pannen) of in de woonkamer (gevelsteen met boeken). Je ontwerp zal je vervolgens met houtskool op je steen overbrengen. Dan begeleid ik je stap voor stap bij het uithouwen van je steen. Dit gebeurt met behulp van traditionele steenhouwtechnieken en gereedschappen, zoals die worden gebruikt in de Dombauhütten in Duitsland.

Meer… »
Docent:
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Analoge fotografie

Schrijf je in voor deze afwisselende fotografie week. Je zult zowel de buurt in gaan als in de vernieuwde doka werken.
Gedurende deze zomerweek maak je kennis met verschillende analoge fotografische technieken.

Je gaat fotografisch beeld maken met én zonder camera en je leert ontwikkelen en afdrukken in de doka. Gezamenlijk met andere cursisten ga je schrijven met licht. Iedere dag ga je aan de slag met een andere techniek en dat doe je binnen een thema naar keuze. Op deze manier is aan het einde van de week een diverse serie ontstaan.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Keramiekstukken assembleren en decoreren

Deze zomercursus is voor cursisten met wat ervaring met draaien op het wiel. In deze cursus gaan we gedraaide vormen van het wiel samenvoegen. Daarbij kunnen we voorwerpen maken met dubbele functies of vormen die aan twee kanten te gebruiken zijn. Hierbij zou je kunnen denken aan een schaal op een voetstuk, die als je deze omdraait gebruikt kan worden als vaas.

Na het assembleren van de vormen gaan we de getrimde klei resten gebruiken om engobes van te maken. We drogen de trimsels uit om deze vervolgens zo fijn als zand te maken. De kleipoeder mengen we met pigmenten en daarna voegen we water toe om het kwastbaar te maken. Deze zelfgemaakte engobes gaan we gebruiken om jouw keramiek mee te kleuren en te decoreren, waarbij we gaan werken met graveertechnieken.

Locatie:

MK Sluisbuurt, broedplaats Baggerbeest, Rudi van Dantzigstraat 9.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: De kunst van keramische reproductie

Keramische reproducties: Ontdek je eigen creativiteit met geitklei

Droom je ervan om je eigen unieke keramische stukken te ontwerpen? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van nieuwe ambachten met verschillende materialen zoals gietklei, pigmenten en gipsmallen? Of vind je het heerlijk om met je eigen handen prachtige kommen of schalen te vormen? Als dit klinkt als iets wat je wilt ervaren, dan is deze op maat gemaakte zomerweek perfect voor jou!

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Urban sketching & drawing

Stadstekenen: ‘Amsterdam wat ben je mooi’

Deze zomerweek is geschikt voor de beginnende tekenaar, voor een eerste kennismaking op-locatie-tekenen maar ook voor de ervaren tekenaar die zich hierin verder kan ontwikkelen.

We gaan vijf hele dagen op pad om het Amsterdamse leven van mensen in een stedelijke omgeving te schetsen en te tekenen. Het Centraal Station bijvoorbeeld met de reizigers, de Amstel in de stad, kruispunten met de tram en al het verkeer. Omdat mensen voortdurend in beweging zijn is er één dag met model, om te oefenen hoe je snel een mens tekent. Het model staat voor jullie stil en wordt onderdeel van de tekening.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Zomerkoorts

Buiten tekenen & encaustiek schilderen in het atelier op MK24

We starten vanuit het sfeervolle binnenplein van MK24, en tekenen vervolgens op geschikte buitenlocaties in de omgeving van MK24, onder andere in het Oosterpark te Amsterdam. Studies buiten in open lucht met diverse tekenmaterialen!
Binnen in de versverbouwde ateliers kan verder worden gewerkt in acryl en later in de week ook met encaustiek (schilderen met opgewarmde was), een eeuwenoude schildertechniek die reeds bekend was in Egypte, en bijvoorbeeld bij de Fajoem mummieportretten werd gebruikt.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Model- en portrettekenen en schilderen

Er wordt vaak gezegd dat de studie van een model of portret de beste manier is om goed te leren kijken.

Maar wat is goed kijken? Als mens denken we onszelf en onze vormen wel te kennen. Bij het tekenen of schilderen van een ander mens valt dat vaak vies tegen. We kijken niet objectief maar subjectief en het valt soms niet mee om een 3-dimensionale vorm als het menselijk lichaam op het platte vlak te krijgen.

Deze week gaan we aan de slag met het menselijk lichaam, van kop tot teen. De eerste dag starten we met simpele materialen als houtskool en grafietpotlood en slalommen om de gebruikelijke valkuilen heen. Met als motto: “Wees niet bang, het is maar papier”.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Tussen observatie en verbeelding

Het doel van deze cursus is om de relatie tussen verbeelding en observatie te onderzoeken bij het maken van kunstwerken, om vaardigheden te ontwikkelen voor het overbrengen van observatietekeningen naar definitieve werkstukken door middel van verschillende technieken en oefeningen. Uiteindelijk creëer je je eigen verzameling voorbereidende tekeningen die je later met vertrouwen zult gebruiken. We zullen zowel vanuit real-life observatie met een model als vanuit onze verbeelding werken.

Meer… »