Oud-studenten over MKstart

Lees de verhalen van oud-studenten en ouders van oud-studenten.
Click ‘meer’ for English version of stories from former students.

MKstart heeft mij geholpen met het vinden van mijn passie. Ik wist altijd wel dat ik creatief was, maar wat doe je er dan mee? In de periode dat ik bij MK was heb ik heel veel gemaakt. Ik ontdekte mijn passie voor het maken en de kunst. We hebben heel veel geëxperimenteerd door het gevarieerde aanbod aan lessen, echt van alles is langsgekomen, hierdoor heb ik een goed portfolio kunnen opbouwen en ook geleerd hoe je (dit) kan presenteren. Door dit alles ben ik toegelaten op de HKU bij Docent Beeldende Kunst.

-Rosaline van Delden, MKstart 2022-2023

Mkstart is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Ik wist dat ik iets met kunst wilde maar had geen flauw idee waar ik moest beginnen. Mkstart heeft me daar heel goed mee geholpen. Voor het eerst ging ik met plezier naar school. Het was een perfect jaar om te experimenteren en te oriënteren wat ik nou wilde met die kunst. Ik heb heel veel verschillende dingen uitgeprobeerd en daarmee een divers portfolio opgebouwd, en ik heb geoefend met praten over mijn werk. Hierdoor is het me gelukt om bij HKU – Fine Art toegelaten te worden.

-Lucas Rebel, MKstart 2022-2023

MKstart vond ik een fantastisch jaar waarin ik enorm veel heb geleerd van de betrokkene, ervaren en grappige leraren. Alle creativiteit, zelfontwikkeling en eigenaardigheid werd met open armen ontvangen en gestimuleerd waardoor er veel ruimte was om te experimenteren. Ook ontstond er in de klas een hechte band waar ik veel geweldige herinneringen aan over heb gehouden en prachtige mensen heb leren kennen. Dit jaar heeft me een duw in de goede richting gegeven, zodat ik het werk kon leveren om uiteindelijk aangenomen te worden aan de Rietveld Academie. Ik ben enorm dankbaar voor iedereen die betrokken was en ik raad het 100% aan als je niet weet wat je volgende stap gaat zijn en het leuk vindt om met kunst bezig te zijn. Er zijn geen verplichtingen, dus ook niet dat je naar een kunstacademie moet, je kunt alle kanten op en daar word je heel fijn in begeleid.

-Catharina Over, MKstart 2021-2022

MKstart is denk ik het beste wat ik had kunnen doen voor mijn tussenjaar. Ik heb een ongelofelijk leuk jaar gehad waar ik veel heb geleerd over de kunstwereld en wat ik nou eigenlijk wilde doen als vervolgstudie. Het is fijn om in een klas te zitten met mensen die dezelfde interesses hebben als jij en waar je ook weer wat van kan leren. Daarbij heb ik nu vrienden gemaakt voor het leven. Mijn portfolio is ook flink bijgespijkerd door dit jaar en het is fijn om gewoon bezig te zijn met kunst zonder de stress van deadlines en verwachtingen. 4 dagen in de week kan pittig zijn voor sommigen, maar voor mij was het juist fijner. Zeker aan te raden voor mensen die naar de kunstacademie willen en hun portfolio moeten bijwerken, maar ook aan te raden aan mensen die nog twijfelen, zodat ze een beter beeld krijgen van wat de kunstacademie inhoudt.

–Joachim Meurer, MKstart 2021-2022

MKstart heeft geholpen en gezorgd voor een positieve visie van mijn toekomst als student. Ik heb al twee andere studies hiervoor gedaan die mij niet aanspraken op de gebieden van controle over mijn werk en het groepsverband. Ik begon MKstart zonder echt in mijn vrije tijd veel bezig te zijn met autonome kunstvormen. Na dit jaar is het het ding wat mij uit bed krijgt elke ochtend en ik ben dat zeker dankbaar. De groep studenten en docenten dit jaar waren geweldig en zonder een van deze twee groepen heb ik mijzelf niet zo goed kunnen ontwikkelen als dat ik nu ben. Zo goed ontwikkeld dat ik nu ben aangenomen aan de KABK Fine Arts.

–Tom Allsop, MKstart 2021-2022

Persoonlijk had ik hele hoge verwachtingen van MKstart. Ze hebben niet alleen die behaald ze hebben veel meer gedaan. Het is een jaar waar je veel zal experimenteren en natuurlijk je portfolio zal opbouwen, maar je leert jezelf ook beter kennen en of je überhaupt naar een kunstacademie wilt. Je zal ook naar nieuwe scholen kijken die je misschien nog niet kende en docenten helpen je een school te vinden die bij jou past.

