Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: #selfie

In deze zomercursus gaan we ons uitgebreid verdiepen in het portret en dan met name het zelfportret. 
Het zelfportret is door de eeuwen heen een geliefd onderwerp voor kunstenaars. Rembrandt van Rijn, Philip Akkerman, Frida Kahlo en vele anderen schilderden zichzelf, ieder op hun eigen kenmerkende wijze. Zoals bijvoorbeeld op een verhalende manier (Frida Kahlo), vanuit verschillende stijlen (Philip Akkerman), met behulp van het clair-obscur (Rembrandt), grafisch (Andy Warhol) etc etc. 

Sinds 2002 bestaat de hashtag #selfie. Met de komst van instagram en sociale media worden er massaal zelfportretten gepost van de maakbare mens en zien we alleen nog afgetrainde billen, gephotoshopte neuzen en opgespoten lippen. Waar gaat het heen met ons zelfbeeld? Wat is er nog terug te vinden van het gedachtengoed van Rembrandt van Rhijn die zichzelf en de mens eerlijk en oprecht verbeeldde zoals een plassende vrouw op straat, een tandeloze man en de anatomische les. Het zet aan tot denken over wat de moeite waard is om te verbeelden, de mooie maakbare mens of de kwetsbare eerlijke kant achter deze façade?

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Drieluik geïnspireerd door nieuws in beeld

Dagelijks zien we in een rap tempo een overvloed aan beelden voorbijkomen in het nieuws, van grote gebeurtenissen in de wereld. Er is nauwelijks tijd om er bij stil te staan.

In deze workshop ga je er wel bij stilstaan. Je gebruikt foto’s uit de krant als uitgangspunt voor het maken van een eigen schilderij/drieluik. Vanuit een bestaand beeld van iemand anders, maak jij iets nieuws, je eigen beeld. Een perfecte manier om te ontdekken hoe je een eigen compositie kunt maken. We beginnen bij jouw keuze: waarom juist deze foto? Wat wil jij vertellen?

Meer… »

Zomerweek: Duik in een onderwaterwereld van klei!

Veel keramisten zijn geïnspireerd door de bijzondere organische vormen van de zee zoals koraal. In deze cursus ga je zelf patronen en vormen ontwerpen. 

Start met een serie tegels in een 2 dimensionaal reliëf, of ga meteen ruimtelijk aan de slag. Maak een “schilderij” van klei, een object of een schaal met een mooie print. Beginners zijn welkom en cursisten met ervaring in keramiek kunnen zelfstandig werken.

Let op: De lessen tijdens de zomerweek zijn op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Afwerken en glazuren zal gebeuren op vrijdag 12 of 26 augustus.

Meer… »

Zomerweek: Becoming Michelangelo, de basis

Steenhouwen is een van de oudste, meest veelzijdige en traditionele ambachten en de fascinatie voor het vormen van een steen is zo oud als de mensheid zelf. Als je eenmaal een gevoel hebt gekregen voor de eigenschappen van de steen en de verwerkingstechnieken, heb je alle mogelijkheden om de eigen creativiteit te gebruiken. De meest adembenemende steen-sculpturen komen vooral tot stand door een combinatie van basiskennis en de volgorde van bepaalde werkstappen. In deze cursus leer ik je deze basiskennis en het systematisch bewerken van een steen. Je zult merken dat je tot meer in staat bent dan je zou verwachten.

Meer… »
Lesdag:
ma t/m vr

Zomerweek: Urban sketching & drawing

Stadstekenen

‘Amsterdam wat ben je mooi’

Deze zomerweek is geschikt voor de beginnende tekenaar, voor een eerste kennismaking op-locatie -tekenen maar ook voor de ervaren tekenaar die zich hierin verder kan ontwikkelen.

We gaan vijf hele dagen op pad in Amsterdam om te schetsen en te tekenen. Op al die prachtige plekken in de stad. Het Centraal Station met de reizigers, de rivier de Amstel, kruispunten met trams en al het andere verkeer. Het stadse leven met alles wat daarbij hoort.

Meer… »