Het is een jaar waar je zo veel en zo weinig uit kan halen als jezelf wilt. Er zijn geen verplichtingen en de docenten passen zich gebruikelijk aan. Een jaar zoals dat is een unicum en zou niet weten waar anders deze ervaring zal krijgen. Als je een de kans hebt om het te doen zou ik het zeker doen zonder twijfel.

Heel erg bedenkt voor alle hulp en zal het zeker missen.

–Anouk Kelder, MKstart 2021-2022

Door MKstart heb ik meer zelfvertrouwen gekregen in het werk wat ik maak. Ik heb een ontzettende leuke tijd gehad, veel geleerd over het maken en presenteren van mijn werk. Mijn portfolio is ook flink gegroeid in een jaar tijd.

Het fijne van MKstart is ook dat je met zoveel verschillende materialen en stijlen kan werken waardoor je een heel diverse portfolio krijgt. Ik ben heel blij dat ik de kans nam en kreeg om mezelf te ontwikkelen, en raad het zeker aan voor beginnende creatievelingen.

–Walter van den Bos, MKstart 2020-2021

Ik kwam bij MKstart als 16 jarige van de havo en had nog geen portfolio. Ik vond mezelf nog te jong voor de kunstacademie en was er nog niet klaar voor. In het MKstart-jaar heb ik veel verschillende mensen ontmoet. Je zit in een groep met mensen die bij elkaar komen vanuit verschillende plekken, met allemaal ideeën en andere manieren van denken. Ieder werkt aan zijn of haar eigen doel maar dat doe je ook samen, door met elkaar in gesprek te gaan en elkaars ideeën aan te vullen. Ik heb echt gemerkt dat dat heel belangrijk is om tot het beste plan te komen.

Ik heb mijn doel behaald en ben aangenomen op het AMFI. Dit was hoogst waarschijnlijk niet gelukt als ik MKstart niet had gedaan. Niet alleen door mijn portfolio en nieuwe technieken die ik geleerd heb, ook door hoe ik veranderd ben in mijn manier van denken.

–Malin van Wijck

Afgelopen jaar is ontzettend snel voorbij gegaan. Aan het begin van het jaar had ik nog veel stress over het kiezen van een passende kunst opleiding (vond alles eigenlijk wel leuk) en of ik aangenomen zou worden.

Door MKstart ben ik er achter gekomen dat fotografie mijn echte passie is en MKstart heeft me geholpen binnen te komen bij de Willem de Kooning Academie! Daarnaast zorgt de brede oriëntatie op kunst vakken ervoor dat je portfolio gevuld is met veel experimenten en verschillende kunst disciplines wat een ontzettende pre is bij kunstacademies.
Ik raad je MKstart aan als je nog niet zeker bent of je naar de kunstacademie wil of als je nog niet zeker genoeg bent over je portfolio.

Ik vond het in ieder geval een leuk jaar!

–Zoë Brinkhof

Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik voor MKstart van de middelbare school afkwam. Twijfelend over of ik nou op de kunstacademie wil en welke richting ik dan op zou willen gaan. Gelukkig is dat allemaal goed gekomen.

MKstart heeft me geholpen met het voorbereiden op de kunstacademie en heeft me laten zoeken naar wat ik nou echt leuk vind om te doen.
Aangezien MKstart maar vier dagen in de week is voelde het jaar ook nog een als een tussenjaar, maar dan eentje met een beetje houvast.

Het jaar ging snel voorbij en ik ga het missen!

–Gina de Jong

Echt ik ben super dankbaar voor het jaar bij MK, ik heb nog nooit zo’n leerzaam en leuk jaar gehad en ik mis het eigenlijk best wel haha! Gaan we ooit nog een reünie doen met de klas?

–Chanel Gervais

Onze dochter was sinds enkele jaren bezig met tekenen en schilderen. Steeds duidelijker werd dat kunst haar passie is. Na het behalen van haar vmbo-t diploma zijn wij gaan zoeken naar een vervolgopleiding. Wij vonden geen reguliere mbo-opleiding tot beeldend kunstenaar. Wij kozen voor MKstart als enige passende opleiding. Zij heeft met veel plezier het jaar gevolgd, zij kreeg meer inzicht in haar talenten en het sterkte haar zelfvertrouwen. Het brede aanbod van kunstvakken, het opbouwen van een portfolio én de aanmoedigingen van de docenten hebben haar in dat jaar zo gevormd dat zij toegelaten is tot de kunstacademie in Groningen.

–Jac Baas en Jacqueline Burbank

Mk24 of MK-start was voor mij echt een topjaar. Zeker als je een tussenjaar wilt gaan nemen en weet dat je iets met kunst/design wilt gaan doen later. Ik raad jongeren aan die naar MKstart willen gaan om een dagje mee te lopen, dat heeft voor mij geholpen. Het was gaaf! & Je portfolio opbouwen doe je natuurlijk bij MK!

–Niekie Meijering

After applying to art academies without any success, I decided a Prepatory Year would be the best solution for me to improve my skills and find out excactly what it is I want to study. MKstart gave me the opportunity to explore a variety of ways of working in a creative manner. As the group is quite small, the teachers are able to help each student individually and try to find out how they can reach their personal goals. Their was quite a large age range in the group, 16 – 23 years, which has been difficult at times. At the end of the year I found out what I want to study and got accepted to the Willem de Koning Academy in Rotterdam for graphic design, as they liked my widely varied portfolio. If you’re motivated and like to experiment, MKstart will be a good choice to get you further in your creative journey.

–Louisa Teichmann

“Mkstart was a great experience for me this past year. The wide range of subjects allowed me to explore which direction of fine arts I wanted to pursue. The teachers’ professionalism helped me to understand better my strengths and my weaknesses. We had nice mixture of students; in the course of the year we became an increasingly tight group. This preparatory year provided me with a solid base to continue and develop as an artist. Thanks to Mkstart I got accepted to the Design Academy Eindhoven!”

–Roxane de Jong

“MKstart is voor mij een heel leuk en leerzaam jaar geweest. MKstart heeft mij, door middel van goede en leuke leraren en veel verschillende vakken, geholpen een richting te kiezen voor mijn vervolgopleiding. Door de verschillende vakken maak je een groot en divers portfolio aan, dat heeft denk ik het verschil gemaakt om aangenomen te worden op mijn nieuwe school. Zonder MKstart was dat denk ik lastiger geweest. Ik ben heel erg blij dat ik MKstart heb gedaan.”

–Bodil Havermans

“Het afgelopen jaar heb ik veel bewondering gekregen voor MKstart, die jongeren op weg helpt hun professionele koers in te slaan, door hun artistieke talent en passie te ontdekken en te structureren. Mijn oudste dochter heeft er het afgelopen jaar gefloreerd en is recent aangenomen voor de Design Academy Eindhoven! Voorwaar een hele prestatie en ongetwijfeld mede dankzij MKstart: chapeau! Ik zelf ben ervan overtuigd dat veel jonge, intelligente mensen iets kunnen hebben aan zo’n (tussen)jaar van professionele begeleiding, op weg naar een gericht vervolgtraject dat bij hun individuele ontwikkeling past.”

–Désirée Bonis, moeder van een MKstart student

‘Ik zelf vond MKstart geweldig, voor mij heeft het er voor gezorgd dat ik mijn doel kon bereiken, namelijk AMFI (Amsterdam Fashion Institute) doen. Ik zie het jaar nog steeds als een cadeautje, beter dan een wereldreis voor mij.

–Rianne Westgeest

After applying to art academies without any success, I decided a Prepatory Year would be the best solution for me to improve my skills and find out excactly what it is I want to study. MKstart gave me the opportunity to explore a variety of ways of working in a creative manner. As the group is quite small, the teachers are able to help each student individually and try to find out how they can reach their personal goals. Their was quite a large age range in the group, 16 – 23 years, which has been difficult at times. At the end of the year I found out what I want to study and got accepted to the Willem de Koning Academy in Rotterdam for graphic design, as they liked my widely varied portfolio. If you’re motivated and like to experiment, MKstart will be a good choice to get you further in your creative journey.

–Louisa Teichmann

“Mkstart was a great experience for me this past year. The wide range of subjects allowed me to explore which direction of fine arts I wanted to pursue. The teachers’ professionalism helped me to understand better my strengths and my weaknesses. We had nice mixture of students; in the course of the year we became an increasingly tight group. This preparatory year provided me with a solid base to continue and develop as an artist. Thanks to Mkstart I got accepted to the Design Academy Eindhoven!”

–Roxane de Jong

“MKstart was a really fun and educational year for me. Through good and fun teachers and many different subjects, MKstart has helped me to choose a direction for further study. By doing so many subjects, you create a large and diverse portfolio, which was what made the difference in getting a place at my new school. Without MKstart, I think it would have been harder. I’m really pleased that I did MKstart.”

–Bodil Havermans

‘For me MKstart was great. It helped me to achieve my goal, getting admitted to AMFI (Amsterdam Fashion Institute). I still see it as a present, better than a world trip for me.’

–Rianne Westgeest

“Over the last year, I have developed real respect for MKstart – they help young people to get started on their professional path, by discovering and structuring their artistic talent and passion. Over the last year, my eldest daughter has flourished and was recently accepted at the Design Academy Eindhoven! Really a great result and undoubtedly thanks to MKstart: well done! I am convinced that many intelligent young people would benefit from such a year of professional guidance, towards the focused next step, that fits their development.”

–Désirée Bonis, mother of an MKstart student

Meer over MKstart